Στ. Χατζησάββας: «Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές»

{loadposition ba_textlink}

O Σταύρος Χατζησάββας του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ μιλά στη «24» για την κρίση στην πολιτική, την διαφθορά και γιατί ήταν κινούμενη άμμος ιδεολογικά, παίρνοντας «μεταγραφή» σε τρείς κομματικούς χώρους σε δώδεκα χρόνια.

Φιλοξενούμε σήμερα ένα νέο φιλόδοξο πολιτικό τον Σταύρο Χατζησάββα, Αριστίνδην Υποψήφιο Βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

Ο κ. Χατζησάββας γεννήθηκε το 1983 στην Λευκωσία. Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον κλάδο Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν Επαρχιακός Γραμματειακός Λειτουργός του γραφείου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Λάρνακας.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί του, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να καταγράψουμε την οπτική γωνιά με την οποία αντικρίζει τις πολιτικές εξελίξεις ένας νέος πολιτικός.

24. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική σκηνή του τόπου;

«Η πολιτική είναι μια τέχνη που δεν μου πάει όπως την έχουν καταντήσει οι πολιτικοί στις μέρες μας. Είναι μια τέχνη που δεν στηρίζεται στην αλήθεια και στην συνέπεια απέναντι τουλάχιστον στον λαό που περιμένει πολλά από την πολιτική. Αυτό θέλω να αλλάξω. Ποτέ δεν περίμενα τίποτα από τους πολιτικούς και είναι οδυνηρό να το λέμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές.

Θα ήθελα να αγωνιστώ σκληρά, για να αλλάξω όλα όσα δεν μας αρέσουν και όλα όσα δεν μας ταιριάζουν και μας ενοχλούν. Ορισμένα από τα προβλήματα που θέλω να αλλάξω θα τα χώριζα σε διάφορες κατηγορίες. Ιεραρχώντας τα, θα έλεγα ότι πρώτης γραμμής είναι η ανεργία αφού ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο δεν έχει εργασία. Και όταν δεν έχεις εργασία είσαι σε ένα δύσκολο και γκρίζο περιβάλλον. Επίκεντρο για μένα είναι ο άνθρωπος και θα πρέπει η πολιτεία να επενδύσει στους ανθρώπους της οι οποίοι είναι ικανοί, άξιοι, δημιουργικοί και έχουν όρεξη να εργαστούν σκληρά και να προσφέρουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ασχολούνται με τον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τα κτηματομεσιτικά και την παροχή υπηρεσιών. Το κράτος αρχικά θα πρέπει με στοχευόμενες ενέργειες να λειτουργήσει υποβοηθητικά ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και από την αρχή της κρίσης θα έπρεπε να στηρίξει αυτές τις ομάδες πολιτών έμπρακτα και όχι με μισόλογα ή με υποσχέσεις που άλλοτε τηρούνται και άλλοτε μισοτηρούνται. Αυτά είναι διαχρονικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες.

Πρέπει επίσης να γίνει αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελεύθερη Αμμόχωστος ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα στο φυσικό περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στην ποιότητα ζωής των απλών πολιτών.»

24. Κατά τη δική σας άποψη, πώς θα επέλθει η κάθαρση και πώς θα παταχθεί η διαφθορά;

«Ένα πρόβλημα που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία είναι το πως θα επέλθει η κάθαρση και πως θα παταχθεί η διαφθορά. Στην προσωπική μου ιστοσελίδα προχώρησα και δημοσιοποίησα τόσο τα περιουσιακά μου στοιχεία όσο και τα έξοδα του προεκλογικού μου αγώνα στα πλαίσια της διαφάνειας. Καλώ δημόσια όλους τους υποψήφιους βουλευτές από όλα τα κόμματα και συνδυασμούς να πράξουν το ίδιο.

Η πρόταση μου κινείται σε 6 άξονες.

α. Δημιουργία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου ούτως ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στην διάπραξη τέτοιων συμπεριφορών. β. Έγκλημα και τιμωρία των ενόχων για όλα τα σκάνδαλα τα οποία απασχόλησαν την κυπριακή κοινωνία. γ. Επιστροφή των κλεμμένων στο κράτος. δ. Δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων για άτομα που έχουν σκοπό την εμπλοκή τους στην πολιτική σε οποιοδήποτε επίπεδο. ε. Αυστηροί έλεγχοι και διαφάνεια κάθε χρόνο, για όλα τα περιουσιακά στοιχεία πολιτικών κομμάτων, κομματικών οργανώσεων, πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και εταιρειών τους. ζ. Όταν αποχωρεί κάποιος από την πολιτική να δίνονται στην δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία. Στα πλαίσια διαφάνειας αυτοί οι άξονες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παραβίαση προσωπικών τους δεδομένων.»

24. Σε περίπτωση εκλογής σας ποιος είναι ο πρώτος σας στόχος, σε ποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα θέλατε να συμμετέχετε και γιατί;

«Η απερχόμενη Βουλή δεν έκανε κάθαρση και δεν προστάτεψε όπως θα έπρεπε τις ευάλωτες ομάδες πολιτών τις κρίσιμες στιγμές. Συνεπώς η νέα Βουλή θα πρέπει να δείξει με κάποιο τρόπο ότι συμπάσχει με τους Κύπριους πολίτες.

Στην πολιτική κατέρχομαι για να είμαι χρήσιμος στον τόπο και στους πολίτες και όχι για να φουσκώσουν οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί. Ως εκ τούτου αν εκλεγώ θα δημιουργήσω πολιτικό γραφείο και θα προσλάβω 4 νέους άνεργους πτυχιούχους επιστήμονες.

Σε περίπτωση εκλογής μου η δράση μου θα κινηθεί στις ακόλουθες κοινοβουλευτικές επιτροπές:

Επιτροπή Εμπορίου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τουρισμού διότι τομέας ακαδημαϊκής μου μόρφωσης είναι ο Τουρισμός και θεωρώ ότι είμαι σε θέση να προσφέρω πάρα πολλά.

Επιτροπή Περιβάλλοντος. Αρκετά είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε είναι κοινή μας ευθύνη.

Επιτροπή Προσφύγων Εγκλωβισμένων Παθόντων Αγνοουμένων. Ως πρόσφυγας από την Βατυλή θεωρώ ότι είναι καθήκον και υποχρέωση μου να συμμετέχω σε αυτή την επιτροπή. Εκτός αυτού θέλω να προωθήσω την πρόταση μου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των προσφυγικών συνοικισμών και την άσκηση πιέσεων για εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού. Ο τομέας της παιδείας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και αδυναμίες. Θεωρώ ότι πρέπει να επανατοποθετήσουμε την παιδεία μας στις σωστές βάσεις και να εντάξουμε επιπλέον θεματικούς άξονες ούτως ώστε να την εκσυγχρονίσουμε για την δημιουργία σωστών και σκεπτόμενων ανθρώπων. Ο Πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό θεωρώ ότι είναι οι βαριές μας βιομηχανίες και θα ήθελα να προωθήσω την πρόταση μου η οποία κινείται σε 3 άξονες α. ανάδειξη και συντήρηση των πολιτιστικών μας μνημείων, β. προώθηση και προβολή των μνημείων μας καθώς επίσης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματώνονται στην Κύπρο και γ. στήριξη από την πολιτεία των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων.»

24. Αρκετοί σας κατηγορούν ότι με ευκολία αλλάζετε κόμματα. Τι απαντάτε;

«Είμαι ενεργός πολίτης και μου αρέσει να συμμετέχω στα κοινά και να προσφέρω στην κοινωνία των πολιτών. Από τον Δημοκρατικό Συναγερμό αποχώρησα πριν 12 χρόνια και ο λόγος ήταν η διαφωνία μου ως προς τις ακολουθούμενες πολιτικές του κόμματος κυρίως στο κυπριακό. Όταν διαπιστώνεις ότι υπάρχει ανακολουθία μεταξύ λόγων και πράξεων θεωρώ ορθό έντιμο και ηθικά σωστό να αποχωρείς. Θα πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους ότι κανείς δεν είναι κτήμα κανενός. Συνεπώς άλλοι πρέπει να απολογηθούν για τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσαν εις βάρος της Κύπρου και του λαού μας.

Στο Κίνημα Οικολόγων εντάχθηκα ενεργά τον Μάρτιο του 2013. Ανέλαβα το επαρχιακό γραφείο του Κινήματος, ως έμμισθο προσωπικό, για την πόλη και επαρχία Λάρνακας το οποίο ήταν ανύπαρκτο και κλειστό, θέτοντας στόχους ως προς την εφαρμογή και προσέγγιση από ένα νέο άνθρωπο, ενός νέου τρόπου άσκησης της πολιτικής.

Της πολιτικής όχι αυτής που μας παρουσιάζουν τα κόμματα εξουσίας και ο παλαιοκομματισμός αλλά μιας πολιτικής που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, θέτοντας κάποιους πυλώνες δράσης όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των απλών πολιτών ακόμη και της προστασίας και της ευημερίας των ζώων.

Την διαφορά σε κάθε χώρα, σε κάθε λαό, ακόμη και σε κάθε οργανισμό αν θέλετε την κάνουν οι άνθρωποι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μέσα σε ένα μήνα αποχώρησαν από το Κίνημα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη. Ένα Κίνημα που παρά την σκληρή δουλειά που επιτελεί εν τούτοις δεν κατάφερε να μετεξελιχθεί και να περάσει σε ένα νέο πολιτικό επίπεδο. Παρέμεινε στάσιμο γεμάτο εσωτερικές αδυναμίες και παθογένειες.

Άτομα που εκ της θέσεως τους θα έπρεπε να ήταν προστάτες και υπερασπιστές των καταστατικών αρχών και αξιών του Κινήματος, εργάζονταν καθημερινά για το πώς θα εφαρμόσουν αντικαταστατικές και παράτυπες διαδικασίες με σκοπό και στόχο την εξυπηρέτηση δικών τους προσωπικών συμφερόντων. Τα ίδια άτομα αντί να επιλύουν προβλήματα δημιουργούσαν, με την ανοχή ή ακόμα και με τις ευλογίες ίσως της ηγεσίας. Θεωρώ ότι κάποιοι στα ανώτατα επίπεδα της ηγεσίας του Κινήματος, οι λεγόμενοι αυλικοί που παντού υπάρχουν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του Κινήματος Οικολόγων.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία.