Η πολιτική γύμνια του ΔΗΚΟ

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Δεν θα κρίνω αν είναι ορθή ή λανθασμένη η απόφαση του Ε.Γ του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Είναι δικαίωμα τους να κρίνουν όπως αυτοί θεωρούν τις πολιτικές εξελίξεις και να παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα κριθούν από τους ψηφοφόρους της παράταξης και από την ιστορία. Θα επικεντρωθώ σε δύο σημεία όμως που μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν στο μέσο Κύπριο πολίτη.

Η πρόταση του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου είναι η αποχώρηση των υπουργών του κόμματός του να γίνει στις 4 Μαρτίου. Νομίζετε είναι τυχαία η ημερομηνία που επιλέχθηκε; Γιατί δεν είπε π.χ. να φύγουν την επομένη της τελικής απόφασης που θα πάρει την ερχόμενη Τετάρτη η Κ.Ε.; Μήπως γιατί υπάρχει εορταστική διάθεση λόγω καρναβαλιών και επειδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι από την Λεμεσό, δεν θέλει ο κ. Παπαδόπουλος να τον στεναχωρήσει; 

Ο λόγος είναι τόσο απλός και κυνικός. Διότι στις 4 Μαρτίου οι υπουργοί θα συμπληρώνουν ένα χρόνο στην υπουργική καρέκλα. Και θα δικαιούνται εφάπαξ ίσο με 8 μισθούς! Απίστευτο δεν είναι; Με ένα χρόνο Υπουργός παίρνεις εφάπαξ. Το τελικό ποσό αγγίζει τα 60.000€, την ώρα που ψηφίζουμε νόμους για αποκοπές από συνταξιούχους και ανάπηρους.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας: Αν η υπηρεσία είναι μεγαλύτερη των 12 μηνών και μικρότερη των 18 μηνών, δικαιούνται μόνο φιλοδώρημα:
Φιλοδώρημα = Μηνιαίες συντάξιμες απολαβές / 8 X μήνες υπηρεσία

Το δεύτερο σημείο είναι ακόμη πιο αστείο. Λέει η πρόταση του κ. Παπαδόπουλου. Αποχώρηση των υπουργών και των προέδρων των ΔΣ των ημικρατικών αλλά όχι των μελών των ΔΣ των ημικρατικών. Διότι ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να ελέγχει τις αποφάσεις που θα παίρνουν οι ημικρατικοί οργανισμοί. Άλλωστε τα πρόσωπα που διορίστηκαν σίγουρα στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, δεν ψήφισαν Μάριο Καρογιάν.

Το κακό με το ΔΗΚΟ και με την εικόνα που βγάζει προς τα έξω έχει παραγίνει. Και κυρίως προκαλεί τους χιλιάδες ψηφοφόρους που πιστεύουν στην ιδέα του κέντρου και του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει.

Νομίζω ότι την Δευτέρα το πρωί, με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την νίκη τους στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό. Να δείξει ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχουν πολιτικά όρια και τα €240.000 να δοθούν σε κοινωνικά παντοπωλεία ή όπου αλλού υπάρχει ανάγκη. Σε έναν τόπο που έχει 75000 άνεργους, 13000 οικογένειες κάτω από τα όρια της φτώχειας και πάνω από 9.000 παιδιά που πάνε σχολείο με συσσίτια.

Αν κάποιοι με πουν λαϊκιστή… σκασίλα μου!

twitter: @sotiris0110