Προοπτικές συνεργασίας για ανάπλαση του Δήμου Λευκωσίας συζήτησαν Πρόεδρος ΙΚυ – Γιωρκάτζης

 

Τις προοπτικές συνεργασίας και την ανάληψη κοινής δράσης, συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστα Ν. Παπανικόλα, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρύσανθος Φάκας ο οποίος τον συνόδευε, ξεναγήθηκαν στα ερευνητικά εργαστήρια του Ινστιτούτου, όπου το επιστημονικό προσωπικό τους παρουσίασε τα ερευνητικά προγράμματα του ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας, ενημέρωσε τον κ. Γιωρκάτζη, για την πορεία στρατηγικής ανάπτυξης του ΙΚυ, τα μέχρι στιγμής αξιόλογα επιτεύγματά του και τις σημαντικές επιτυχίες του ιδρύματος στους τομείς της Μελέτης και Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Υπερυπολογισμικής Επιστήμης και της Μελέτης της Ατμόσφαιρας και Επιφάνειας της Γης, που αναδεικνύουν τον περιφερειακό χαρακτήρα του Ινστιτούτου και το καθιερώνουν ως επιστημονικό κέντρο αριστείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις υφιστάμενες συνεργασίες μεταξύ Ινστιτούτου Κύπρου και Δήμου Λευκωσίας σε θέματα μελέτης, καταγραφής και αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της παλιάς πόλης, καθώς και στη ψηφιακή απεικόνιση αντικειμένων και έργων τέχνης. Έμφαση δόθηκε στις προοπτικές συνεργασίας σε θέματα Ολιστικής Ανάπλασης του Δήμου μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 – Smart Cities, βιοκλιματικής αναβάθμισης των αστικών τμημάτων, καθώς και ενεργειακής αναβάθμιση των κτιρίων του Δήμου.

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήλωσε ότι η επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου τον γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν είπε, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, τα Μη Επανδρωμένα Ερευνητικά Αεροσκάφη και ο Υπερυπολογιστής Cy-Tera, μπορούν να βοηθήσουν στη διάχυση της γνώσης και εκπαίδευσης στην Κύπρο. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, τόνισε επίσης, ότι τα πρωτοποριακά προγράμματα του Ινστιτούτου Κύπρου, αποτελούν κίνητρο για τον επαναπατρισμό νέων Κυπρίων επιστημόνων, ενώ παράλληλα τόνισε, τους προσφέρεται η ευκαιρία να επιτελέσουν σημαντικό έργο στους επιστημονικούς τομείς τους.    

Ο κ. Γιωρκάτζης, κατέληξε λέγοντας, ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος ώστε να αλληλοβοηθηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναπτύξουμε κοινές δράσεις με το ΙΚυ, με στόχο την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δημοτών.