Το χρέος του Ελληνικού Κοινοβουλίου

{loadposition ba_textlink}

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του, με την απαιτούμενη από τους θεσμούς ψήφιση προ της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για το τρίτο Μνημόνιο των απαραίτητων πλαισίων νόμων που κρίνονται αναγκαίοι για την μεταρρύθμιση του Ελληνικού Κράτους και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, την προηγούμενη εβδομάδα, το πρώτο πλαίσιο των προαπαιτούμενων νόμων ενώ αυτή την εβδομάδα ψήφισε το δεύτερο πλαίσιο των προαπαιτούμενων αλλαγών.

Αλλαγές στο ΦΠΑ

Το πρώτο πλαίσιο των προαπαιτούμενων, το οποίο υιοθετήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων κατόπιν έντονων συζητήσεων και ανατροπών από πλευράς του κυβερνητικού στρατοπέδου, περιελάμβανε νόμους που αφορούν στον εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους. Στα πλαίσια αυτά υπήρξαν αλλαγές στο ΦΠΑ για την εστίαση και τα ξενοδοχεία, με ανώτατο όριο το 23%, ενώ προβλέπεται παράλληλα η σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων στο ΦΠΑ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Παράλληλα με τις αλλαγές στο ΦΠΑ, το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, ούτως ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι αυξήσεις εισφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η ενοποίηση ταμείων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που έχουν επίσης υιοθετηθεί στα πλαίσια του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Το δημόσιο

Πέραν των πιο πάνω, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νομικής ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και την πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.ο.κ. Προβλέπονται, επίσης, άμεσες αλλαγές στον τομέα της αγοράς εργασίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ακυρώσει ή τροποποιήσει με βάση το καλύτερο δυνατόν σενάριο τρεις νόμους που ήδη έχει υιοθετήσει και αφορούν στις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο.

Η εξυγίανση των τραπεζών

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο 1,000 σελίδων, αναφέρεται σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του εκσυγχρονισμού του κώδικα πολιτικής δικονομίας, επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και την θέσπιση πλαισίου για την εξυγίανση και την ανάκαμψη των τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ, ενώ προνοεί την εξυγίανση των τραπεζών με ίδια μέσα, κάτι που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν στα σχέδια ανάκαμψης και εξυγίανσης των τραπεζών, την εσωτερική χρηματοδοτική στήριξη και τα μέσα εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζών.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων περιλαμβάνει, παράλληλα, αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών, νέες ρυθμίσεις για τα καθυστερημένα δάνεια και ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο της Ευρώπης, στον δρόμο που έχει χαράξει. Τα μέτρα που υιοθετούνται αποβλέπουν στην μεταρρύθμιση της Ελλάδας, μακριά από την αποδόμηση του παρελθόντος. Αν και επώδυνα για τον ελληνικό λαό, τα μέτρα θεωρούνται αναγκαία υπό τις περιστάσεις ούτως ώστε να επέλθει η αλλαγή που πρέπει να γίνει για να συνεχίσει η Ελλάδα την πορεία της ως ισότιμο μέλος στην μεγάλη ευρωπαϊκής οικογένειας

 

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!