Τι έπαθε η Κύπρος όταν είπε (πρώτη) ”όχι”στην Τρόϊκα;

{loadposition ba_textlink}

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, που τάραξε συθέμελα τα θεμέλια της οικονομικής ζωής στην Κύπρο, η Ελλάδα λέει «όχι» στην σαθρά δομημένη Τρόϊκα, όπως την χαρακτηρίζει και αρνείται την δόση των 7 δις ευρώ, γιατί όπως ισχυρίζεται κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποδοχή του προγράμματος των δανειστών και παράταση του σχεδιασμού δανεισμού.

Το όχι αυτό της Ελλάδας έρχεται 22 μήνες μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο κούρεμα καταθέσεων που πρότειναν αρχικά οι δανειστές στην Μεγαλόνησο. Οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου όμως απέρρριψαν αρχικά το πρώτο κούρεμα και την φορολόγηση των καταθέσεων, με το σκεπτικό ότι ήταν ασύμφορο, παράνομο και αντίθετο με πολλές πρακτικές που ακολουθούνταν μέχρι εκείνη την στιγμή.

Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία για το πρώτο κούρεμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε την Ανγκελα Μέρκελ ότι οι Κύπριοι δεν θα δεχτούν το κούρεμα, ότι αυτό δεν θα περάσει από την Βουλή, με την Γερμανίδα καγκελάριο να τονίζει ότι το κούρεμα είναι μονόδρομος και ότι το plan b του Προέδρου για διάσωση της Κυπριακής Οικονομίας δεν την έπειθε.

Αποτέλεσμα; Του πρώτου κουρέματος επήλθε δεύτερο, πολύ χειρότερο από το πρώτο, με την Λαϊκή Τράπεζα να κλείνει και την Τράπεζα Κύπρου να φτάνει στο χείλος της καταστροφής από το οποίο σώθηκε τελευταία στιγμή.

Η άνεση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών απέναντι στον Γερουν Ντάϊσελμπλουμ προφανώς και επήλθε έπειτα από κάτι που ο κος Βαρουφάκης ξέρει παραπάνω και όλοι εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε. Το δείπνο που ακολούθησε ανάμεσα σε Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς ήταν προφανές ότι όχι μόνο θα περιελάμβανε την Ελλάδα, αλλά ότι η τελευταία σύντομα θα αποτελέσει το κέντρο του κόσμου, όπως ακριβώς έγινε και όταν η Κύπρος είπε το πρώτο «όχι» στην Τρόϊκα. Πολλά τα ανοικτά μέτωπα. Μα πάρα πολλά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη λήγει ο ELA του 15νθημέρου. Τα spreads,  ”βουτιά” του χρηματιστηρίου, ο ορατός κίνδυνος στάσης πληρωμών.

Φυσικά το ζήτημα δεν ήταν ότι κουρεύτηκαν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ μόνο. Ηταν ένα ολόκληρο οικοδόμημα που κατέρρευσε, μια φοβερή οικονομική, κοινωνική και πολιτική αναστάτωση και μια σειρά ισορροπιών που έπρεπε να κρατηθούν ανάμεσα τόσο στις ίδιες της χώρες της ΕΕ, όσο και ανάμεσα στην Ρωσία και την ΕΕ, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήθελε να χαλάσει την σχέση του ούτε με την Κύπρο, ούτε με την υπόλοιπη Δύση. H Kύπρος δεν είναι πλέον η ίδια και όλα δείχνουν ότι ύφεση ήλθε για να μείνει.   

Οτι κανείς δεν θέλει την Τρόϊκα είναι πασιφανές. Κανείς δεν επιθυμεί να σκύβει το κεφάλι και να υποτάσσεται σε πολιτικές φτώχειας, λιτότητας, περικοπών και αβέβαιου μέλλοντος. Μακάρι οι Ελληνες να καταφέρουν το ακατόρθωτο απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης. Απλά η εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική αντίδρασης απέναντι στην Τρόϊκα, κοινώς ο «τσαμπουκάς», δύσκολα «πιάνει»… Μην σας πώ ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό… ίσως και εν μια νυκτί. Βλέπε Eurogroup Κύπρου Μάρτιο του 2013…