Σωστός και γρήγορος ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης στο θέμα των διαβατηρίων

Άμεση και επιβεβλημένη αντίδραση της κυβέρνησης στα ξένα ΜΜΕ και τη δυσφήμιση

Της Αλεξίας Καφετζή

Το θέμα των διαβατηρίων για επενδυτές προσπάθησαν να ανακινήσουν ξανά στο εξωτερικό με στοχευμένα δημοσιεύματα από ΜΜΕ και η άμεση απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το… εσωτερικό που προσπαθεί με κάθε τρόπο να «υποσκάψει» έναν τομέα που έχει ήδη βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εξάλλου οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αφού σε τέσσερα χρόνια που τα κίνητρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα απόκτησης διαβατηρίου έγιναν πολύ πιο ελκυστικά, έχουν δοθεί μόλις λίγα πάνω από 1,000 διαβατήρια, τα οποία όμως έφεραν μαζί τους επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας και μία «πολύτιμη» ανάσα στο νησί που υπέφερε πολύ και από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης έπραξε πολύ σωστά και άμεσα όταν τόνισε δημόσια ότι τα κριτήρια είναι αυστηρά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει αφού πρώτα εξετάσει την προέλευση των ποσών που επενδύονται και τα πρόσωπα που προχωρούν στις επενδύσεις, ενώ και η δήλωσή του για αποκατάσταση λανθασμένων εντυπώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο ήταν πολύ σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας υπέφερε επί σειρά ετών από τους χαρακτηρισμούς για «πλυντήριο χρημάτων» και άλλα συναφή, χωρίς φυσικά να είναι ανεύθυνες οι τότε κυβερνήσεις, στον βαθμό που επέτρεπαν να συντηρείται και να γιγαντώνεται αυτή η κριτική. Ένας από τους λόγους που η Κύπρος μετατράπηκε σε «πειραματόζωο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας με το «κούρεμα καταθέσεων» και τα capital controls ήταν και οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε για «υπέρμετρη ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος» και για κατηγορίες ότι «ξέπλενε» συστηματικά χρήματα Ρώσων και άλλων ολιγαρχών που είχαν αποκτήσει τα χρήματά τους με παράνομους τρόπους.

Επομένως, είναι πολύ σωστή η κίνηση του Χάρη Γεωργιάδη και θα πρέπει να ακολουθηθεί και από επίσημες εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να «φύγει» όσο πιο γρήγορα γίνεται η «τάτσα» της πώλησης διαβατηρίων.

Τι ισχύει παγκοσμίως με τα διαβατήρια για επενδύσεις

Στο θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, η Κύπρος δεν είναι ούτε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τέτοιο μέτρο εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ούτε πολύ περισσότερο έχει «χαλαρά» κριτήρια για τις επενδύσεις. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας τα διαβατήρια μετά και το Brexit είναι περιζήτητα προς κατοίκους τρίτων χωρών.

Τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα για πολιτογραφήσεις έναντι επενδύσεων εφαρμόζονται ήδη στην Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα από χώρες της Ε.Ε. ενώ παγκοσμίως δεν αποτελούν πρωτοτυπία καθώς ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιο σχέδιο για επενδυτές, παρόλο που έχουν από τους πιο σκληρούς νόμους για την απόκτηση υπηκοότητας.

Στην Κύπρο, Αυστρία και Μάλτα η παραχώρηση υπηκοότητας γίνεται αμέσως μετά την επένδυση ενώ στις άλλες χώρες χρειάζονται κάποια χρόνια παραμονής στη χώρα και δεν παραχωρείται αμέσως υπηκοότητα αλλά άδεια παραμονής και μετέπειτα υπηκοότητα.

Επίσης στην Κύπρο η εξέταση της αίτησης και η τελική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες, αφού είναι πολύ αυστηρός ο έλεγχος σε σύγκριση με την Πορτογαλία (μέχρι 6 εβδομάδες), την Μεγάλη Βρετανία (κάτω από 8 εβδομάδες) και το Βέλγιο.

Ούτε, όμως, στο ποσό της ελάχιστης επένδυσης είναι η Κύπρος πιο «χαλαρή» από τις άλλες χώρες, αφού στη Μάλτα χρειάζεσαι 880.000 ευρώ, ενώ στην Αυστρία επίσης 2 εκ. ευρώ.

Η Μάλτα και η Πορτογαλία έχουν αυτή τη στιγμή τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα για διαβατήρια.

Προσοχή στους επιτήδειους

Σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης (που έχει ακούσει πολλά από τις σελίδες της εφημερίδας που διαβάζετε), ενήργησε ταχύτατα για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και πολύ σωστά έπραξε.

Καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε διάφορους που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» σε ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν βίζα ή διαβατήριο και να σταματήσει υπερβολικές διαφημίσεις και υποσχέσεις που εν τέλει προκαλούν μόνο πρόβλημα σε όσες εταιρείες κάνουν σωστά τη δουλειά τους και φέρνουν ξένο και «φρέσκο» χρήμα στην κυπριακή οικονομία που το έχει ανάγκη.

Η Κύπρος στο θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων δεν έχει ούτε τα πιο «χαλαρά» κριτήρια, ούτε αδιαφανείς διαδικασίες.