Προς Δημοσίους υπαλλήλους επιστολής το ανάγνωσμα

{loadposition ba_textlink}

Του Γιώργου Γράβαρη

Αναφερόμαστε στο θέμα της φορολόγησης του εφάπαξ, για την οποία γίνεται και η κινητοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η απόφαση για την φορολόγηση του εφάπαξ ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο το περασμένο Νοέμβριο.


Διαβάστε επίσης

“Τσουνάμι” αντιδράσεων για την φορολόγηση του εφαπαξ


Ο…περιχαρής υπουργός των Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δήλωνε στην Δημόσια Τηλεόραση : «η μη φορολόγηση του εφάπαξ στο δημόσιο τομέα αποτελεί στρέβλωση. Στο πλαίσιο αυτό της διόρθωσης στρεβλώσεων, η κυβέρνηση εφάρμοσε ήδη αποφάσεις για τα επιδόματα βάρδιας και τις υπερωρίες, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταργήσει ή μειώσει παρεμφερή επιδόματα».

Κάποιος λοιπόν να θυμίσει στον κύριο υπουργό ότι καθόλου δεν ενδιαφέρει τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία κρίθηκε από το εκλογικό σώμα και πως ο ίδιος είναι μέλος της σημερινής Κυβέρνησης. Κι επιτέλους καιρός είναι να πάψει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και καλά θα κάνει να βγει και πει ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές και κορδελάκια, τι ακριβώς έχει αποφασισθεί.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την φορολόγηση του εφάπαξ περιλαμβάνει είτε εφάπαξ φορολόγηση 20% για όλο το ποσό, αν ο δημόσιος υπάλληλος αποφασίσει να του δοθεί όλο το ποσό, ή τμηματική είσπραξη σε 5 δόσεις (θα είναι ο ανώτατος αριθμός δόσεων), με μειωμένη φορολόγηση. Κι επειδή είμαστε στην εποχή κατά την οποία ανακαλύπτουμε διάφορες λέξεις για να χρυσώσουμε το «χάπι», η συγκεκριμένη φορολόγηση βαφτίστηκε «συνεισφορά» !

Το μεγάλο αγκάθι για την Κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι αποφασίσουν να προσβάλλουν αυτή την υπόθεση της Κυβέρνησης στα δικαστήρια θα δικαιωθούν, αφού αφενός ο νόμος περί του εφάπαξ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και αφετέρου ο νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Επομένως τα πράγματα είναι πολύ σκούρα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ειδικότερα για τον Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος εσχάτως την υπουργική του καρέκλα να τρίζει έντονα…

Από την πλευρά της η ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. δηλώνει ότι προχωρά σε απεργία την ερχόμενη Παρασκευή και πως αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, αφού θεωρεί τον χειρισμό του θέματος ως εμπαιγμό, αφού λαμβάνονται αποφάσεις και μετά καλούνται οι κοινωνικοί φορείς να διαπραγματευτούν σημαντικά θέματα κατόπιν εορτής.