Στη δημοσιότητα έδωσε ο Τουσκ τις προτάσεις για το συμβιβασμό με το ΗΒ

{loadposition ba_textlink}

Παραφράζοντας το γνωστό μονόλογο του χαρακτήρα του Άμλετ του Σαίξπηρ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την οποία ανακοινώνει την εκκίνηση του επίσημου διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών για την τροποποίηση του κοινοτικού δικαίου που θα επιτρέψει την κάλυψη των ανησυχιών του ΗΒ, ώστε να αποφευχθεί αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στο επακόλουθο δημοψήφισμα.

Η πρόταση που βάζει στο τραπέζι ο πρόεδρος Τουσκ δημιουργήθηκε μετά από επαφές της Κομισιόν με το ΗΒ σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Για να περάσει όμως από το Συμβούλιο, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Η πρόταση Τουσκ – Γιούνκερ περιλαμβάνει απαντήσεις στα τέσσερα λεγόμενα “καλάθια θεμάτων” που άνοιξε ο πρωθυπουργός Κάμερον στην επιστολή του της 10ής Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα τα τέσσερα καλάθια θεμάτων είναι: η οικονομική ένωση, η εμβάθυνση της ΕΕ, η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και η ανταγωνιστικότητα.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι κανένα από τα θέματα δεν ήταν εύκολο να επιλυθούν. Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, η Κομισιόν δεσμεύεται να προτείνει μέτρα της ήδη υπάρχουσα ατζέντας Γιούνκερ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην ΕΕ, μέσω μείωση του κανονιστικού φόρτου και της απλοποίησης της νομοθεσίας.

Σε σχέση την ατζέντα περί εμβάθυνσης της Ένωσης, ή αλλιώς του καλαθιού “εθνική κυριαρχία” που θέτει ο Κάμερον, προτείνεται να μπορεί το σύνολο των κοινοβουλίων που αποτελούν το 55% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε προτεινόμενη νομοθεσία, να μπορεί να αναπέμπει , εντός 12 εβδομάδων, στο συμβούλιο για τροποποίηση, οδηγιών της Κομισιόν που άπτονται της αρχής της επικουρικότητας.

Το θέμα των σχέσεων της ευρωζώνης με τα κράτη μη μέλη της ευρωζώνης ρυθμίζεται στη βάση των αρχών της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης και τέλος σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία και την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, ρυθμίζονται ζητήματα πρόσβασης στο σύστημα, με γνωστότερο αυτό της τετραετούς αναστολής της πρόσβασης νέων εργαζομένων προερχόμενων από άλλα κράτη μέλη.

Ό,τι αποφασιστεί για το ΗΒ, θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη και να ισχύσει επίσης για όλα.

Πηγή: KYΠΕ