Αλλάζει ο Μανωλιός και θέλει να βάλει τα ρούχα του αλλιώς

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Η Τρόικα τρομάζει και επικοινωνιακά πια δεν πουλά. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Μάρτιν Σούλτς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαικού Συμβουλίου από την Ελλάδα. Τι είπε ο κ. Σούλτς κάνοντας ένα μορφασμό: «Η Τρόικα είναι μια συνεργασία του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

Ο σημερινός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μπορεί από την μία να κατηγορεί τις πολιτικές λιτότητας και να μιλά για την δημοκρατικότητα της Τρόικας, αλλά την λέξη ”κατάργηση” δεν την έχουμε ακούσει από κανέναν. Αυτό που αναζητείται είναι ένα νέο μοντέλο «Τρόικας» που δεν θα έχει αυτή την ορολογία, θα έχει λόγο το Ευρωκοινοβούλιο, στις αποφάσεις όμως ουσιαστικά, θα κινείται στους ίδιους αυστηρούς όρους της σημερινής κατάστασης.

Το 24H είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι το «μαγείρεμα» για την νέα μορφή που θα έχει η Τρόικα, ξεκίνησε. Ο έλεγχος και η έκθεση της Eπιτροπής οικονομικών του Eυρωκοινοβουλίου διευκρινίζεται, ότι ένα μνημόνιο συμφωνίας, αποτελεί συμφωνία μεταξύ ενός ενδιαφερόμενου κράτους και της Τρόικας, που προκύπτει μετά από διαπραγματεύσεις και με βάση την οποία, το κράτος-μέλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει μία σειρά από ενέργειες, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια.

Αυτή θα είναι βάση. Τελεία και παύλα. Η συζήτηση για το αν θα πρέπει να έχει ρόλο και το ΔΝΤ ή όχι, ξεκίνησε και ήδη γερμανικές εφημερίδες έχουν προχωρήσει σε αναλύσεις. Είναι βέβαιο ότι το 2014 θα είναι έτος αλλαγών στον τρόπο στήριξης μιας χώρας που δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Οι προκλήσεις είναι πολλές καθώς η Ευρώπη κινείται σαν χελώνα στα όρια της μηδενικής ανάπτυξης. Να μην ξεχνάμε κάτι: Άλλη η Ευρώπη του 2010 και η σχέση Νότου και Βορρά και άλλη η Ευρώπη του 2014.

Όσο για την Κύπρο… τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο λένε το ίδιο πράγμα. «Αργήσατε να μπείτε στο Μνημόνιο γι αυτό πάρθηκε η απόφαση για ball-in».