Χατζηγεωργίου σε Φούλε: “Η Τουρκία να μπει σε ουσιώδη διάλογο”

Δηλαδή μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Εξήγησε δε πως είναι δικαιολογημένη κάθε ανησυχία για τις προθέσεις του κου Έρογλου, σε ένα διάλογο ο οποίος δεν θα έχει προκαθορισμένο και σαφή στόχο. Ο Τάκης Χατζηγεωργίου υπογράμμισε στον Επίτροπο πως μια νέα αποτυχία στο κυπριακό, μπορεί να είναι και τελική. Γι’ αυτό είναι σωστό κάθε κίνηση να είναι προσεχτικά σχεδιασμένη. Μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει όφελος από τη Λύση, αλλά δυστυχώς η τουρκική πλευρά  μπορεί να βλέπει οφέλη και  από μια νέα, τελική κατάρρευση.

Είναι πιθανόν εξήγησε ο Τάκης Χατζηγεωργίου στον Επίτροπο, ο κος Έρογλου να ενδιαφέρεται και για το ναυάγιο των συνομιλιών ευελπιστώντας σε αναβάθμιση του καθεστώτος του, είτε δια του απ’ ευθείας εμπορίου, είτε δια εκπροσώπων του καθεστώτος στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε με συνδυασμό αυτών και άλλων εξελίξεων.

Κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν ότι όσο πιο κοντά φτάνουμε στις έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, για τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη, τόσο πιο πολύ περιορίζεται και το χρονικό πλαίσιο που η Τουρκία μπορεί να προσηλωθεί στο κυπριακό.

Η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Απτουλλάχ Γκιούλ, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ήταν επίσης ένα θέμα που αναλύθηκε στη συζήτηση .

Συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα σε σχέση με τις διώξεις κατά του δικαστικού σώματος, και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική δύναμη του Ερτογάν, καθώς και τον αποδεδειγμένο εξοπλισμό εκ μέρους της Τουρκίας των Σύρων ανταρτών.

Κλείνοντας ο Επίτροπος Φούλε, ενημέρωσε λεπτομερώς τον Τάκη Χατζηγεωργίου για τις ενέργειες του ιδίου και ιδιαίτερα της ΕΕ σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.