«Πύργος της Βαβέλ» η Τραπεζική Ένωση

Επιβεβαίωσε τις αναμενόμενες διαφωνίες ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισιέλ Μπαρνιέ, λέγοντας ότι «Γνωρίζω ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά είναι ρεαλιστικό. Ο χρόνος πιέζει και η συζήτηση, είναι πολύπλοκη».

Υπέρ της Τραπεζικής Ένωσης δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι δεν αναμένει συμφωνία για ενιαία τραπεζική εποπτεία κατά το 2012.

“Έχουμε τη δήλωση των αρχηγών των Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μια αναγκαιότητα, αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση. Δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών) μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την 1η Ιανουαρίου», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε

Εντελώς απαράδεκτη χαρακτήρισε μία τέτοια κίνηση ο Σουηδός Υπουργός Οικονομικών Anders Borg «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης και βρίσκουν αυτή τη λύση απαράδεκτη. Η Σουηδία είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι της Ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα χρήματα των Σουηδών φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ξένων τραπεζών», 

Αντίθετος σε μία τέτοια κίνηση είναι και ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Steven Vanackere, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο για έναν ενιαίο φορέα να ελέγχει 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη «Σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη για τις τράπεζες τους, για παράδειγμα για μικρότερες τράπεζες, αυτές που δεν είναι συστημικές, αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται στο επίπεδο της ΕΚΤ».