Συναντήσεις Φ. Φωτίου με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννη Αμανατίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη είχε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Κατά τη συνάντηση του κ. Φωτίου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, οι δύο αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν σε ζητήματα θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, ενώ αποφασίστηκε η εμβάθυνση της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την πλευρά της κατοχικής δύναμης, και ειδικότερα σε αυτές που αφορούν την άσκηση θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ανέδειξε το ζήτημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, μιας λύσης ικανής να επανενώσει τη χώρα και να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Φωτίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα θέματα αγνοουμένων και ιδιαίτερα τα θέματα που άπτονται των Ελλαδιτών αγνοουμένων και των πεσόντων της τουρκικής εισβολής.

Ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα που ανακύπτουν εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως επισήμανε ο κ. Φωτίου, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία της Τουρκίας, το συγκεκριμένο ανθρωπιστικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία και τον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων που για τόσα χρόνια δοκιμάζονται.

Επιπλέον, συζητήθηκε το πρόβλημα με τα λανθασμένα οστά που είχαν δοθεί στις οικογένειες στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1979-1981, ενώ ο κ. Φωτίου ενημέρωσε και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξαγωγή DNA από τα ψεκασμένα οστά που φυλάσσονταν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε σε κάθε οικογένεια τα ταυτοποιημένα λείψανα του αγαπημένου της προσώπου, ώστε, έστω και ετεροχρονισμένα, πολιτεία και οικογένειες, να αποδώσουν τις πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές», δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Χθες το απόγευμα, ο Προεδρικός Επίτροπος πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και τη νεολαία των αποδήμων Κύπρου για θέματα που τους αφορούν, καθώς και με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας για θέματα αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ