“Το μικρό πόνι” από τη θεατρική ομάδα Persona

Το έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, και με βασικό του θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπισή του από την οικογένεια και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, ανεβαίνει σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ (η οποία έγινε ειδικά για την Persona), σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνος Κουννής και μουσική Στέλλα Χρήστου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν η ίδια η σκηνοθέτις και ο Χάρης Χαραλάμπους.

Οι δοκιμές του έργου έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο, ενώ η πρώτη παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου. Παραστάσεις θα δοθούν στη Λευκωσία, στο θέατρο Δέντρο και σε περιοδεία στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017, ενώ αργότερα η παραγωγή θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα.

Παράλληλα, και με αφορμή το θεατρικό ανέβασμα του έργου, η Θεατρική Ομάδα Persona προγραμματίζει παράλληλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, προτίθεται να οργανώσει σε συνεργασία με τον επίσης μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Theatre ETC» σειρά βιωματικών εργαστηρίων για γονείς και παιδιά με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, καθώς και masterclass πάνω στη θεατρική γραφή από τον ίδιο τον συγγραφέα Πάκο Μπεθέρα, ο οποίος θα έρθει στην Κύπρο για την πρεμιέρα του έργου το Φθινόπωρο.

Το «Μικρό Πόνι» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα κι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα στη μνήμη δύο παιδιών, του Μάικλ Μορόνες και του Γρέισον Μπρους, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
Είναι 11 Σεπτεμβρίου και τα σχολεία ανοίγουν. Ο 11χρονος γιος της Ιρένε και του Χάιμε πηγαίνει στην τάξη με την καινούργια του σχολική τσάντα, η οποία στο εξωτερικό της μέρος απεικονίζει ήρωες από τη γνωστή παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων “Μικρό μου πόνι”, που είναι κι η αγαπημένη του. Οι συμμαθητές του τότε αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν και να τον χλευάζουν, ενώ, σταδιακά, όταν το «παιγνίδι» χοντραίνει, τον κακοποιούν λεκτικά και σεξουαλικά και τον εξευτελίζουν. Ο διευθυντής του σχολείου, για να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει λύση στο θέμα ώστε να σταματήσει το bullying και οι εκδηλώσεις βίας οι οποίες αρχίζουν να παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους γονείς του παιδιού, οι οποίοι διαφωνούν και μεταξύ τους ως προς την αντιμετώπιση και τις τακτικές του διευθυντή, καλώντας το παιδί να «συνετιστεί» και να αλλάξει την προτίμησή του. Εκείνο όμως αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί την τσάντα του.

Το «Μικρό Πόνι» είναι το νέο έργο του πολυβραβευμένου Ισπανού δραματουργού Πάκο Μπεθέρα. Ένα έργο για την οικογένεια, τη διαφορετικότητα, τον σχολικό και κοινωνικό εκφοβισμό, αλλά και τη στάση των γονιών και του σχολείου απέναντι στα παιδιά που ξεφεύγουν από τον λεγόμενο “γενικό κανόνα”. Ένα έργο στο οποίο οι γονείς μιλάνε συνεχώς ΓΙΑ ΤΟ παιδί τους, αλλά ποτέ ΜΕ ΤΟ παιδί τους, η παρουσία του οποίου δηλώνεται επί σκηνής μόνο με ένα τεράστιο πορτρέτο στο σαλόνι. Ένα πορτρέτο, πάνω στο οποίο, καθόλη τη διάρκεια της σκηνικής δράσης, αποτυπώνονται και καταγράφονται -σαν ένα άλλο πορτρέτο Ντόριαν Γκρέι- όλες οι ψυχικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, μεταπτώσεις και επιρροές του απόντος παιδιού, στα όσα διαδραματίζονται στο σπίτι και στο σχολείο με αφετηρία το ίδιο, αλλά χωρίς ποτέ το ίδιο να παρουσιάζεται, αφού ποτέ κανείς δεν του δίνει την ευκαιρία να έχει το δικαίωμα για λόγο και θέση απέναντι σε αυτά που το αφορούν και επηρεάζουν τελικά τραγικά την ύπαρξή του.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πάκο Μπεθέρα
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λέα Μαλένη
ΣΚΗΝΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κωνσταντίνος Κουννής
ΜΟΥΣΙΚΗ: Στέλλα Χρήστου
ΠΟΛΥΜΕΣΑ: Αιμίλιος Αβραάμ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελένη Αναστασίου

ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΙΡΕΝΕ: Λέα Μαλένη
ΧΑΪΜΕ: Χάρης Χαραλάμπους

Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία
Τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. 
 5, 7, 8, 9, 12, 14, 15, 16, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου.
Περιοδεία: 4, 5 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός