Συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης μεταξύ Λιλλήκα- Μπαρόζο


 Διαβάστε επίσης, “OXI είπε η ΑΗΚ – Πάμε σε στάση πληρωμών Διαβάστε ακόμα, Στάση πληρωμών και αντιδράσεις “.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας επισήμανε ότι ο κ. Μπαρόζο επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό αλλά και για την αναγκαιότητα για λύση.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε, όπως είπε, κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις που θα μπορούσαν ο ίδιος ο κ. Μπαρόζο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσουν για να αναβαθμιστεί το όφελος της ΕΕ από την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Ζήτησα την βοήθεια του ιδίου όσον αφορά στην αποδοχή μέσα στο όποιο μνημόνιο υπογραφεί με την Τρόικα, πρόνοιας αναδρομικής ισχύος για να μπορούν οι τράπεζες να ενταχθούν στη συνέχεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν το βλέπει θετικά, αλλά δεν εναπόκειται βεβαίως μόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στα κράτη-μέλη.

Ο κ. Λιλλήκας εισηγήθηκε επίσης να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα στρατηγείο ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να μπορεί η Κύπρος να προσφέρει την υποδομή της για ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Είναι κάτι για το οποίο έδειξε ο ίδιος ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είχε και τις εμπειρίες από το 2006 με την κρίση στον Λίβανο. Και λόγω της κρίσης στη Συρία γίνεται επίκαιρο το θέμα, ανέφερε.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε ακόμη τη δημιουργία στην Κύπρο ευρωπαϊκών περιφερειακών κέντρων αριστείας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου ασφαλώς αλλά και των χωρών της Μέσης Ανατολής ούτως ώστε η Κύπρος να μπορέσει να καταστεί σημείο συνάντησης των επιστημόνων, των ερευνητών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Μπαρόζο έδειξε επίσης ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και το ενδιαφέρον και της Ε.Ε για να υπάρξει ειρήνη ή για να υπάρξουν σημεία συνάντησης και διαλόγου στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονο, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Τέλος, ο κ. Λιλλήκας εισηγήθηκε όπως έχουμε τη στήριξη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα της ενέργειας για την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά και ταυτόχρονα και τη συμμετοχή της Κομισιόν στη χρηματοδότηση της ενεργειακής υποδομής.

Η ανταπόκριση του Προέδρου Μπαρόζο ήταν θετική. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Λιλληκας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε γνώση των εξελίξεων στην Κύπρο και των αναγκαίων κεφαλαίων που απαιτούνται για την ενεργειακή υποδομή και επιβεβαίωσε ότι είναι μέρος των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ενεργειακή υποδομή και κατά συνέπεια βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση, όχι εξ ολοκλήρου, αλλά σε ένα σημαντικό μέρος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την ενστάσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών με αναδρομική ισχύ, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι είναι νωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση. «Πιστεύω ότι υπάρχουν ανησυχίες μεν, όμως, επειδή ο μηχανισμός από ό,τι φαίνεται δεν θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 και για πρακτικούς λόγους, τουλάχιστον για το 2013 η ανακεφαλαιοποίηση θα περάσει στο δημόσιο χρέος», τόνισε ο κ. Λιλλήκας. «Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και εμάς στην Κύπρο, αλλά φαίνεται ότι και στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν αυτές οι ανησυχίες», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συναντηθεί αύριο με τη Μαριλένα Κοππά, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Ομάδας, και στη συνέχεια με τον Μιγκέλ Άνχες Μαρτίνεθ, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ