Είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας… όχι… παιδονόμος

«Είναι δύσκολη και οδυνηρή η περίοδος που διανύουμε», δήλωσε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πράγμα που είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ιδίως, όπως φαίνεται, για πρόσωπα που κατέχουν ανώτερα, ακόμη και ανώτατα αξιώματα στην πολιτική ζωή του τόπου, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, κάτι με τα καμώματα των Τούρκων, κάτι με την οικονομία, κάτι με τα εσωτερικά πολιτικά, έχει μετατραπεί σε… παιδονόμο, που πρέπει να «τραβήξει το αυτί» σε οποιονδήποτε δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του.

Διαβάστε: Πανίκος-Χρυστάλλα: ”Δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι” 

Ο Πρόεδρος, μόλις λίγα λεπτά μετά την συνάντησή του με την διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταστούσε σαφές πως ουδέποτε είχε γνώση για τα όσα αφορούν την εργασία στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, στο οποίο εργάζεται η κόρη της, κάτι που απορρίπτει τον ισχυρισμό περί ασυμβίβαστου σε ό,τι αφορά την θέση του διοικητή της ΚΤ.

Πρωτού καλά καλά ολοκληρώσει την δήλωση, παραδέχεται το «φάουλ» του Προεδρικού: «Αν είναι κάτι για το οποίο οφείλω να απολογηθώ είναι η παράλειψη να ελεγχθεί κατά γράμμα το συμβόλαιο που υπεγράφη και οι τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία μου ο υπό διορισμό αξιωματούχος».

Από την άλλη, η διοικητής της ΚΤ, απαντά λίγα 24ωρα μετά, λέγοντας ότι ουδέποτε παραποίησε έστω και μια λέξη από το συμβόλαιό της και μάλιστα, όπως της εστάλη, το υπέγραψε και το επέστρεψε στο Προεδρικό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην νέα σύγκρουση μεταξύ Προεδρικού και ΚΤ, που ήλθε πολύ πιο σύντομα από όσο ίσως θα περίμεναν κάποιοι, ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύσκολα θα εξέδιδε ανακοίνωση στην οποία θα εψεύδετο, ιδίως για ένα τέτοιας σημασίας και εμβέλειας ζήτημα, όπως οι συνθήκες και οι όροι υπογραφής του συμβολαίου της υπ’αριθμόν ένα Αρχής της οικονομικής ζωής του τόπου.

Από την άλλη, αν παρατηρήσει κανείς λίγο πιο προσεκτικά τα λεγόμενα της κας Γιωρκάτζη, είναι εύκολο να αντιληφθεί πως μπορεί να αρνείται την οποιαδήποτε παραποίηση στο συμβόλαιό της, αλλά ούτε για μια στιγμή δεν αμφισβήτησε την ανακοίνωση του Προέδρου περί απόκρυψης της εργασίας των πρώτου βαθμού συγγενών της. Ούτε φυσικά ήταν τυχαίο που μόλις συνέβησαν όλα αυτά, έφυγε εσπευσμένα για την Ελλάδα, πηγή και αφετηρία όλων όσων συζητιώνται και γράφονται στην Κύπρο. 

Αρα; Τί έχει συμβεί πραγματικά και γιατί γίνεται λόγος ακόμη και για δύο συμβόλαια;

Ποιο κυβερνητικό στέλεχος ήταν εκείνο που απέστειλε το συμβόλαιο στην κα Γιωρκάτζη και γιατί η ίδια απειλεί ότι αν θέλει μπορεί να τον εκθέσει; (Αλλωστε αυτό είναι και της μόδας τώρα… μόλις λίγει η στραβή αρχίζουν οι απειλές…για να αποποιηθούμε την ευθύνη).  

Σε κάθε περίπτωση τα επιτελεία, κυβερνητικά και μη για αυτόν τον λόγο ιδρύονται και λειτουργούν. Για να αποφορτίζουν τον υπ’αριθμόν ένα πολίτη της χώρας από τα εκατοντάδες έγγραφα που πρέπει να υπογράψει καθημερινά. Αν για όλα πρέπει να είναι «από πάνω» ο Πρόεδρος, τότε οι συνεργάτες δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Ναι, έσφαλε και το παραδέχθηκε. Από την άλλη, όμως, ο Πρόεδρος δεν είναι παιδονόμος. Τα ίδια άλλωστε έγιναν και στο πολύ πολύ πρόσφατο μέλλον με τον Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος μπροστά στον Πρόεδρο έλεγε τα καλύτερα, ενώ εξέφραζε τον απεριόριστο σεβασμό του προς τους θεσμούς και την Δημοκρατία και πίσω του, έκανε λόγο για απειλές εξαιτίας της κόντρας τους. Και στο τέλος είδαμε τί έγινε.  

Και το να βρεθεί ενώπιον ενός νέου Πανίκου ο Πρόεδρος, ούτε το ήθελε, ούτε το επεδίωξε.

Συμπέρασμα: Η ευσυνειδησία και η αίσθηση του πράττειν ορθώς και με σεβασμό στους θεσμούς, πάντως, ούτε διδάσκεται, ούτε επιβάλλεται από κανέναν Πρόεδρο. Εκτός και εάν το… χούι το έχει τελικά η καρέκλα του Διοικητή.

Maniana Kalogeraki: Follow me on facebook/twitter