Χαμένοι στον λάκκο των λεόντων


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Με αυτή τη δήλωση, μεταξύ άλλων, ο δικαστής ανακοίνωσε την ποινή στον Άκη Λευκαρίτη και στον Νίκο Νικολάου για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των δύο ανηλίκων κοριτσιών. 12 χρόνια φυλακή ο ένας, 10 χρόνια ο άλλος. 

Τα ΜΜΕ ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με την υπόθεση λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητας του επιχειρηματία καταδικασθέντα. Η συζήτηση που ξεκίνησε μετά την απόφαση που ανακοινώθηκε ήταν εάν τα χρόνια που «έφαγαν» τελικώς ήταν λίγα. Ειδικά στα social media η αγανάκτηση αρκετών ήταν πολύ μεγάλη. Κυρίως επειδή τον κ. Λευκαρίτη τον ήξερε όλη η Λάρνακα και όχι μόνο. 

Στις 2 Μαΐου, δηλαδή μόλις 45 ημέρες πριν την απόφαση για τους Λευκαρίτη – Νικολάου, στη Λεμεσό, το δικαστήριο καταδίκαζε έναν «πα-τέρα» σε 15 χρόνια φυλακή, επειδή βίασε τη 18χρονη κόρη του. Το σπλάχνο του.  Δυστυχώς τα ΜΜΕ ασχοληθήκαμε μόνο για… μία ώρα όταν έγινε γνωστή η απόφαση. Μετά την ξεχάσαμε. Άλλωστε ποιος ξέρει τώρα τον «πα-τέρα»;

Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω μια υπόθεση που είχε γίνει στη Λάρνακα.  Το 2012 ένα 37χρονο τέρας, βίασε ένα 10χρονο αγοράκι. Η ποινή που «έφαγε»; 14 χρόνια. Δηλαδή όταν το άτυχο αγόρι γίνει 20 ετών, ο βιαστής του θα είναι και πάλι έξω.

Στην επαρχία Λάρνακας και πάλι το 2013 ένας 64χρονος επί 8 μήνες φέρεται να απειλούσε και να εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ένα ανήλικο κορίτσι μόλις 16 ετών.

Ο Δικαστής της υπόθεσης Λευκαρίτη είπε ότι  «όλα τα επίδικα αδικήματα διαπράττονται σήμερα με άκρως ανησυχητική συχνότητα, κάτι που επιτείνει την αναγκαιότητα αποτρεπτικής αντιμετώπισής τους». Στη Βουλή πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παιδοφιλία που προβλέπει επιτέλους σκληρές ποινές. Αποτέλεσε μια πολύ «ωραία» είδηση για τα ΜΜΕ. Σημασία όμως δεν έχει τι ψηφίστηκε μόνο. Αλλά αν θα εφαρμοστεί στην πράξη. 

Ο βιασμός ή η σεξουαλική εκμετάλλευση ενός παιδιού, δεν έχει κριτήρια. Δεν κρίνουμε το παιδί, εάν έπαιρνε ναρκωτικά, ή εάν είχε προηγουμένως σεξουαλική εμπειρία ή εάν ήταν του δρόμου ή εάν ήταν κλεφτρόνι. Η προστασία των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας. Δική μου και δική σου. ‘Όταν κλείνεις τα μάτια, είσαι συνεργός, καθώς επιτρέπεις να διαπράττεται ένα έγκλημα.  

Η κοινωνία μας έχει βουλιάξει σε ένα τέλμα που κυρίως είναι τέλμα θεσμών και αξιών. Από εκεί ξεκινούν όλα τα κακά που βιώνουμε. Αν δεν βγούμε από τον λάκκο… τότε οι πιθανότητες το επόμενο ανήλικο αγόρι ή κορίτσι που θα βιαστεί ή θα κακοποιηθεί σεξουαλικά να είναι το δικό μου ή το δικό σου είναι πάρα πολλές.

* To θέμα δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 29/6/2014.