Το φυσικό αέριο της Κύπρου ταξιδεύει στην Αίγυπτο

{loadposition ba_textlink} 

Η δήλωση του αιγύπτιου αξιωματούχου έγινε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στη Λευκωσία με τον ομόλογό του της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη.

Είναι φανερό ότι οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στην δυναμική που έχει αναπτυχθεί, αφού οι σχέσεις των 2 χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Από την πλευρά του ο Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι έχει αποφασισθεί η επίσπευση των συζητήσεων για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο έχει μειωθεί κατά ετήσιο μέσο όρο του 3% από το 2009 έως το 2013. Σημαντικές ανακαλύψεις αερίου στην Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές της Αιγύπτου παραμένουν ανεκμετάλλευτες διότι η τιμή που κυβέρνηση της Αιγύπτου είναι πρόθυμη να πληρώσει τους ξένους φορείς για την εξόρυξη φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα ορισμένα επενδυτικά σχέδια να μην είναι εμπορικά βιώσιμα.

Η Αίγυπτος σήμερα κατέχει το 77 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, μια αύξηση από το 2010, σύμφωνα με διεθνή εκτίμηση, της τάξης των σχεδόν 59 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ποσότητα στην Αφρική, μετά τη Νιγηρία, την Αλγερία, και τη Μοζαμβίκη. Οι νέες ανακαλύψεις γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο, κυρίως στην βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, στο Δέλτα του Νείλου, και στη Δυτική Έρημο. Το 2013 η Αίγυπτος παρήγαγε σχεδόν 2,0 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρά ξηρού φυσικού αερίου, εκ των οποίων σχεδόν 1,9 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων χρησιμοποιήθηκε για εγχώρια κατανάλωση και πάνω από 0,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξήχθη. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου της Αιγύπτου έχουν μειωθεί σημαντικά από τον ετήσιο μέσο όρο του 30% 2010 – 2013, καθώς η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σε ανταγωνισμό με τις εξαγωγές.

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να ξεκινήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος για να ικανοποιήσει την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 7% κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Τον Μάιο του 2014, οι αιγυπτιακές Φυσικού Αερίου Εταιρεία Συμμετοχών (EGAS), την εθνική εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, υπέγραψε επιστολή προθέσεων με Hoegh LNG της Νορβηγίας να χρησιμοποιήσετε μία από Floating αποθήκευσης και επαναεριοποίησης μονάδες (FSRUs) για πέντε χρόνια για να επιτρέψει την Αίγυπτο για την εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγρή μορφή. Το τερματικό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα βρίσκεται στο λιμάνι Ain Sukhna, κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2014. Έτσι σχεδιάζει να εισάγει 450 εκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα υγρού φυσικού αερίου, ενδεχομένως από την ρωσική Gazprom, την Sonatrach της Αλγερίας και την Γαλλική EDF.

Μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, και τον βιομηχανικό τομέα να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως υποκατάστατο για τα προϊόντα πετρελαίου και άνθρακα. Τον Ιανουάριο του 2008, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνεια για το Φυσικό Αέριο, με το οποίο στοχεύουν να αντικαταστήσουν την κατανάλωση του υγραερίου (LPG) με φυσικό αέριο, μέσω των επενδύσεων σε νέες συνδέσεις και για την περαιτέρω επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε πυκνοκατοικημένες, με χαμηλό εισόδημα περιοχές. Το μερίδιο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στον τομέα των μεταφορών αυξήθηκε επίσης από την ανάπτυξη του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Η τιμή που πληρώνει η Αίγυπτος σε ξένες επιχειρήσεις για το φυσικό αέριο που παράγουν στην Αίγυπτο έχει οριστεί σε 2,65 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες (Btu). Η τιμή έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό εμπόδιο για τις ξένες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτύξουν έργα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, επειδή ορισμένα από τα έργα αυτά είναι οικονομικά ασύμφορα. Ωστόσο η Egypt Gas (EGAS) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αυξήσει την τιμή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ένα άλλο εμπόδιο για την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου είναι το σημαντικό χρέος που η Αίγυπτος οφείλει ξένους φορείς, ύψους 7.500.000.000 δολαρίων, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις να έχουν μειωμένη δραστηριότητα γεώτρησης και να καθυστερούν τις επενδύσεις σε έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναστροφή της μείωσης της παραγωγής της Αιγύπτου.