Στη Βουλή η Υπ.Εργασίας – Τί αναμένουν τα κόμματα

Σήμερα (14/07) η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα βρεθεί στην Βουλή και δη στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία θα συζητήσει τα κάτωθι θέματα.

  1. Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πορεία των σχεδίων στήριξης μισθωτών, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων.
  2. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων των οποίων ο κύκλος εργασιών συνεχίζει να επηρεάζεται σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στα σχετικά διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τρόποι αντιμετώπισής τους.
  3. Η συμβολή των Σχεδίων Απασχόλησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας
  4. Τα σχέδια για την εργοδότηση νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας λόγω της αναστολής των εργασιών αρκετών επιχειρήσεων.

Ανάγκη για εφαρμογή Σχεδίων στήριξης της απασχόλησης
Σε δηλώσεις του στην Brief, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε πως, όσον αφορά το θέμα των Σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, «θα ζητήσουμε από την Υπουργό Εργασίας να ετοιμάσει και να καταθέσει σχέδια στήριξης της απασχόλησης. Να υπάρξει, δηλαδή, επιδότηση της απασχόλησης, σε μία προσπάθεια άτομα τα οποία βρίσκονται στην ανεργία να μπορέσουν να απασχοληθούν ξανά, καθώς και αποφυγή απολύσεων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στον τομέα του τουρισμού».

Σε ό,τι αφορά το ειδικό ανεργιακό επίδομα των 360 ευρώ που παραχωρείται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που ακόμη δεν επέστρεψαν στην εργασία τους, ο κ. Φακοντής είπε πως, «θα εισηγηθούμε, εκ νέου, στην Υπουργό Εργασίας όπως επιστρέψει η επιδότηση του 60% του μισθού αυτών των υπαλλήλων, γιατί είναι άδικο εργαζόμενοι που έχασαν την δουλειά τους από τον περασμένο Οκτώβριο να επιστρέψει στην απασχόλησή του τον Απρίλιο του 2021 και να συνεχίσει να λαμβάνει 360 ευρώ, λόγω του ότι ο εργοδότης του αντί να του αναστείλει την εργοδότησή του τον απέλυσε».

«Σε αυτή την περίπτωση, θέση μας είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίζονται με το 60% του μισθού που λάμβαναν κι όχι με τα 360 ευρώ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας», εξήγησε ο κ. Φακοντής.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «θα εισηγηθούμε την επανένταξη των αυτοεργοδοτουμένων που δεν εργοδοτούν άλλο προσωπικό στα ειδικά σχέδια, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι, όπως οι οδηγοί ταξί, άτομα που ασχολούνται με την διοργάνωση γάμων ή εκδηλώσεων, που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα, λόγω ακριβώς του ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει μειωθεί σημαντικά».

Τα Σχέδια της ΑνΑΔ
Σε ό,τι αφορά τα Σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), όπως ανακοινώθηκε η Αρχή ενέκρινε τα Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) μέσα στο Β΄ Εξάμηνο 2020, μέσω των οποίων θα προσφερθούν νέες ευκαιρίες κατάρτισης για 73.200 εργαζομένους και ανέργους, με δαπάνη €21,9 εκατ.

Υπενθυμίζει ότι υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, όλες οι εγκριθείσες προδιαγραφές καθώς και τα εγκριθέντα προγράμματα κατάρτισης για το Α’ Εξάμηνο 2020 εγκρίθηκαν και για το Β’ Εξάμηνο 2020 χωρίς την υποβολή αιτήσεων από τα ΚΕΚ, και με τη δυνατότητα εφαρμογής αριθμού προγραμμάτων που είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον αριθμό που είχε εγκριθεί για το Α’ Εξάμηνο 2020.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα προγράμματα, καλύπτουν θέματα που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας και όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως αποτελεσματική διεύθυνση επιχειρήσεων, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, πράσινες και γαλάζιες δεξιότητες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια και υγεία στην εργασία, εκπαίδευση εκπαιδευτών, Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, βασικές ψηφιακές δεξιότητες και εξειδικευμένες δεξιότητες στα διάφορα επαγγέλματα.

Διαβάστε επίσης:
Ικανοποιημένη η ΕΤΑΠ από περιοδεία Περδίου σε διάφορες κοινότητες

Σημειώνεται ότι, μετά την απόφαση της ΑνΑΔ για άμεση προώθηση της αξιοποίησης μεθόδων εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής μάθησης στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβάλει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα ΚΕΚ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα προγράμματα κατάρτισης τόσο με κατά πρόσωπο εκπαίδευση όσο και με εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση ή και με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Σχετικό είναι το Συμπλήρωμα Οδηγών Πολιτικής και Διαδικασιών «Αξιοποίηση Μεθόδων εξ Αποστάσεως Ηλεκτρονικής Μάθησης σε Προγράμματα Κατάρτισης», το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 26η Μαρτίου 2020.

Τονίζεται ότι, η εφαρμογή των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται μόνο από πιστοποιημένα από την ΑνΑΔ Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σε πιστοποιημένες Δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ) και με πιστοποιημένους Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Πηγή: ΚΥΠΕ