Σύμβουλος καριέρας στο 24Η: «Τίποτα δεν πάει χαμένο αν δεν το αφήσεις»

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Στα δεκαπέντε τους οι νέοι «καλούνται» να πάρουν την πρώτη τους απόφαση σχετικά με την καριέρα τους.

Οι νέοι επιλέγοντας ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουν στην Β’ Λυκείου ουσιαστικά κάνουν το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου τους που είναι η εισδοχή στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Τα μαθήματα που θα επιλέξουν για την Β’ Λυκείου επηρεάζουν τα μαθήματα που θα μπορούν να επιλέξουν στην Γ’ Λυκείου τα οποία  με τη σειρά τους επηρεάζουν σε ποιές σχολές θα δικαιούνται να δώσουν παγκύπριες – προεισαγωγικές εξετάσεις. 

Τo να επιλέξει κανείς σήμερα την επαγγελματική του πορεία αποτελεί μεγάλη απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε νεαρή ηλικία. 

Επιλέγοντας επάγγελμα, επιλέγεις ουσιαστικά τρόπο ζωής.

Είναι ένα από τα πρώτα ρίσκα που παίρνει κάθε νέος στη ζωή του, λόγω του ότι κάθε επάγγελμα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα για το μέλλον σε συνδυασμό με το ότι οι σπουδές που απαιτούνται είναι μακροχρόνιες και το κόστος μεγάλο τη στιγμή που η επαγγελματική επιτυχία είναι αμφίβολη.

Η Μαρία Δράκου, σύμβουλος καριέρας μίλησε στο 24Η για την επιλογή επαγγέλματος σε νεαρή ηλικία και για το τι γίνεται σε περίπτωση λανθασμένης επιλογής.

«Στα δεκαπέντε καλείσαι να πάρεις αποφάσεις που επηρεάζουν την επαγγελματική σου ζωή. Πολλοί μαθητές δεν ξέρουν τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν. Και είναι λογικό γιατί στην ηλικία αυτή δεν προλαμβαίνουν να έρθουν σε επαφή με όλα τα επαγγέλματα, να κατανοήσουν τι κάνει το κάθε επάγγελμα, να πάρουν ιδέες και να καταλήξουν. Επιπλέον, είναι ένα έργο δύσκολο για το σύμβουλο στο σχολείο, διότι οι μαθητές είναι πάρα πολλοί και δεν μπορεί να δώσεις την απαραίτητη σημασία στο μαθητή. Ταυτόχρονα όμως η γενιά αυτή είναι πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογικά από τις προηγούμενες. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες πηγές ενημέρωσης και η πρόσβαση σ’αυτές είναι πολύ πιο εύκολη». 

Ο νέος, πριν να επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει πρέπει να λάβει υπόψη τα εξής:

-Να συνειδητοποιήσει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του και να αξιολογήσει τις ικανότητές του, τις αξίες που έχει ως άνθρωπος και τα προσωπικά του κίνητρα.

-Το μέλλον και τις προοπτικές εξέλιξης που έχει ένα επάγγελμα, αλλά και ο ίδιος ο εργαζόμενος σ’ αυτό.

-Τα οικονομικά οφέλη.

-Τις συνθήκες εργασίας: περιβάλλον, τόπο εργασίας, ωράριο, συνεργάτες.

-Την κοινωνική επιφάνεια του επαγγέλματος.

«Οι νέοι συνήθως επιλέγουν επάγγελμα σύμφωνα με τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους», διευκρίνισε η κ. Δράκου στο 24Η.

«Τα θέλω και η κλίση είναι στοιχεία της προσωπικότητας τους και δύσκολα αλλάζουν. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ακριβώς τη δουλειά που θα κάνει μετά από δέκα χρόνια, αλλά μπορεί να επιλέξει τον τομέα που θέλει να ασχοληθεί», συμπλήρωσε.

Οι σπουδές είναι το ταξίδι που θα σε οδηγήσει στην ολοκλήρωση.

Ο λόγος που σπουδάζει κανείς είναι για να εξασφαλίσει το μέλλον του και οι σπουδές του προσφέρουν ιδέες για μετέπειτα εξειδίκευση.

Η κ. Δράκου εξηγεί πως η σπουδή ταυτίζεται με την αυτογνωσία. 

«Με το να σπουδάζεις, επενδύεις στον εαυτό σου.  Μέσα από αυτό το ταξίδι λαμβάνεις κάποια εφόδια που θα σε οδηγήσουν στην ολοκλήρωση» Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε θετική σκέψη και να απολαύσουμε αυτό το ταξίδι. Να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται στη ζωή μας για προσωπική ανάπτυξη».

Και τι γίνεται σε περίπτωση λανθασμένης επιλογής; 

«Όταν συμπεραίνεις ότι έκανες λάθος επιλογή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου για να κάνεις κάτι άλλο, καινοτόμο. Τίποτα δεν πάει χαμένο, αν δεν το αφήσεις», τόνισε η κ. Δράκου.

Γνωριμία με το Life Coaching

Ο κλάδος του Life Coach με τον οποίο ασχολείται η κ. Δράκου, είναι ένας νέος κλάδος για τα κυπριακά δεδομένα, ο οποίος δεν αντικαθιστά τη ψυχανάλυση ή την ψυχοθεραπεία. 

“Ένας Life Coach, βοηθά τον πελάτη να βάλει σε σειρά τις σκέψεις του. Πολύ σημαντικό σε αυτό το επάγγελμα είναι να καταλαβαίνεις τον άλλο και να μην του επιβάλλεσαι στο πώς θα πράξει”, είπε η κ. Δράκου.

Στόχος; Να μπορείς να βγάλεις «τα θέλω» του στην επιφάνεια. 

Τρόπος; Καθοδήγηση, παρακολούθηση και επίτευξη στόχων.

Αποτέλεσμα; Να μάθει πώς να θέτει στόχους και πώς να σκέφτεται μπροστά σε διλήμματα.

Επομένως, ότι κι αν διαλέξετε για να ασχοληθείτε στην ζωή σας, ακόμα κι αν είναι λάθος επιλογή, σημασία έχει το ταξίδι που θα κάνετε μέχρι να φτάσετε στην υλοποίηση του στόχου σας!