Σημαντική για Μεσόγειο και Κύπρο η Διακήρυξη της Λευ/σίας τονίζει ο ΥΠΠ


Οπως είπε ο κ. Καδής στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, ύστερα από πρωτοβουλία της Κύπρου, `Υπουργοί, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι 25 χωρών της ευρύτερης περιοχής καθώς και αρκετών διεθνών οργανισμών έχουμε καταλήξει στην υιοθέτηση ενός σχεδίου δράσης που θα προωθήσει τα θέματα της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου`.

`Είναι η συμβολή της Μεσογείου στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να ενταχθούν τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης και του περιβάλλοντος στα εκπαιδευτικά συστήματα ολόκληρου του πλανήτη` είπε.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε με αυτό το σχέδιο δράσης ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία είναι υπαρκτά και τα βιώνουμε όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίησης, η ρύπανση, η απώλεια της βιοποικιλότητας και πολλά άλλα, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με νομοθεσίες ή με έρευνα και επιστημονική πρόοδο, αντιμετωπίζονται με τη διαμόρφωση πολιτών που θα έχουν και περιβαλλοντική γνώση, συνείδηση και ευθύνη και είναι καταλυτικός ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση τέτοιων πολιτών.

Επίσης, είπε, αναγνωρίζουμε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες χώρες διότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν ούτε όρια ούτε περιορίζονται στα σύνορα των χωρών.

“Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψη στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία συμφωνήθηκε σήμερα με βάση την οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο δράσης που συναποφασίσαμε σήμερα” επισήμανε.

Η Κύπρος θα προεδρεύει της Επιτροπής
———————-

Τόνισε επίσης ότι της Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης (όπου συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί και χώρες της Μεσογείου) θα προεδρεύει η Κύπρος.

“Άρα μέσα από όλη αυτή την πρωτοβουλία έχει αναδειχθεί ο ρόλος της Κύπρου ως μιας χώρας που μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και η Κύπρος έχει πάρει τα εύσημα και από τις χώρες που συμμετείχαν και τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετείχαν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες που πρότειναν την Κύπρο να προεδρεύσει της επιτροπής που θα παρακολουθήσει την εφαρμογή αυτής της διακήρυξης” είπε ο Υπουργός στο ΚΥΠΕ.

Μοντέλο και για άλλες χώρες
——————

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Υπουργός είπε ότι το σχέδιο δράσης καλύπτει όλες τις μορφές της εκπαίδευσης όπως τη δια βίου εκπαίδευση.

Πρόσθεσε ότι η διαμόρφωση της στρατηγικής αυτής για την περιοχή της Μεσογείου θα θεωρηθεί ως ένα πετυχημένο μοντέλο και για άλλες περιοχές του πλανήτη.

“Το ότι η περιοχή της Μεσογείου προχωρεί πρώτη στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου δράσης, θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και στη διάσκεψη τονίστηκε ότι αυτό που έχουμε υιοθετήσει μπορεί να εφαρμοστεί ως μοντέλο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Τονίζω ξανά τη σημασία της Κύπρου στο να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας” κατέληξε.

Η Σύνοδος τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Διεξήχθη για πρώτη φορά με τη συνεργασία διεθνών οργανισμών και φορέων, όπως η UNESCO και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, και σε αυτήν συμμετείχαν Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς από 20 και πλέον χώρες της Μεσογείου, αλλά και διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, η UNEP, η UNECE, η Συμμαχία Αραβικών Κρατών και η Ένωση για τη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ