Σημαντικός ο ρόλος της Βουλής στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τόνισε ο Επίτροπος Στυλιανίδης

 

Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία ήταν προσκεκλημένος, ο κ. Στυλιανίδης, είπε ότι “για μένα είναι αφετηρία αυτή η συνάντηση για να συνεχίσουμε, με προτάσεις, με διάλογο, με διαφωνίες, με συζητήσεις, καμιά φορά από διαφορετικές ιδεολογικές θέσεις, αλλά με στόχο κοινές δράσεις”.

Πρόσθεσε ότι “διαφορετικά, θα αφήσουμε έρμαιο στις διαθέσεις των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που είναι, με όλα του τα προβλήματα, με όλες τις παραλείψεις του, η κάλυψη για τους ευρωπαϊκούς λαούς και ειδικά τους μικρούς λαούς, όπως ο κυπριακός”.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε μια δύσκολη διαδρομή, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς ως Κύπρος, σε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το “κούρεμα” των καταθέσεων που επέβαλε η ΕΕ στην Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως “είμαι σίγουρος ότι ο Κύπριος πολίτης, επειδή διαθέτει ένα σημαντικό ένστικτο αυτοσυντήρησης και ρεαλισμού, αντιλαμβάνεται ότι παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι το σπίτι του και πάνω σε αυτό θα στηριχθεί για το μέλλον”.

Ανέφερε ότι εντός της συνεδρίας της Επιτροπής, “συζητήσαμε για την ίδια έγνοια που έχουμε σχετικά με την προοπτική της ΕΕ”.

“Θέλω να το ομολογήσω, γιατί ως Επίτροπος της ΕΕ έχω κάνει πολλές επισκέψεις σε πολλά εθνικά κοινοβούλια σε πάρα πολλά από τα κράτη – μέλη, ένοιωσα όμως περήφανος για το επίπεδο της συζήτησης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Γιώργος Λιλλήκας, επίσης μετά τη λήξη της συνεδρίας, δήλωσε πως “είναι κοινή πρόθεση για όλους να βρούμε λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις, λύσεις που να ικανοποιούν τους Ευρωπαίους πολίτες, που να ικανοποιούν τα κράτη – μέλη και που να δίνουν περαιτέρω προοπτική στην ΕΕ”.

Είπε ότι “η λύση δεν μπορεί να είναι η διάλυση της ΕΕ και η λύση πρέπει να είναι μια ισχυρή Ευρώπη, η οποία να δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον και να νοιάζεται και να διασφαλίζει το μέλλον των ανθρώπων της, των νέων της, της ποιότητας ζωής τους”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “πιστεύουμε ότι έχει μέλλον η ΕΕ, αρκεί όλοι να προσεγγίζουμε τα ζητήματα και να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά και να λαμβάνουμε δράσεις και πως είναι λάθος να σκεφτόμαστε εθνικά”.

Ανέφερε ότι μας δόθηκε η ευκαιρία “να ακούσουμε τον κ. Στυλιανίδη καθώς και τους προβληματισμούς της Κομισιόν και του Προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους προγραμματισμούς που έχει σχεδιάσει η Κομισιόν, αλλά και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών να εκφράσουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η οποία βρίσκεται μπροστά από ένα σοβαρό σταυροδρόμι προκλήσεων”.

Καταλήγοντας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με την παρουσία σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ, εγκαινιάσαμε “ένα διάλογο ο οποίος θα έχει διάρκεια και πιστεύω θα είναι και παραγωγικός προς όφελος του κοινού οράματος της ενίσχυσης και βελτίωσης της ΕΕ”.