Σύγχρονη “Εκκλησία του Δήμου” για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος (φωτορεπορτάζ)

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Ενώπιον πολιτών οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης που διοργανώθηκε από την πλατφόρμα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.

Κύριος σκοπός της διοργάνωσης του ανοικτού διαλόγου είναι η καθιέρωση της διαφάνειας στη δημόσια, ιδίως στην πολιτική ζωή και τα οικονομικά του κράτους και το κύριο θέμα ήταν «Η χρηματοδότηση των κομμάτων και η σημασία του αποτελεσματικού ελέγχου στο πολιτικό χρήμα». 


Διαβάστε περισσότερα για τη θέση των διοργανωτών εδώ


Συγκεκριμένα, πολίτες βρέθηκαν με αρχηγούς  κομμάτων σε ένα ανοιχτό διάλογο τύπου “Εκκλησίας του Δήμου”, όπου και συζητήθηκε η πρόταση της πλατφόρμας για τροποποίηση του περί κομμάτων νόμου του 2012 στη βάση των συστάσεων της Επιτροπής Greco.

Η Πλατφόρμα ομάδων πολιτών ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ! δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με στόχο την συνένωση δυνάμεων έντονα προβληματιζόμενων ομάδων ενεργών πολιτών της Κύπρου. Στόχος της πλατφόρμας είναι η εξάσκηση πίεσης προς την πολιτική ηγεσία του τόπου για εφαρμογή της διαφάνειας στην δημόσια ζωή του τόπου. Τον Μάρτιο του 2013 η πλατφόρμα ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 5000 περίπου υπογραφές και σε συνάντηση αντιπροσωπείας της πλατφόρμας με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου μεταφέρθηκε η απαίτηση αυτή στην νομοθετική εξουσία. 

Στέλιος Κυθρεώτης: Τώρα! Αρχίζει η συζήτηση….”δρόμος προς τη διαφάνεια”

Kύριοι ομιλητές ήταν οι Έρικ Σουκιούρογλου και Κωνσταντίνος Σιδέρης.

Σύνοψη της εκδήλωσης έκανε ο πανεπιστημιακός Σταύρος Ζένιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Εκ μέρους της Πλατφόρμας, ο Έρικ Σοκιούρογλου μίλησε για την κρίση αξιών που μαστίζει την κυπριακή κοινωνία λόγω της διαφθοράς, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το σύστημα μας νοσεί, ανέφερε, και ζήτησε η αλλαγή να αρχίσει από το πολιτικό και το κομματικό σύστημα, ώστε να μπει φραγμός στη διαφθορά και έλεγχος στο πολιτικό χρήμα.

Η πλατφόρμα κατέθεσε τις εισηγήσεις της τις οποίες διαβίβασε τόσο στη Βουλή, όσο και στην Κυβέρνηση και στα κόμματα χωριστά, και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν δημόσια επί αυτών.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα ζητά την πλήρη απαγόρευση των ανώνυμων εισφορών προς τα κόμματα, αφού σήμερα επιτρέπονται μέχρι €1000 και να υπάρχει πρόσβαση σε κατάλογο δωρητών με συγκεκριμένα ποσά τα οποία να αναρτώνται στην ιστοσελίδα κάθε κόμματος. Ζήτησε επίσης διαφάνεια στους λογαριασμούς των κομμάτων οι οποίοι να δημοσιεύονται επίσης, ύστερα από έλεγχο, στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Παράλληλα ζήτησε διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων. Η Πλατφόρμα ζητά να μην επιτρέπονται εισφορές από ξένους, πρόσωπα με μητρώο και από πρόσωπα που δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

Εισηγείται επίσης όλα τα κεφάλαια των κομμάτων να διακινούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος, αφού σήμερα ένα 20% μπορεί να διακινείται σε μετρητά. Εισηγείται επίσης να απαγορεύονται πλήρως οι εισφορές στα κόμματα από δημόσιους οργανισμούς. Ακόμη εισηγούνται το διορισμό ανεξάρτητου αξιωματούχου, του Επιτρόπου Πολιτικών Κομμάτων και Εκλογών με θητεία μέχρι αφυπηρετήσεως, ο οποίος να δύναται να επιβάλλει ποινές στα κόμματα σε περιπτώσεις παραβάσεως του νόμου. Παράλληλα ζητά όπως οι ποινές που επιβάλλονται να είναι ανάλογες της παραβάσεως και να έχει ο Επίτροπος την εξουσία να αποκόπτει το πρόστιμο από την ετήσια κρατική χορηγία προς το κόμμα, αν το τελευταίο δεν το καταβάλλει.

 Α. Νεοφυτου: “Έχουμε την μεγαλύτερη ευθύνη για να συντηρήσουμε την εμπιστοσύνη”

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ  τάσσεται καθαρά και ανεπιφύλακτα υπέρ της συμμόρφωσης της νομοθεσίας με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO και επιθυμεί να πάει και ένα βήμα παραπέρα. Για το ΔΗΣΥ, είπε, οι συστάσεις της GRECO δεν αποτελούν το στόχο για να πετύχουμε τη διαφάνεια, αλλά τη βάση προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αναφέροντας ότι η κατρακύλα της οικονομίας της χώρας με κύρια ευθύνη του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος προκάλεσαν ακόμη και την αμφισβήτηση του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος, σημείωσε ότι «τη δημοκρατία πρέπει να την προστατεύσουμε με οποιοδήποτε κόστος». Αν θέλουμε, ανέφερε, να την προστατεύσουμε σωστά, πρέπει «να ξεχάσουμε τη μικροπολιτική και να αναλάβουμε στο ακέραιο την ευθύνη μας». Κάλεσε την Πλατφόρμα να είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια με τις προτάσεις και την κριτική της.

Άντρος Κυπριανού: “Υπάρχουν σάπια μήλα στο πολιτικό σύστημα”

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι αναγκαία η θεσμική ενίσχυση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς με επαρκείς νόμους, ελεγκτικούς μηχανισμού και αποτρεπτικές ποινές.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην απόφαση του ΑΚΕΛ για την εθελούσια δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μελών, βουλευτών, και πρώην κρατικών αξιωματούχων του ΑΚΕΛ. Είπε επίσης ότι ήδη το κόμμα του προχώρησε στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τα τελευταία πέντε χρόνια και από φέτος θα προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των ετήσιων εξελεγμένων λογαριασμών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ.

Εκφράζοντας συμφωνία με τις περισσότερες εισηγήσεις της Πλατφόρμας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι για το θέμα δημοσιοποίηση ονομάτων για μικρές εισφορές στο κόμμα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών για τα πολιτικά τους πιστεύω.

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση”

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τα κόμματα πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους θεσμούς και πολίτες όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, πόσο μάλλον που θα πρέπει να υπάρχει αυξημένος έλεγχος. Εξέφρασε τη συμφωνία του με τη δημοσιοποίηση όλων των πηγών εσόδων των βουλευτών των κομμάτων και στη ρύθμιση των ανώνυμων εισφορών.

Εισηγήθηκε επίσης να υπάρχει σε κάθε κόμμα εξελεγκτική Επιτροπή που θα υπογράφει όλες τις αποδείξεις που αφορούν τη διακίνηση χρημάτων στο κόμμα. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων δεν μπορούν να ελεγχθούν, όταν για παράδειγμα συσταθεί ομάδα στήριξης του συγκεκριμένου υποψηφίου που θα δαπανά λεφτά για λογαριασμό του, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει πλαφόν μόνο για τα εκλογικά έξοδα υποψηφίων βουλευτών και όχι για τα κόμματα. Παράλληλα, είπε, δεν ελέγχονται τα διάφορα ΜΜΕ που είναι κομματικά. Ζήτησε επίσης να ελέγχονται και οι ΜΚΟ, φέροντας ως παράδειγμα ΜΚΟ που το 2004 επί δημοψηφίσματος έλαβαν λεφτά από ξένες κυβερνήσεις.

Μαρίνος Σιζόπουλος: “Με όρους Δημήτρη Τσάτσου εξηγά γιατί διαφάνεια”

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις της Πλατφόρμας για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, αφού τις ίδιες προτάσεις είχε καταθέσει και ο ίδιος παλαιότερα στη Βουλή, όπου η πλειοψηφία του Σώματος τις είχε απορρίψει.

Κάνοντας λόγο για «τρίγωνο διαπλοκής» που περιλαμβάνει οικονομικούς παράγοντες, κρατικούς αξιωματούχους και ΜΜΕ, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη διάρρηξης των τριγώνου αυτού. Ζήτησε μεταξύ άλλων να ελέγχονται και οι εισφορές στα σωματεία και τις εταιρείες των κομμάτων.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ εφάρμοσε μέτρα διαφάνειας στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε να υπάρξει πλήρης απαγόρευση των εισφορών στα κόμματα και να υπάρχει μόνο η κρατική χορηγία. Ζήτησε επίσης όπως τον έλεγχο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων να τον έχει η Γενική Ελέγκτρια, ενώ ζήτησε οι ποινές στο νόμο για κόμματα που παρανομούν να είναι διπλάσιες από το όφελος.

Αναφέροντας ότι δεν είναι δουλειά των βουλευτών να τροποποιήσουν το νόμο για να περιληφθούν οι συστάσεις της Επιτροπή Greco αφού η Βουλή δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, είπε ότι από την Κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει η νομοθεσία και προς εκείνη θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. 

Γιώργος Λιλλήκας: “Ειμαστε ανεπιφύλακτα υπερ της διαφάνειας” 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας τη συμφωνία του με τις πλείστες προτάσεις της Διαφάνειας Τώρα, εξέφρασε προβληματισμό για την εισήγηση για δημοσιοποίηση ακόμα και των πιο μικρών εισφορών ονομαστικά. Όπως είπε, δυστυχώς στην Κύπρο ακόμη δεν έχει γίνει κατορθωτό να διασφαλίζεται η ελευθερία των πολιτικών πεποιθήσεων και τοποθετήσεων των πολιτών.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Συμμαχίας, εισηγήθηκε τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών προσώπων, τη μεταρρύθμιση της Γενικής Εισαγγελίας, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είναι διορισμένος από τον εκάστοτε Πρόεδρο. Εξέφρασε την άποψή ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να παραμείνει Νομικός Σύμβουλος του κράτους και οι υποθέσεις που αφορούν τις ποινικές έρευνες και τις αναστολές ποινών ή ποινικών διώξεων να μεταφερθούν σε ένα άλλο σώμα που θα αποτελείται από εισαγγελείς που θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο ή μιαν άλλη Ανώτατη Αρχή.

Όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων των κομμάτων αποκλειστικά από το κράτος, είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από εξειδικευμένο οίκο που θα εστιάσει πάνω στις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό ενός πολιτικού κόμματος.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην Πλατφόρμα.  

Σύμφωνα με στοιχεία, 3100 πολίτες παρακολούθησαν το live streaming της “Εκκλησίας του Δήμου” από τον υπολογιστή τους και  πάνω από 200 άτομα βρέθηκαν στην αίθουσα.

Mε την ολοκλήρωση της συζήτησης πολίτες έγραψαν στην πλατφόρμα σχόλια όπως τα πιο κάτω:

-“Ενα μεγάλο ΕΥΓΕ σε όλους εσάς….επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Μπράβο.”

-“Εύχομαι να έχει αίσιο αποτέλεσμα.”

-“Μπράβο!!!! Επιτέλους και κάτι θετικό εις γην εναλίαν Κύπρον…”

Ας ευχηθούμε σύντομα να παρθούν οι αποφάσεις που θα προωθούν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια του πολιτικού μας συστήματος!

Πηγές: KYΠΕ, Πλατφόρμα Ομάδων Πολιτών ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ!
Φωτογραφικό υλικό: #diafania