Συνεργασία με κράτη μέλη στον τομέα της ενέργειας

 

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι, είπε ότι κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου έγινε αναφορά στις χώρες της νότιας Μεσογείου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ήδη αναπτύσσει τέτοιες συνεργασίες στην περιοχή, με την προώθηση και την υπογραφή συμφώνων συνεργασίας με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη της συνεργασίας με χώρες της νότιας Μεσογείου, τόσο διμερώς όσο και της ΕΕ στο σύνολό της, ιδιαίτερα δια μέσου των προοπτικών που δημιουργεί η Αραβική Άνοιξη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου, σε όλους τους τομείς, αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας.

Στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για την ενέργεια Γκιούντερ Έτινγκερ, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι διεξήχθη ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος αναφορικά με την μελλοντική πολιτικής της ΕΕ για τις ΑΠΕ, όπου τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ μέχρι το 2020.

Η πρωινή συζήτηση, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Επιτροπή βοηθά στην επεξεργασία ενός προσχεδίου Συμπερασμάτων, που αναμένεται να εκδοθεί την 21 Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στους επόμενους μήνες, συνέχισε ο Υπουργός.

«Πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος, να εκδοθούν στο τακτικό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στις 3 Δεκεμβρίου, Συμπεράσματα για τις ΑΠΕ», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν κατά τη συζήτηση τέθηκε από τα κράτη μέλη το θέμα της αύξησης του ποσοστού των ΑΠΕ μετά το 2020, θέτοντας νέους στόχους για το 2030 ή το 2050, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι έγιναν κάποιες αναφορές, συμπλήρωσε όμως ότι σκοπός της συζήτησης στο Άτυπο Συμβούλιο δεν ήταν η  διαμόρφωση νέων στόχων.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν ενδιάμεσοι και προγραμματικοί στόχοι, για να υπάρξει συλλογική δουλειά και να διατηρήσει η ΕΕ την πρωτοπορία της στο τομέα αυτό.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ακόμη ότι υπήρξε συμφωνία για συνέχεια των πολιτικών αποφάσεων και πέραν του 2020, για την επίτευξη των μακροχρόνιων ενεργειακών στόχων, με ορίζοντα το έτος 2050.

Οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου θα συνεχιστούν και το απόγευμα, όπου θα συζητηθεί η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, που, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση ώστε να καταστεί μέχρι τον Δεκέμβριο εφικτή μια συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη αυτών των ενεργειακών υποδομών για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης», είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πρέπει να αναπτυχθούν προγράμματα που θα αναθερμάνουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας.

Ως προς τους στόχους της ανάπτυξης των ενεργειακών υποδομών, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας και στην άρση της απομόνωσης των κρατών μελών από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα.

Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκιούντερ Έτινγκερ ανέφερε από την πλευρά του ότι ο στόχος για ανάπτυξη των ΑΠΕ στο 20% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης προχωρά καλά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί στα επόμενα 8 χρόνια.

Είπε ότι συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα και οι πιθανές λύσει που πρέπει να βρεθούν στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το ζήτημα της χρήσης των βιοκαυσίμων στις μεταφορές, καθιστώντας την παραγωγή τους περισσότερο βιώσιμη.

Συμπλήρωσε ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό βιοκαυσίμων δεύτερη γενιάς, πέραν του 5%, που θα προέρχονται από αγροτικά απορρίμματα και όχι από τρόφιμα.

Ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για τα βιοκαύσιμα, ο κ. Ετινγκερ είπε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένει να υπάρχουν προτάσεις από την Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια τις αποφάσεις θα τις λάβει το Συμβούλιο σε διάστημα έξι μηνών.

Ακόμη είπε ότι συζητήθηκε η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, η ενισχυμένη συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και η χρήση των κατάλληλων ΑΠΕ, αναλόγως της τοποθεσίας.

«Οι ΑΠΕ θα πρέπει να ωφελούν όλη την κοινή αγορά και όχι μόνο μεμονωμένα κράτη μέλη» είπε ο Επίτροπος.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο θέμα της αποδοτικότητας των ΑΠΕ, λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει ιδιαίτερα υψηλό ενεργειακό κόστος, κάτι που σχετίζεται με τις μη αποδοτικές υποδομές που υπάρχουν.

Συμπλήρωσε ότι όλοι συμφωνούν πως σε καιρούς οικονομικής κρίσης, η σχέση κόστους-οφέλους είναι πολύ σημαντικό σημείο.

Ως προς την απογευματινή σύνοδο, ο κ. Έτινγκερ είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και η εξάπλωση των δικτύων αυτών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Είπε ότι το θέμα αφορά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και τους τρόπους χρηματοδότησής τους, ενώ πρόσθεσε ότι μελλοντικά θα εξεταστεί και το ζήτημα της υποστήριξης από την Επιτροπή των προγραμμάτων αυτών, μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» που προβλέπει 9,1 δις ευρώ από το 2014.

Ο κ. Ετινγκερ ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των προτάσεων της Επιτροπής είναι η σταδιακή μείωση των επιχορηγήσεων για τις ΑΠΕ, χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα. «Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει οι ΑΠΕ να είναι βιώσιμες στην αγορά», και να ανταγωνίζονται άλλες τεχνολογίες, είπε.

Τέλος ο κ. Έτινγκερ ρωτήθηκε ακόμη αν διαβλέπει κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, με αφορμή και τις πρόσφατες επικρίσεις έναντι της Ρωσίας για τον τρόπο καθορισμού των τιμών της ενέργειας που παρέχει στα κράτη μέλη.

Απαντώντας, ο Επίτροπος είπε ότι δεν βλέπει άμεσους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η ΕΕ τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και διεξάγει εντατικές διμερείς συζητήσεις με τους Ρώσους εταίρους.

Αναφέρθηκε στον ετήσιο διάλογο ΕΕ-Ρωσίας, που, όπως είπε, μάλλον θα διεξαχθεί στην Κύπρο, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα, αλλά αναμένει να ξεκαθαριστούν.