Το 24h live στο Eurogroup- Ecofin (vids&pics)

 


24h Live: Η σύνοψη του Eurogroup-ECOFIN από 24hcomcy 

 
Δηλώσεις Σιαρλή από 24hcomcy

18:34: Σε λίγο οι δηλώσεις του Βάσου Σιαρλή, του Υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο του ECOFIN…

 
Η Διάσκεψη Τύπου του ECOFIN από 24hcomcy

H διάσκεψη Τύπου: Κώστας Γεννάρης: Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του ECOFIN και όλοι θα έχουν καλά νέα μας πουν.

Βάσος Σιαρλή: Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ και δεν έχω δει τόσους δημοσιογράφους εδώ. Το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται αβέβαιο, οι προκλήσεις είναι σημαντικές και πρέπει να διατηρήσουμε σαφές το μύνημα μα ότι κάνουμε κάτι καλό για ένα καλύτερο αύριο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις επιπτώσεις για τις τραπεζικές επιπτώσεις και τη τραπεζική ένωση, όταν θεσπιστεί αυτός ο νέος θεσμός. Επίσης είχαμε την ενημέρωση από το Γιουρογκρουπ και ανταλλάξαμε απόψεις για την όλη οικονομική κατάσταση. 

Ολι Ρεν: Οι επόμενες προβλέψεις θα δημισιευθούν αρχές Νοεμβρίου και αναμένουμε η ανάκαμψη να εδραιωθεί το επόμενο έτος, η μεγένθυση και η απασχόληση είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο και η Ευρώπη πλήττεται από προβλήματα που συσωρεύτηκαν την πρώτη δεκαετία του ευρώ. Η διαδικασία της μείωσης των δαπανών έχουν ξεκινήσει και είναι σε καλό δρόμο και γίνεται μεγάλη προσπάθεια μείωσης του χρέους και υπάρχει σταθερή βελτίωση στα ελλέιμματα θα φτάσουν φέτος στο 3% και να συνεχιστεί όλο αυτό. Τον Γενάρη ελπίζουμε να έχουμε πραγματικά μία οικονομική ένωση όπως είχαμε και παλαιότερα.

Μισιέλ Μπαρνιέ: Η τραπεζική ένωση πρέπει και θα εφαρμοστεί. Η τραπεζική ένωση αποφασίστηκε από τους ηγέτες κρατών και όλοι ήθελαν να εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο. Όταν μιλάμε για τραπεζική ένωση μιλάμε για εποπτεία, επίλυση διαφορών και εγγύηση καταθέσεων. Όλα αυτά καθορίζουν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα με τη συζήτηση των τραπεζών συνεχίζουμε τη συνεργασία των συνομοθετών επί άλλων σημαντικών θεμάτων και τη δημνιουργία μιας εργαλιοθήκης για την επίλυση διαφορών.Είναι ρεαλιστικό να έχουμε την εποπτεία αρχές του 2013. Δεν θα έχουμε την εποπτεία των 6000 τραπεζών αλλά θα αυξήσουμε τη εποπτεία όπου μέχρι το 2014 αν έχουμε την πλήρη εποπτεία.

 
24h Live: Το κλίμα για την Κύπρο στο Eurogroup από 24hcomcy

16:27: O Bάσος Σιαρλή έδωσε την έναρξη του άτυπου ECOFIN

 

16:24: Οι Υπουργοί Οικονομικών πηγαίνουν προς το ECOFIN

16:16: Το άτυπο ECOFIN ξεκίνησε πριν από δύο λεπτά, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

16:05: Mετά την αναμνηστική φωτογραφία, στήθηκαν διάφορα “πηγαδάκια” με Υπουργούς Οικονομικών που έκαναν δηλώσεις στα Μέσα της χώρας τους

15:40: Δείτε και την αναμνηστική φωτογραφία όλων των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:


24h Live: Το πρώτο ρεπορτάζ μετά το Eurogroup από 24hcomcy 

 

Δήλωση Γιάννη Στουρνάρα, Υπουργού Οικονομικών… από 24hcomcy 

 
Δηλώσεις Γιούνγκερ, Λανγκάρντ, Ντράγκι από 24hcomcy

14:12: Γιάννης Στουρνάρας: “Έγινε μία συνάντηση σε καλό κλίμα και η αποδοχή όλων είναι ότι πιστεύουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, υπάρχει πολύ δρόμος και όλα θα αποφασιστούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου. Δεν έχει κατατεθεί η έκθεση της Τρόικα, θα περιμένουμε πρώτα την έκθεση”.

13:53: Απάντηση σε ερωτήσεις: Γιούνγκερ: “Δεν θα υπαγορεύσουμε το πολιτικό πρόγραμμα στην Ισπανία που θα εφαρμόσει”.

Γιούνγκερ: “Δεν νομίζω ότι η έκθεση της Τροίκα να είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα αυτό το μήνα. Δεν έχω πρόθεση να περιμένω μέχρι το Νοέμβριο και δεν θα μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στο πρώτο ήμιση του Οκτωβρίου”.

Λαγκάρντ: “Η Ελλάδα έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες αλλά οι στόχοι είναι υψηλοί και πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες”!

13:48: Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ: “Αποκλείεται η Ελλάδα να βγει από το ευρώ”

13:44: Οι δηλώσεις του Όλι Ρεν: “Υπάρχει ένα κλίμα μεταρρυθμίσεων σε όλη την Ευρώπη”.

Για την Ισπανία: Το πρόγραμμμα για τις τράπεζες έχει τροχιοδρομηθεί πλήρως ανα τράπεζα και θα μας δώσουν αυτό το μήνα όλη την εικόνα και τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Στη δημοσιονομική πολιτική της Ισπανίας πρέπει να κρατήσουμε αυτό το momentum με βάση τις συστάσεις της Ε.Ε”

Μάριο Ντράγκι: “Δεν έχω να προσθέσω κάτι”.

Λαγκάρντ: “Έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα και το ΔΝΤ ελπίζει ότι θα παγιωθούν όλα αυτά. Για την Ισπανία ακούσαμε τα μέτρα για τις τράπεζες, για την Ελλάδα το επιτελείο μας ήταν πρόσφατα εκεί, έχει γίνει πρόοδος και το κλίμα εργασίας είναι πολύ εποικοδομητικό. Για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παραδεχόμαστε όλοι ότι είναι παράδειγμα επιτυχιών”.

13:38: Γιούνγκερ: “Παρά τη δύσκολη συγκυρία μελετήσαμε τα μελλοντικά βήματα, διαπιστώσαμε κατακερματισμό των αγορών. Πρέπει να υπάρξει διασφάλιση το κεφαλαιουχικών ροών για τη διάσωση της Ευρωζώνης.

Συζητήσαμε πιο λεπτομερώς για την Ισπανία και ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν για το έλλειμμα μέχρι το τέλος του μήνα, η εφαρμογή της δέσμης των τραπεζών έχει δρομολογηθεί και προβλέπεται να ολοκληρωθεί να τον Νοέμβριο. 

Για την Eλλάδα: “Πρέπει να μειωθεί το έλλειμα το 2012- 2013, να υπάρξει ταχεία πρόοδο της ιδιωτικοποίησης πρέπει να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα και μας ενθάρρυνε αυτή η πρόοδος.

Για την Ιρλανδία: “Δώσαμε συγχαρητήρια για την πρόοδο τις Ιρλανδικές και Πορτογαλικές αρχές και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θέληση για μεταρρυθμίσεις”.

Για την Κύπρο: “Συζητήσαμε ταχέως την πρόθεση για ένταξή τους στο πρόγραμμα αρωγής”

Ο Όλι Ρεν τόνισε: “Τo Eurogroup έδειξε ότι είμαστε ικανοί για να δούμε το μέλλον της Ευρωζώνης σε καιρούς αποσταθεροποίησης”.

13:35: Τοποθετήθηκαν και η Τρόικα και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Γιούνγκερ: “Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, αλλά θα πρέπει να γίνουν αποφασιστικές προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος και επίτευξη μεταρρυθμίσεων. Ελπίζουμε Τρόικα και Ελλάδα σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία”.

13:31: Γιούνγκερ: “Πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου”. 

13:27: Ξεκίνησε η διάσκεψη Τύπου, αμέσως μετά θα μιλήσει ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Αμέσως μετά το τέλος των δηλώσεων, θα μπορείτε να δείτε βίντεος στο 24h

13:00: Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου του ECOFIN που είναι προγραμματισμένη για τις 6μμ. Ως εκ τούτου η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 6.15μμ και η συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Μάριο Ντράγκι θα γίνει στις 7μμ. Και οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο.

12:59: «Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

12:56: Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ξεκινήσει η διάσκεψη Τύπου Γιούνγκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι.

 
24h Live με τον Σωτήρη Παπαδόπουλο από 24hcomcy

12:23: Στις 13:00 θα γίνει η συνέντευξη Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντί για τις 12:30 όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

12:08: H συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα γίνει στις 18:45 και όχι στις 18:15 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ με τον Μάριο Ντράγκι η συνάντηση μεταφέρθηκε για τις 19:30 αντί για τις 19:00.

 

Λαγκάρντ και Σόιμπλε συζητούν

Ο Γιούνκερ συζητά με τον Σόιμπλε

11:46: Mετά από δύο ώρες και πενήντα λεπτά συνεδρίασης, συζητείται ακόμη το θέμα του μνημονίου της Ισπανίας, το οποίο είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας. Επομένως, η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη…

11:45: Για την Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πρώτα η έκθεση Προόδου της Τρόικα και μετά να ληφθούν αποφάσεις.

Τελευταία αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στην Κύπρο, με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές του με τους αξιωματούχους της Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την νέα κάθοδο του κλιμακίου στην Κύπρο.

11:42: Υπέρ του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής τάχθηκε και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νόοναν.

11:40: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών ήρθε στο Συνεδριακό Κέντρο με τα πόδια από το ξενοδοχείο του, γιατί ήθελε να δει από κοντά την Λευκωσία!


24h Live με τον Μιχάλη Περσιάνη από 24hcomcy 

11:37: Τώρα γίνεται εκτεταμένη συζήτηση  για την κατάσταση στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη να πιέζει για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα χωρίς την εφαρμογή πλήρους προγράμματος αναπροσαρμογής.

11:26: Ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει ένα περίγραμμα του πακέτου περισυλλογής ύψους 11,9 δις την ώρα που Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικούς προγράμματος προσαρμογής θέτοντας όρους.

 
24h live με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον… από 24hcomcy


24h live με τον Κώστα Γεννάρη, εκπρόσωπο Τύπου… από 24hcomcy 

10:33: O Nίκος Χριστοδουλίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Προεδρία έχει ωριμάσει το κράτος της Κύπρου σε πάρα πολλά θέματα και έδωσε μία εικόνα για τις συνεδρίες που γίνονται αυτή τη στιγμή…

10:04: Το Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη, αμέσως μόλις τελειώσει (αναμένεται στις 13:00) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου…

9:53: Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε δημοσίευμα που έφερε τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ να δηλώνει ότι η χώρα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.

«Οι θέσεις της χώρας εκφράζονται από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών», δήλωσε ο Υπουργός στο Ρόιτερ.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Θάνος Κατσαμπάς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το δημοσίευμα περιέχει ανακρίβειες.

Όπως σημείωσε, “γινόταν αναφορά στις ήδη διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του υποστηρικτικού προγράμματος που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο το Μάρτιο. Ποτέ δεν υπήρξε συζήτηση ή αναφορά για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως ο τίτλος του δημοσιεύματος δηλώνει λανθασμένα”.

“Η δήλωση μου”, διευκρινίζει, “ήταν ότι το ΔΝΤ έχει παραχωρήσει χρηματοδότηση τεσσάρων χρόνων και σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει επιπρόσθετη χρηματοδότηση”.

9:40: O Nεκτάριος Μαρκέτος και ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι έτοιμοι για τη live streaming εκπομπή που θα ξεκινήσει στις 10:00.

9:34 H υπερσύγχρονη αίθουσα Τύπου εξυπηρετεί 300 δημοσιογράφους και πλέον από όλο τον κόσμο…

9:30: Παρασκήνιο: Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Sauble είχε πολύ νωρίς το πρωί συνάντηση με τον ομόλογό του της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλα τα ανοικτά θέματα στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα παραχωρήσουν διάσκεψη Τύπου.

Θα ακολουθήσει η προσέλευση των συμμετεχόντων στο Ecofin για την οποία θα προβεί σε σύντομη δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσος Σιαρλή.

9:28: O Yπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόϊμπλε: “Το ευρω είναι ακόμη βιώσιμο!” Κληθείς κατά την άφιξή του να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις από την ΕΚΤ και το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και κατά πόσο αυτές δείχνουν ότι το ευρώ βρίσκεται πάνω σε πιο σταθερές βάσεις, ο κ. Σόϊμπλε είπε ότι «όπως πάντα αποφάσεις από συνταγματικό δικαστήριο και διοικητικά σώματα, όπως η ΕΚΤ είναι βοηθητικές προς την κατεύθυνση να καταστεί το ευρώ ακόμη πιο βιώσιμο».

9:25: Κατά την είσοδο των επισήμων, ο Υπουργός Οικονομικών της Jan Cornelis De Jager: “Ναι στην παράταση χρόνου για την Ελλάδα, Όχι όμως νέα οικονομική ενίσχυση!  Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού να συνεχιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα.Για την Ισπανία είπε ότι είναι στο σωστό δρόμο”.


Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος: “Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη”.


Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis De Guindos: “η Ισπανία πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα λίτότητας ώστε να αποδείξει την αξιοπιστία της”

9:20: Tα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια από νωρίς, ενώ έχουν διαπιστευθεί περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Δείτε και τις πρώτες φωτογραφίες:

Οι δημοσιογράφοι κατά τις αφίξεις….

Τα μέτρα ασφαλείας κατά την είσοδο των διαπιστευμένων…

Η κεντρική είσοδος του Συνεδριακού Κέντρου

9:11: Στο Live του 24h θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση με φωτογραφίες και βίντεο από τα όσα θα αποφασιστούν στις κρίσιμες συνεδρίες, ενώ θα υπάρχει και live εκπομπή με ζωντανή ενημέρωση από τον Νεκτάριο Μαρκέτο και τον Σωτήρη Παπαδόπουλο.

9.09: Φίλες και φίλοι καλημέρα από το συνεδριακό κέντρο της Λευκωσίας, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις των επισήμων.