Σεξουαλικά περιστατικά στην Προδημοτική: Ντροπή..

Αρκετά παιδιά αγόρια και κορίτσια από πολύ μικρή ηλικία έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά με τη βία.

Αλλά ζητήματα τουλάχιστον σεξουαλικής (;) κακοποίησης από συμμαθητές τους, δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ.

Οι γονείς κατηγορούν το προσωπικό νηπιαγωγείου στη Λευκωσία και το υπουργείο Παιδείας για αδιαφορία, καθώς μετά το πρώτο κρούσμα που παρατηρήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ακολούθησαν και άλλα.

Πρόσφατα καταγράφηκαν ακόμα τρία περιστατικά και το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είχε διατάξει έρευνα.

Αυτό που αποκάλυψε πάντως εχθές το Ρικ, δείχνει ότι τα πράγματα ξεφεύγουν.

Μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι ένα κοριτσάκι κρατείτο με τη βία μέσα σε τουαλέτα από δύο αγοράκια –που περιγράφονται ως δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης- όπως είπε μητέρα συμμαθήτριας των παιδιών, από την πρωινή εκπομπή του Ρικ, παθαίνεις σοκ.

Οι αρμόδιες αρχές ισχυρίζονται ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως το υπουργείο. Η μητέρα όμως, 5χρονου παιδιού που είναι στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο και η οποία μίλησε στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, είπε ότι τα περιστατικά ήταν γνωστά από πέρυσι.

Προσέξτε! Τι ήταν γνωστό από πέρυσι; Ότι κάποιο παιδί «πείραζε» στις τουαλέτες κοριτσάκια την ώρα που αυτά έβγαζαν τα ρουχαλάκια τους, για να κάνουν την ανάγκη τους.

Και ρωτάμε. Το σχολείο τι έκανε; Ενημέρωσε το υπουργείο; Αν ναι, το υπουργείο όντως απάντησε σύμφωνα με ισχυρισμούς γονέων, ότι «θα εξετάσουμε το θέμα ως το τέλος του έτους»;

Και το αποτέλεσμα κρύφτηκε κάτω από το χαλί; Το άλλο νηπιαγωγείο στο οποίο έγινε η μετεγγραφή του μαθητή, ήταν ενήμερο για το γεγονός; Τεράστια ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρμοδίων αρχών και όχι μόνο.

Εδώ θα πρέπει να σταθούμε ιδιαιτέρως και στο γεγονός ότι η κυρία που κατήγγειλε το γεγονός δήλωσε ότι δέχεται απειλές για αγωγές. Από ποιους; Από άλλους γονείς ίσως; Ή από κάποιους ανευθυνο-υπεύθυνους που από αύριο θα θλίβονται υποκριτικά;

Επιτρέπεται ένα παιδάκι στην ηλικία των 5 ετών να φοβάται να πάει τουαλέτα; Η μητέρα που μίλησε στο Ρικ το είπε. Όχι εγώ.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί και η συμπεριφορά της νηπιαγωγού, η οποία φέρεται να είπε στα παιδιά, ότι αν κάποιο ενοχληθεί από συμμαθητή του τότε να το αναφέρει στην ίδια και όχι στους γονείς του.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αποσιωπώνται.

Από την άλλη οι γονείς μιλούν ελάχιστα για τέτοιου είδους προβλήματα με τα παιδιά τους.

Τα παιδιά-θύματα από την άλλη συχνά αποφεύγουν ίσως και από ντροπή ή φόβο, να ζητήσουν βοήθεια από τους ενήλικες, ενώ οι εκπαιδευτικοί συζητούν ελάχιστα στην τάξη σχετικές συμπεριφορές.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο έχουν πολλές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και πιθανόν να καταλήξουν σε τραγικά αποτελέσματα.

Φάνης Επιτροπάκης