Ας αρχίσουν οι χοροί…

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Φτάσαμε λοιπόν στην… αρχή! Το μόνο που έμεινε να μάθουμε είναι το πότε ξεκινάμε. Όμως ποιος νοιάζεται; Ήδη στα ελεύθερα και ιερά χώματα της νήσου μας, τα πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. ΔΗΣΥ & ΑΚΕΛ μαζί. Οι υπόλοιποι χώρια.  Μέσα σε 24 ώρες, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν, πρόλαβαν και ανέλυσαν τα πάντα. Αυτή η ταχύτητά τους με συναρπάζει. Σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, με απίστευτη σβελτάδα, σου καθορίζουν το μέλλον που θα έχεις. 

Την ίδια ώρα η μάχη των εντυπώσεων ανάμεσα στους πολίτες θα γίνει μέσα στο facebook.  Ήδη άρχισα να βλέπω στα προφίλ τα πρώτα «ΟΧΙ» από την μία πλευρά και την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας από την άλλη.  Για ακόμη μια φορά, η πλευρά έδειξε ότι είναι ένας Πύργος της Βαβέλ. Ο καθένας έχει και μία λύση. Και την αναλύει κατά το δοκούν. Μαζί με αυτά σε συγχoρδία και κάποια ΜΜΕ, που από τώρα άρχισαν να καθορίζουν πολιτικές γραμμές.

Τελικά τι θέλουμε; Θέλουμε λύση του κυπριακού; Αν θέλουμε πρέπει να κάτσουμε να διαπραγματευτούμε. Διότι διαφορετικά, δηλαδή με την δύναμη των όπλων, δυστυχώς δεν μας παίρνει. Αν πάλι δεν θέλουμε λύση, να το πούμε ώστε να τελειώνουμε. Και θα ρωτήσει κάποιος: Μα να δεχτούμε την όποια λύση; Φυσικά και όχι θα του απαντούσα. Όπως δεν δεχθήκαμε το Σχέδιο Ανάν. Διότι πολύ απλά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ. Όμως για να δούμε τι λύση θα έρθει πρέπει να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε. Εκτός αν τελικά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ nΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.    

Για ένα πράγμα μ` αρέσουν οι Τούρκοι. Συμφώνησαν στο κοινό ανακοινωθέν όμως δείχνουν ότι το κάνουν με το ζόρι. Αυτό θέλει ταλέντο διπλωματίας τελικά. Δείχνουν ότι τελικά αναγκαστήκαμε και ότι κάναμε υποχωρήσεις για να μπούμε σε διαπραγματεύσεις. Και αμέσως ο Έρογλου είπε το παρασύνθημα. «Έχουμε 6 κεφάλαια να διαπραγματευτούμε». Και γιατί να μην παίξουν έτσι το παιχνίδι; Αφού μας βλέπουν εδώ εμάς να μην μπορούμε ΠΟΤΕ να έχουμε μια κοινή στρατηγική. 

Μπροστά μας έρχονται πολύ δύσκολοι μήνες όπου θα δοκιμαστούν τα νεύρα όλων μας. Η ιστορία με το «κούρεμα» πρέπει να μας διδάξει ότι παιχνίδι της διαπραγμάτευσης θέλει δυνατά «χαρτιά». Στην οικονομία δεν είχαμε. Στο κυπριακό έχουμε τρεις άσους. Ενέργεια, Είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ, εξουσία στο νέο κράτος. Οι Τ/κ έχουν το έδαφος και τις περιουσίες. Ξέρουμε να χορεύουμε; Αν ναι… ας αρχίσουμε.

Και κάτι τελευταίο… ίσως ο Αμερικανός να αποδειχθεί πιο φίλος από τον Ρώσο. Ίσως είπα…