Τράπεζα Πειραιώς: Χορηγός Βιβλίου για την 1000η επέτειο του ρωσικού μοναχισμού

{loadposition ba_textlink}

Η Τράπεζα Πειραιώς, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης και εκτιμώντας τη ρωσική παράδοση και τους Ρώσους πελάτες της, χορήγησε την έκδοση του βιβλίου του Ινστιτούτου του Ρωσικού Άθωνα που αναφέρεται στην 1000η επέτειο του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο του Ρωσικού Άθωνα στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, με την ευκαιρία της 1000ης επετείου του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος, ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι σε αντίθεση με τα χρήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να κλαπεί. Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι 1,000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος με το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, αποτελεί τιμή τόσο για τους Έλληνες όσο και τους Κύπριους.
Για τους Έλληνες, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης είναι τιμή, διότι οι Ρώσοι έχουν εμπιστευθεί τον ελληνικό πολιτισμό, επιλέγοντας το Άγιο Όρος από 1.000 χρόνια πριν ως το πρώτο ρωσικό Οικισμό στη Χερσόνησο.
Από την πλευρά του, ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Άππιος είπε ότι αυτό που διαφέρει την Τράπεζα Πειραιώς από τις άλλες τράπεζες είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει και δημιουργεί «σχέσεις» με τους ανθρώπους και δεν προσφέρει απλά μια υπηρεσία. Η φιλοσοφία της Τράπεζας Πειραιώς εστιάζεται στην εμπιστοσύνη και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Ακολούθως, ευχαρίστησε το Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου του Ρωσικού Άθωνα κ. Βαλέριο Πιρόγκοφ για την ευκαιρία που έδωσε στην Τράπεζα Πειραιώς να χορηγήσει την έκδοση ενός μοναδικού βιβλίου, το οποίο καταγράφει τις βιογραφίες και τα επιτεύγματα των Ρώσων Αγίων.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του Ρωσικού Άθωνα Βαλέριος Πιρόγκοφ είπε ότι η 1000η επέτειος του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο όρος είναι πολύ σημαντική κληρονομιά, όχι μόνο για τους Ρώσους, αλλά για όλη την ορθόδοξη κοινότητα.
Το Ινστιτούτο του Ρωσικού Άθωνα ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από μια επαγγελματική ομάδα ιστορικών, αρχειοθετών και φιλολόγων. Στόχος του είναι η όσο το δυνατό πληρέστερη αποκατάσταση της ιστορίας του Αγίου Όρους, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μελέτη των πνευματικών, πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων των αθωνικών μοναστηριών με μονές της Ρωσίας, με τις βαλκανικές χώρες και μ’ εκείνες της Δυτικής Ευρώπης.