Στο επίκεντρο το μνημόνιο


Διαβάστε ακόμα: Γερμανία: Εξι νεκροί από την συντριβή δύο αεροπλάνων Διαβάστε επίσης: Ελλάδα: Απόρρητη έκθεση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο 


Σταύρος Μαλάς: Οι πολιτικές σχοινοβασίες, σε σχέση με τις τοποθετήσεις στο μνημόνιο, δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία στον κυπριακό λαό. 

 

Μετά από την τέλεση του ετήσιου δήλωσε πως «θα πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι».

Σε ερώτηση αν έχει κάποια πληροφόρηση, για τα αποτελέσματα της έκθεσης της Pimco και εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο, είπε: «Δεν έχω καμιά πληροφόρηση. Οπωσδήποτε ο δρόμος είναι μακρύς. Θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στο Eurogroup, αλλά και στα εθνικά κοινοβούλια. Οι πολιτικές σχοινοβασίες σε σχέση με τις τοποθετήσεις στο μνημόνιο δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία στον κυπριακό λαό. Θα πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να διαχειριστούμε το μνημόνιο με τις όποιες αρνητικές του επιπτώσεις, με το πιο προοδευτικό τρόπο, έτσι που να οδηγήσουμε τη χώρα μας στην ανάπτυξη».

«Τα μνημόνια», πρόσθεσε, «δεν είναι συνταγές για ανάπτυξη. Τα μνημόνια είναι προκλήσεις για να δημιουργήσεις ανάπτυξη».

——————–

Αναφερόμενος στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μαλάς εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο κάθε Κύπριος πολίτης θα αναγνωρίζει ότι το όνομα Τάσος Παπαδόπουλος είναι συνώνυμο με την αξιοπρέπεια και την πολιτική αξιοπιστία στην πολιτική ζωή».

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έδωσε ποτέ κάλυψη ούτε στο χαλκευμένο πολιτικό λόγο, αλλά ούτε και στον απολογητικό πολιτικό λόγο. Βρισκόταν πάντα μπροστά στο λαό και δεν κρυβόταν πίσω από το λαό και χρησιμοποιούσε την ίδια την πολική του παρακαταθήκη, ως εχέγγυο για να ζητά τη στήριξη του κυπριακού λαού».

Διεμήνυσε, επίσης, στους πολίτες ότι «η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια στον πολιτικό λόγο, θα πρέπει να μετατραπούν σε πολιτική πραγματικότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές».

 

Νίκος Αναστασιάδης: Ελπίδα για βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου προκειμένου  να αποφευχθούν περαιτέρω περιπέτειες και οδυνηρά μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σε σχέση με την έκθεση της Pimco για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα είναι τελικά οριακά βιώσιμο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση και πρόσθεσε: «Να ελπίσουμε ότι θα είναι βιώσιμο το χρέος για να αποφευχθούν περαιτέρω περιπέτειες και οδυνηρά μέτρα».

Ερωτηθείς, επίσης,  εάν τα νομοσχέδια που προωθήθηκαν στη Βουλή αποτυπώνουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη μνημόνιο ή υπάρχουν διαφοροποιήσεις, είπε ότι «αυτό θα διαφανεί πιστεύω από τη συζήτηση και από τις εξηγήσεις που θα δώσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί κατά την ακρόαση που γίνεται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής».

—————

Αναφερόμενος στην παρουσία του στο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η εδώ παρουσία μου δεν υποδηλοί παρά τιμή σ’ έναν ηγέτη με τον οποίον μπορεί να διαφώνησα, αλλά δεν έπαψε να είναι ένας ηγέτης που συνένωσε τη συντριπτική πλειοψηφία και κατορθώνει ακόμα και σήμερα να δημιουργεί τις συνθήκες ενότητας μεταξύ του κυπριακού ελληνισμού».

 

Γιώργος Λιλλήκας: Θλίβομαι  γιατί η Κυβέρνηση καταθέτει σειρά νομοσχεδίων με σοβαρά κοινωνικά μέτρα, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε το τελικό νομικό κείμενο του μνημονίου και χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε το στοιχειώδες, που είναι το επιτόκιο. 

 

Σε δηλώσεις του, μετά από την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν γνωρίζει πόσο βιώσιμο θα είναι το χρέος, «δεδομένου ότι όλοι συμφωνούν πλέον και η Τρόικα, ότι θα μπούμε σε μια βαθιά ύφεση για τα επόμενα χρόνια, υιοθετώντας τα μέτρα και τις πρόνοιες του μνημονίου». Όπως είπε, η Κυβέρνηση «καταθέτει σειρά νομοσχεδίων με σοβαρά κοινωνικά μέτρα, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε το τελικό νομικό κείμενο του μνημονίου και χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε το στοιχειώδες, που είναι το επιτόκιο», και διερωτήθηκε «πότε θα ενημερωθούν οι πολίτες, ακόμα και η Βουλή, η οποία καλείται να ψηφίσει αυτά τα νομοσχέδια, για τις πρόνοιες αυτού του μνημονίου».

Ερωτηθείς για τις χθεσινές επικρίσεις από τους ανθυποψηφίους του, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «κάποιοι στα δύσκολα σηκώνουν τα χέρια ψηλά», προσθέτοντας ότι ο ίδιος ανήκει στην αντίπαλη σχολή σκέψης, που στα δύσκολα ξέρει να διεκδικεί και να αναζητεί λύσεις.

«Εάν θέλουν», είπε, «να αφαιρέσουν την ελπίδα από το λαό, εάν θέλουν να πείσουν το λαό ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δεχτούμε και υποταχτούμε στους επαχθείς όρους του μνημονίου, να το πουν με ειλικρίνεια στο λαό». 

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του για το φυσικό αέριο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «τους καλώ, έστω την υστάτη, να καλέσουμε ένα διεθνή οίκο εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσει και την αξία του οικοπέδου μας, αλλά και το τι κεφάλαια μπορεί να αντλήσει η Κύπρος σήμερα άμεσα από το οικόπεδο 12».        

—————————————

Για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε πως «τέσσερα χρόνια μετά το χαμό του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, νομίζω ότι φαίνεται όσο ποτέ το δυσαναπλήρωτο κενό, που μας άφησε τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στη διαχείριση της οικονομίας». Επίσης, χαιρέτισε τα μηνύματα της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τα οποία, είπε, «ήταν καθαρά στο πνεύμα και τη φιλοσοφία του Τάσσου Παπαδόπουλου, για την αγωνιστικότητα που πρέπει να επιδεικνύει ο ελληνισμός στα δύσκολα, για τη διεκδικητικότητα που πρέπει να επιδεικνύει και την αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενος τα εθνικά του συμφέροντα και διεκδικώντας την πολιτική και την οικονομική του ανεξαρτησία».

 

Μάριος Καρογιάν : Αυτή τη στιγμή πρέπει να πρυτανέψει η σύνεση, η μετριοπάθεια, αλλά ταυτόχρονα και εκείνες οι κινήσεις, που ουσιαστικά θα δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας, που είναι απαραίτητες, για να βρεθεί η Κύπρος σε ανάκαμψη.

Σε δηλώσεις του μετά από την τέλεση του είπε πως το κόμμα του αναμένει τα αποτελέσματα της έκθεσης Pimco, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν πήραν επίσημη ενημέρωση.

«Είναι μια δύσκολη καμπή. Είναι σκληρές οι πραγματικότητες. Δυνατότητες υπάρχουν ωστόσο. Είναι μια δύσκολη φάση υπό την έννοια ότι ο λαός καλείται σήμερα να πληρώσει τα σπασμένα αναστολών, αναβολών, ελλειμματικών πολιτικών, να πληρώσει τα σπασμένα εκείνων (τραπεζικό σύστημα), που έπρεπε να διοικήσουν με ένα σωστό τρόπο. Αντ’ αυτού διεύρυναν τα προβλήματα, ενίσχυσαν όλες εκείνες τις φυγόκεντρες δυνάμεις, που σήμερα δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Όπως πρόσθεσε, «τώρα δεν είναι ώρα του καταλογισμού των ευθυνών, αλλά τώρα είναι η ώρα της συλλογικής δράσης, της συνέργειας, ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον τόπο ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και να αποτρέψουμε όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά, δηλαδή τα συσσίτια, την ανεργία και πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν σμπαραλιάσει την ίδια την κοινωνία και τα μικρότερα κοινωνικά κύτταρα».

—————————————

Αναφερόμενος στον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη μέρα εκείνη που Τάσσος Παπαδόπουλος εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Όμως, οι παρακαταθήκες του είναι εκεί, Είναι οδοδείκτες για την πορεία, που πρέπει να ακολουθήσουμε, για την απελευθέρωση του τόπου μας, για την επανένωση της πατρίδας».

«Οι δικές του παρακαταθήκες», πρόσθεσε, «ήσαν παρακαταθήκες αγώνα και αντίστασης, με κυρίαρχο στοιχείο την ενότητα του λαού. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, με εκείνο που πρέπει να χαρακτηρίζει την πορεία αλλά και τα βήματα μας, είναι η ενωτική πορεία».

Κατέληξε λέγοντας πως «η Κύπρος έχει τις δυνατότητες και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να ξανακτίσει την χαμένη της αξιοπιστία και ταυτόχρονα να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια ισχυρή Κύπρο, που να μπορεί να οδηγήσει τον τόπο και την κοινωνία σε ασφαλές καταφύγιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ