Το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου

Δεν τους φτάνουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά συνήθως εκτονώνουν τις εσωτερικές τους κρίσεις στο Αιγαίο και στις γύρω περιοχές,  άρχισαν τις απειλές προς την Ελληνική  πλευρά δείχνοντας τα «δόντια» και την ισχύ τους με προκλητικό τρόπο.

Του Δημήτρη Σούγλη

Μόλις μια μέρα μετά την πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου 2014, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Safak, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Sular isinacak», δηλαδή, «Θα ανάψουν τα νερά» , δηλαδή έρχεται μεγάλη κρίση στο Αιγαίο και στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Όπως υποστηρίζει το τουρκικό δημοσίευμα, με την ανάληψη της Ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, δηλαδή της Ελληνικής «Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Yeni Safak, δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο την όποια, σε αυτό το εξάμηνο, ακόμα και αναφορά της Ελληνικής κυβέρνησης, στο μεγάλο αυτό θέμα που έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το εξάμηνο ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαικής Ενώσεως η Ελλάδα.

Όσο συνεχίζεται μια ανεξέλεγκτη κρίση στην Τουρκία αυτό μπορεί να οδηγήσει το Τουρκικό καθεστώς για εκτόνωση της κρίσης σε μεγαλύτερη προκλητικότητα προς εξωτερικές κατευθύνσεις. 

Μια Ελλάδα πλήρως αποδυναμωμένη, μια Ελλάδα υπό “ευρωπαϊκή κατοχή” και μια Ελληνική κοινωνία καταπονημένη και εξαντλημένη από την οικονομική κρίση, φαντάζει να είναι “προκλητικό δέλεαρ” για κάποιους ανεγκέφαλους στην Άγκυρα. 

Ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας αποκάλυψε σε Ελλαδίτη συνάδελφο ότι για 3 ημέρες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο είχε «πάρει φωτιά» καθώς μελετούσαν τον τρόπο αντιμετώπισης του Τουρκικού σχεδίου δημιουργίας κρίσης στο Αιγαίο, το οποίο (όπως είχε πληροφορηθεί η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών από Τουρκικές πηγές) θα είχε την εξής μορφή:

Θα επέλεγαν ένα κατοικημένο Ελληνικό νησί από εκείνα όπου η Τουρκία χαρακτηρίζει ότι είναι υπό “αδιευκρίνιστη κυριαρχία” καθώς δεν κατονομάζονται ανοιχτά στις συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων το 1947.

Δυο από τα νησιά αυτά είναι το Αγαθονήσι και οι Αρκοί.

Η Τουρκική παρέμβαση θα γινόταν με νυχτερινή απόβαση καταδρομέων όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη. Θα έβαζαν τους λίγους κατοίκους των νησιών και τους πιθανούς αιχμάλωτους Έλληνες στρατιώτες σε ψαροκάικα για να τους απομακρύνουν σε νησί που κατονομάζεται στις συνθήκες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και δημοσιεύματα στον Ελληνικό τύπο.

Θα εγκαθιστούσαν στο νησί όπου είχαν καταλάβει, οπλισμένη φρουρά και θα ανακοίνωναν στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Τουρκία έβαλε μονομερώς τέλος στη μη προβλεπόμενη από τις διεθνείς συνθήκες παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών που δεν καθορίζονται επακριβώς στις συμφωνίες Λωζάννης και Παρισίων. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Ελλαδίτη συναδέλφου, θα καλούσαν την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να ξεκαθαριστεί το θέμα των “γκρίζων ζωνών”στο Αιγαίο!…

Τις ημέρες εκείνες καταστρώθηκε ένα λεπτομερές στρατιωτικό σχέδιο από το ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της τουρκικής επίθεσης που περιελάμβανε ακόμα, εφόσον χρειαζόταν, και αεροπορικό βομβαρδισμό του νησιού όπου είχαν ανέβει οι Τούρκοι! 

Τελικά οι Τούρκοι δεν προχώρησαν στο σχέδιο τους, μετά την αποφασιστική στάση του ΙΣΡΑΗΛ να υποστηρίξει με κάθε στρατιωτικό μέσο τις έρευνες της Κύπρου, για φυσικό αέριο. 

Πάντως, το σχέδιο της Τουρκίας για πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο δεν έχει αποσυρθεί.

Αποτρεπτικός παράγοντας, η ισχύς και η παρουσία Ισραηλινών πολεμικών σκαφών στην περιοχή, το ενδιαφέρον της Ρωσίας και η παρουσία της στην περιοχή με πολεμικά σκάφη και να μην ξεχνάμε την άμεση εμπλοκή Αμερικανικών εταιρειών στις προσπάθειες εξόρυξης και έρευνας για πετρέλαιο τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο…