Τα Χριστούγεννα των κοινωνικών παντοπωλείων

Χριστούγεννα, εποχή που όλα είναι γιορτινά, μια τέτοια πτώση όπως αυτή του Κύπριου εργαζόμενου δυστυχώς υπάρχει μόνο στα ευχολόγια πολιτικών, που μιλούν για την ανάγκη αναγέννησης και πορείας προς την ανάπτυξη. 

Η αδυναμία του κόσμου ν’ ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο βασικές ανάγκες του, η απογοήτευση μέσα στην οποία έχει βυθιστεί ένας ολόκληρος λαός, την βλέπετε; Αξιολογήσατε κύριοι της κυβέρνησης και της Βουλής ότι σύμφωνα με το πρόσφατο  Ευρωβαρόμετρο, το 96% (!) δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει η οικονομική κατάσταση; 

Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση και μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, καταφεύγουν καθημερινά στα κοινωνικά παντοπωλεία ή ακόμη και σε συσσίτια. Στις ουρές τους, συναντά κανείς όχι μόνον τους “παλιούς” άπορους, αλλά και νεόπτωχους πια, ανθρώπους της διπλανής πόρτας. 13.000 οικογένειες τις βλέπουν αλήθεια αυτοί που παίρνουν ή πήραν αποφάσεις για το μέλλον τους. 

Ζούμε λοιπόν τα Χριστούγεννα των κοινωνικών παντοπωλείων, τα Χριστούγεννα των κοινωνικών ιατρείων, τα Χριστούγεννα των συσσιτίων, τα Χριστούγεννα της μυζέριας. Πρόσφατα, σε μια εκδήλωση ανθρωπιάς που έγινε στην Λάρνακα για την στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου, άκουσα για πρώτη φορά, καταθέσεις ψυχής από Κυπρίους συνανθρώπους μας, να ντρέπονται που οδηγήθηκαν στην σημερινή οικονομική κατάσταση. 

Αυτό που πρέπει η πολιτεία να προσφέρει στον πολίτη για να ζει με αξιοπρέπεια, σήμερα δεν γίνεται. Καθημερινά υπάρχουν, ιστορίες ατόμων που αγανακτούν σε αυτό βιώνουν. Ήδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής στην Κύπρο μέσα στο 2014. Ο άνεργος που πήρε το G3 και πήγε στη Βουλή, ευτυχώς έστειλε απλώς ένα μήνυμα. Αν το άκουσε η πολιτεία, ίσως προλάβουμε τα χειρότερα.