Τα 5 «Φ» του Κυπραίου

{loadposition ba_textlink}

Ο Κυπραίος, τη δεκαετία του 90, είχε πέντε αδυναμίες που είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό τους το αρχικό τους γράμμα. Οι πέντε αδυναμίες του Κυπραίου συγκεντρώνονταν γύρω από το γράμμα «Φ», το οποίο διαβάζεται με την προφορά «Φου». Τα πέντε «Φου» του Κυπραίου ήταν απαραίτητα και στις διακοπές του. Με το μόνο που ίσως να είχε πρόβλημα να θέσει σε εφαρμογή στη περίοδο των διακοπών του είναι με το τελευταίο «Φου», που για να λειτουργούσε με ολόκληρη τη φαμίλια μαζί και συνέχεια θα έπρεπε να κατέστρωνε συντονισμένο σχέδιο με μεγαλύτερη ευρεσιτεχνία και από την έξοδο του Tyrionαπό το παλάτι των Lannisterστην αρχή της 5ης σεζόν του GoT.

Το πρώτο

Τα πρώτο «Φου» είχε σχέση με το μέσο μεταφοράς του και ως μέσο μεταφοράς, για τον Κυπραίο του ’90 αλλά και για τον Κυπραίο του 2015, εννοούμε το αυτοκίνητο. Τη δεκαετία του ’90 το πετρέλαιο κίνησης ήταν φθηνότερο από την βενζίνη και το κόστος της άδειας κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα με κίνηση στους 4 τροχούς ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Με αποτέλεσμα, ο τότε Κυπραίος να επιλέγει ως οικογενειακό αυτοκίνητο ένα Four Wheel Drive, το οποίο πρόφερε με την ακαταμάχητη προφορά του νυν και τέως προέδρου της Δημοκρατίας μαζί και με αρκετά στοματικά υγρά να εκτοξεύονται στην προσπάθεια του να το ονοματίσει. Το αγαπητό, σε σχεδόν όλους τους τότε Κυπραίους, διπλοκάμπινο ήταν το πρακτικότερο απόκτημα που μπορούσες να έχεις. Γιατί μέσα στην καμπίνα του μπορούσες να βολέψεις το 2Ο «Φου» που ακολουθεί, την παγωνιέρα σου, τις πλαστικές άσπρες καρέκλες σου, την πολυπόθητη παττιχούδα που θα πάγωνες στο κύμα, μέχρι και την πεθερά σου αν δεν ήθελες να εισέρχεται η ιδιοτροπία της στο ακουστικό σου πεδίο και να είσαι ζεν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Το δεύτερο «Φου»

Το δεύτερο Φου ήταν η φουκού, γιατί καλοκαίρι χωρίς σουβλάκια ή σούβλα και μπύρα δεν γίνεται. Η φουκού βολευόταν με μεγάλη ευκολία στην καμπίνα του διπλοκάμπινου, η οποία καμπίνα σε δύσκολες καταστάσεις χρησίμευε και ως χώρος ψησίματος, σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις παρέλειπαν την πεθερά για να υπάρχει επιπρόσθετος χώρος. Φυσικά οι φουκούδες δεν ήταν τόσο εξελιγμένες όσο σήμερα αλλά λογικά τη σούβλα την έψηναν δυο φορές και ο Κυπραίος ικανοποιούσε τον ουρανίσκο του και καλανέθρεφε την κοιλιακή του χώρα. Σε συνδυασμό πάντα με την μπύρα της αρεσκείας του, με τη διπολική τάση στις μπύρες να ξεπερνά τη διπολικότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της ίδιας δεκαετίας, και με τα μουσικά ακούσματα των ραδιοσταθμών που κατάφερνε να συντονιστεί το ραδιόφωνο του διπλοκάμπινου.

Το τρίτο

Το τρίτο «Φου» ξεκίνησε ως τάση προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 που ξεκίνησε να φουσκώνει η φούσκα του χρηματιστηρίου και όλοι έγιναν για ελάχιστο νεόπλουτοι. Τα σπίτια λόγω νεοπλούτισμου απέκτησαν ολυμπιακές διαστάσεις και το εξοχικό στον Πρωταρά η καλύτερη λύση για τον δύσμοιρο τον Λευκωσιάτη που η θάλασσα απείχε χιλιάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Για να μπορέσει όμως η Κυπραία μάνα, εργαζόμενη, νοικοκυρά να ανταπεξέλθει στα πολλά τετραγωνικά που έπρεπε να καθαρίσει, μιας και ο Κυπραίος σύζυγος είχε μεγαλώσει από τη μάνα του ως πασάς για να βοηθήσει, χρειαζόταν μια οικιακή βοηθό κατά προτίμηση από τις Φιλιππίνες αλλά και από τις Φιλιππίνες να μην ήταν η κοπέλα ο χαρακτηρισμός Φιλιππινέζα ήταν συνώνυμος με τον όρο οικιακή βοηθός. Έτσι, η κάθε κυρία της εποχής που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να έχει μαλλιά με αριθμό βαφής όχι λιγότερο του 9 και μια Φιλιππινέζα να την βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού και με την ανατροφή των τέκνων της.

Το τέταρτο

Το τέταρτο «Φου» δεν είναι άλλο από το φορητό, το οποίο ήρθε, μεταλλάχθηκε και έμεινε. Το φορητό της τότε εποχής στην αρχή είχε μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου και έπειτα αντικαταστάθηκε από το όσες φορές και να με ρήξεις στο πάτωμα αντέχω 3310. Ήταν το απόλυτο musthaveγια να επικοινωνήσεις με τον Κουμπάρο προκειμένου να συμφωνήσετε σε ποια παραλία θα ψήνατε τα σουβλάκια σας, να παίξεις φιδάκι ώρες ατελείωτες στο κάθισμα της τουαλέτας αλλά και να μιλήσεις με το 5 Φου χωρίς να σε πάρει είδηση ο/η σύζυγος.

Και το 5 Φου δεν είναι άλλο από τη φιλενάδα/ φίλο, περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσαν τα παράνομα ζευγαράκια της εποχής, που συνήθως ήταν μεταξύ Κυπραίου και αλλοδαπής του πρώην σοβιετικού μπλοκ, και αν κατάφερναν να χαρούν τον παράνομο ερώτα τους την εποχή που το θερμόμετρο κτυπούσε κόκκινο, δεν γνωρίζω γιατί ήμουν νιάνιαρο.

Υ.Γ. το παρόν κείμενο έχει γραφτεί με όλη την καλή διάθεση, μη θέλοντας να θίξει κανένα.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!