Σαββατοκύριακο και για βουνό και για θάλασσα! Στον «αστερισμό» των Αλκυονίδων

Ηλιόλουστη Παρασκευή διανύουμε σήμερα και το σκηνικό αναμένεται να κρατηθεί και τις επόμενες μέρες. Φιλοξενούμενος στο Μεσημέρι και Κάτι ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας ανέφερε ότι διανύουμε τις Αλκυονίδες μέρες αφού οι θερμοκρασίες είναι ελαφρώς πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Ειδικότερα ο κ.Νικολαίδης ανέφερε πως ήδη από σήμερα είμαστε λίγο πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες ενώ ανέφερε πως από αύριο αναμένεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας. Ειδικότερα ανέφερε ότι στο εσωτερικό η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 19 βαθμούς, στους 18 στα παράλια και στους 10 περίπου βαθμούς στα ορεινά.

Η καλή εικόνα του καιρού θα συνεχιστεί και την ερχόμενη βδομάδα. Διανύουμε ουσιαστικά τις αλκυονίδες μέρες όπως είπε ο κ.Νικολαίδης.

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες

«Η παράδοση μπορεί να λέει ότι οι Αλκυονίδες είναι κάποιες ημέρες που χρειάζεται η αλκυών, ένα πουλί για να μπορέσει να γεννήσει και να κλωσήσει τα αυγά της, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι τελείως φυσιολογικό καθώς σαν χώρα είμαστε πολύ νότια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και μέσα στο χειμώνα υπάρχουν κάποια διαστήματα καλοκαιρίας, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία.

Λόγω του συσχετισμού με την κλιματική αλλαγή θεωρούμε ή μερικές φορές έτσι περίπου γίνεται να είναι πολύ μεγάλα αυτά τα διαστήματα που έχουμε ανομβρία, άρα γενικά καλό καιρό», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος και προσθέτει: «Θεωρούμε τρεις-τέσσερις ημέρες μαζεμένες που χαρακτηρίζονται από ηλιοφάνεια, από διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα από την νύχτα με ένα εύρος που μπορεί να φτάνει και τους 15 και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιπτώσεις και άπνοια, Αλκυονίδες Ημέρες».

Από που πήραν το όνομά τους

Η ονομασία τους προέρχεται από τη μυθική Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά των ανέμων Αίολου, που ζούσε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της Κύηκα, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο μια μέρα πήγε για ψάρεμα, παρά τα παρακαλετά της Αλκυόνης να μην πάει και δεν γύρισε ποτέ. Στο αρχαίο έργο «Αλκυών», που αποδίδεται στο Λουκιανό, η Αλκυόνη αναζητούσε για μέρες μάταια το πτώμα του με αποτέλεσμα οι θεοί να την λυπηθούν και να τη μεταμορφώσουν στο ομώνυμο πουλί.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η Αλκυόνη μόλις είδε το πλοίο του να βυθίζεται από τους δυνατούς ανέμους μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Οι θεοί εντυπωσιασμένοι από την αγάπη τους, τους μεταμόρφωσαν στα ομώνυμα πουλιά. Η Αλκυόνη γεννούσε τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, όπου όμως τα νεογέννητα της παρασύρονταν και χάνονταν από τα κύματα. Ο Δίας κάποτε τη λυπήθηκε και αποφάσισε να στέλνει κατά την εποχή που η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της ημέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί αυτές τις ημέρες τους ανέμους.

πηγη:sigmalive