Σιζόπουλος: “Το ΥΠΥΓ επιχειρεί να κρατικοποιήσει το σύστημα αγοράς και προμήθειας φαρμάκων”

{loadposition ba_textlink}

«Και εδώ είναι μια μεγάλη αντίφαση της σημερινής Κυβέρνησης που, για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα επιδιώκει με το δόγμα του λιγότερο κράτος να πουλήσει όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση των φαρμάκων επιχειρείται ακριβώς το αντίθετο, να κρατικοποιηθεί ολόκληρο το σύστημα αγοράς, προμήθειας και διακίνησης φαρμάκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος, αυτό που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓΕΣΥ είναι να αναλάβουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες εξ ολοκλήρου την παραλαβή των φαρμάκων και τη διάθεση στο ΓΕΣΥ δια μέσου προσφορών.

«Όταν το ΓΕΣΥ θα καλύπτει περίπου το 92% της ποσότητας των φαρμάκων στην Κύπρο, όποιο φάρμακο δεν θα επιλεγεί για να διατεθεί από πλευράς του ΓΕΣΥ, θα παραμείνει στην αγορά;», διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως «άρα σιγά σιγά θα εξαφανιστούν τα φάρμακα, στη συνέχεια η εξαφάνιση των φαρμάκων δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει αυθαίρετη αύξηση της τιμής, να δημιουργηθούν καρτέλ, να δημιουργηθούν αδιαφανείς διαδικασίες όσον αφορά την προμήθεια και στο τέλος να αυξηθεί το ποσόν και η δαπάνη για τα φάρμακα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, η αρχική πρόταση του προνοούσε ότι θα πρέπει όσοι εμπλέκονται να καθορίσουν της αμειπτικές τιμές για κάθε κατηγορία φαρμάκου και απ` εκεί και πέρα να δικαιούται ο ιατρός και ο ασθενής, εάν θέλουν, να πάνε σε ακριβότερο φάρμακο ή σε διαφορετικό φάρμακο, να καλύπτει ο ασθενής τη διαφορά με συμπληρωμή.

«Με την πρόταση του ΟΑΥΓ το ποσό διάθεσης του ΓΕΣΥ για τα φάρμακα θα παραμένει σταθερό, από τη στιγμή που οι φαρμακευτικές υπηρεσίες και οι φαρμακοεισαγωγείς έχουν αποδεχθεί ότι σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού θα γίνεται επιστροφή χρημάτων. Γιατί το κράτος δεν αξιοποιεί αυτή τη σημαντική και θετική πρόταση και επιχειρεί ακριβώς την αλλαγή με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους;» είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος μίλησε για ταυτότητα απόψεων με το Σύλλογο σε τρία σημεία: η επίλυση των όποιων προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα φαρμάκων μπορεί να διευθετεί μέσα από τη σωστή και γρήγορη εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, να περιοριστούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε εποπτικό ρόλο και τέλος ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ορθολογιστικό και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων έτσι ώστε να διατηρούνται στην αγορά φθηνά και ποιοτικά φάρμακα.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσεγιέκ, εξέφρασε ανησυχίες για τις συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, κάτι που λειτουργεί εις βάρος του Κύπριου ασθενή.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα το Υπουργείο σε εφαρμογή του ΓΕΣΥ και ότι οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων ενδεχόμενα να θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια των φαρμάκων, κάτι που θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή», είπε.

Πηγή: KYΠΕ