Υπουργείο Υγείας: Τα εκατομμύρια ρέουν – Αμείλικτα ερωτήματα…

Είναι γνωστή η διαχρονική τακτική της παραπληροφόρησης του Υπουργείου Υγείας η οποία έχει αναχθεί σε επιστήμη.

Της Αλεξίας Καφετζή

Ο νυν Υπουργός της Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, κληρονόμησε ένα στάβλο του Αυγεία, τον οποίο καλέστηκε να «καθαρίσει».

Η διαπλοκή, η διαφθορά, ο ετσιθελισμός, η παραπλάνηση και η σπατάλη δημοσίου χρήματος είναι οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος ονόματι Υπουργείο Υγείας και αδιαφορούν αν αυτό συνεπάγεται στην εγκατάλειψη των χιλιάδων πασχόντων συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους πεθαίνουν αβοήθητοι, για να τσεπώνουν κάποιοι εκατομμύρια!

Διαχρονικά φαινόμενα, που δεν έχουν τελειωμό…

Στο Υπουργείο Υγείας του καλοήθους και κακοήθους ρουσφετιού όπου το ψέμα, η διαστρέβλωση και η συγκάλυψη, καθώς και η επιστράτευση της κινδυνολογίας και του εκφοβισμού των υπαλλήλων που δεν μετέχουν σε κομματικούς μηχανισμούς ή σε κυκλώματα ατόμων και ομάδων, κάτι που αποτελεί πάγιο φαινόμενο στο εν λόγω Υπουργείο, κάποια γεγονότα, πέραν των διοικητικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων, άπτονται του αστικού και ποινικού δικαίου.

Για τους παροικούντες εις Ιερουσαλήμ τα περισσότερα είναι γνωστά. Σε συντομία λοιπόν, παραθέτουμε μερικά σκανδαλώδη ερωτήματα και θέσεις που αφορούν υποθέσεις που συνέβηκαν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας, με την ετσιθελική στάση της εκάστοτε Διοίκησης καθώς και τα πάμπολλα εμπλεκόμενα συμφέροντα. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις ουδέποτε ερευνήθηκαν αλλά ακόμα και αν κάποιες από αυτές «ερευνήθηκαν», συγκαλύφθηκαν στα διάφορα επίπεδα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Στη συγκάλυψη ή αποκάλυψη των σκανδάλων, ανάλογα με συμφέροντά τους, είναι πασιφανές ότι συμβάλλουν και τα ΜΜΕ.

Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει ακόμα ο κύπριος φορολογούμενος πολίτης για μελέτες επί μελετών και κοστολογήσεις επί κοστολογήσεων;

Έρευνα της «24» για λεφτά που δαπανήθηκαν και αμείλικτα ερωτήματα:

Δαπάνες για μελέτες στο Υπουργείο Υγείας για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στα πλαίσια τα συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Το 2014 το Υπουργείο Υγείας υπόγραψε συμβόλαιο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με σκοπό τη συνεργασία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Η συμφωνία αυτή, περιελάμβανε δυο φάσεις:

1η Φάση: 30 Ιουλίου 2014 – 30 Ιανουαρίου 2015
Τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην υγεία

2η Φάση: 1 Φεβρουαρίου 2015 – 30 Δεκεμβρίου 2016
Περαιτέρω στήριξη για τη μεταρρύθμιση και την υλοποίησή της.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Ιουλίου 2014 ενέκρινε δαπάνη ύψους:

– Μέχρι 500.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση της πρώτης φάσης της συμφωνίας, και

– 2.000.000 ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου.

Με βάση την πιο πάνω συμφωνία, έχουν εκπονηθεί διάφορες μελέτες/συμβάσεις.

Για όλα τα πιο πάνω οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούν αναλυτικά σχετικά με τα ακόλουθα, για να είναι σίγουροι ότι γίνεται σωστή διαχείριση και όχι διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

– Υποβολή αναλυτικής ενημέρωσης ως προς το ποσό που δαπανήθηκε συνολικά από το Υπουργείο Υγείας για τη διεξαγωγή των πιο πάνω μελετών.

– Πως αξιοποιήθηκαν αυτές οι μελέτες/συμβουλευτικές υπηρεσίες στην πράξη μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης;

– Ποια ήταν η συνολική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας από το 2014 μέχρι σήμερα; Ρητορικό ερώτημα…

– Πόσα έλαβε ο Εθνικός Συντονιστής που διορίστηκε για τα θέματα της μεταρρύθμισης;

– Ποιοι ήταν οι όροι εντολής του, τα προσόντα του και τι έργο έχει παράξει κατά την παραμονή και εργοδότησή του στο Υπουργείο Υγείας;

– Γιατί… διακόπηκε το συμβόλαιο του ξαφνικά;

– Θα πρέπει να μελετηθεί και αξιολογηθεί το περιεχόμενο όλων των μελετών/έργων, καθώς και των συμβουλευτικών υπηρεσιών που έλαβε το Υπουργείο Υγείας μέσα από αυτή τη συμφωνία καθώς και από την Ομάδα Στήριξης της Ε.Ε. Το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση κατά πόσο υπήρχε πραγματική ανάγκη για τη διεξαγωγή όλων των πιο πάνω μελετών αφού μέχρι σήμερα, έχουν ήδη δαπανηθεί διαχρονικά, δεκάδες εκατομμύρια για τη διεξαγωγή μελετών για θέματα ΓΕΣΥ και Αυτονόμησης.

– Μήπως τα άτομα που χειρίζονται τα πιο πάνω θέματα σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια δεν γνωρίζουν τα θέματα του ΓΕΣΥ και μεταρρυθμίσεων και μέσα από τη διαδικασία της διεξαγωγής μελετών εκπαιδεύονται ή κρύβονται; Προφανώς η απάντηση είναι ναι, αφού δεν φαίνεται να έχουν ασχοληθεί προηγουμένως με τα θέματα.

– Υπάρχει πραγματική ανάγκη για την αγορά τόσων συμβουλευτικών υπηρεσιών ή μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν απομακρύνει από τα θέματα, όσους έχουν γνώσεις και εμπειρίες επί των θεμάτων, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες συγκεκριμένης λειτουργού και να κρύβονται οι ανεπάρκειές της;

– Είναι εμφανές ότι οι πιο πάνω μελέτες και η σχετική δαπάνη, δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες του Υπουργείου για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, αφού τόσο ο ΠτΔ όσο και ο Υπουργός Υγείας ζητούν διεξαγωγή περαιτέρω μελετών και συμβουλευτικών υπηρεσιών (στελέχωση νοσηλευτηρίων, κοστολόγηση παρεχομένων υπηρεσιών κ.α).

– Εν κατακλείδι θα πρέπει να γίνει έρευνα ποιοι εισηγήθηκαν τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί διακόπηκε και κατά πόσο υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Προφανώς υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία φροντίζουν για τις παλινδρομήσεις που παρατηρούνται, πλέον όμως, παραμένουν στα εκκρεμούντα θέματα διαιωνίζοντας την κατάσταση της κατάρρευσης του τομέα της υγείας.

– Τα άτομα που χειρίζονται τα θέματα της μεταρρύθμισης σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας έχουν σύγκρουση συμφερόντων λόγω συγγενικών ή/και συζυγικών δεσμών και βάσει της σχετικής νομοθεσίας (περί δημόσιας υπηρεσίας νόμος) αυτό είναι παράτυπο και παράνομο. Η ΠΑΣΥΔΥ διαμαρτυρήθηκε γραπτώς για το συγκεκριμένο θέμα. Το Υπουργείο ουδέποτε απάντησε…

– Σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία είναι προσβάσιμη σε όλους, αφού είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση όλα τα Τμήματα του Υπουργείου Υγείας εκτός αυτού της συζύγου της εν λόγω λειτουργού, το οποίο ενδυναμώνεται και εξαιρείται από όλη τη μεταρρύθμιση, ήτοι ΓΕΣΥ και Αυτονόμηση.

– Κατά παράβαση των σχετικών νομοθεσιών τα κονδύλια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, τα χειρίζονται στη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας. Του ίδιου χειρισμού τυγχάνει και η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

– Από το 2013 που ανάλαβε το θέμα της μεταρρύθμισης συγκεκριμένο άτομο δεν έγινε καμία απολύτως πρόοδος στα θέματα και όσα θέματα ήταν σε εξέλιξη, κατά παράδοξο τρόπο διακόπηκαν.

– Πόσοι γνωρίζουν ότι γινόταν κατ’ επανάληψη παραπληροφόρηση του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω σημειωμάτων κατά την τελευταία τριετία σχετικά με τα θέματα της αυτονόμησης και του ΓΕΣΥ; Για του λόγου το αληθές, γινόταν αναφορά ότι ποτέ δεν έχει γίνει νομοσχέδιο για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την στιγμή που μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρία.

– Πόσοι γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο το μόνο που γίνεται είναι επανάληψη των ίδιων εκδηλώσεων για τις διάφορες παθήσεις, όπως Παγκόσμια μέρα/μήνας κατά του καρκίνου, του διαβήτη, της ηπατίτιδας, των ρευματικών παθήσεων κτλ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στα θέματα πρόληψης και στα προβλήματα που υπάρχουν. Καμία εφαρμογή προληπτικού ελέγχου, πλην εξαιρέσεων, που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και ιδιωτικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα.

– Η ομάδα διαχείρισης των θεμάτων του ΓΕΣΥ άλλαζε κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και οι πολιτικές αποφάσεις για το θέμα διαφοροποιούνταν. Επίσης, το θέμα της αυτονόμησης το χειρίζονταν άτομα αναρμόδια για το θέμα, χωρίς καμία εκπαίδευση και γνώση για το θέμα.

– Κατά την περίοδο 2014-2015 τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, δαπάνησαν 500.000 ευρώ για τα θέματα της μεταρρύθμισης τα οποία δόθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μεταξύ των θεμάτων που είχαν να διαχειριστούν ήταν και τα θέματα προσωπικού των νοσηλευτηρίων.

– Σημαντικός αριθμός λειτουργών στο Υπουργείο Υγείας υποαπασχαλούνται και άλλοι δεν έχουν αντικείμενο. Γιατροί και νοσηλευτές, κατά το δοκούν πάντα, αποσπάσθηκαν στο Υπουργείο Υγείας για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων αλλά την ίδια ώρα, παραμένουν «χρεωμένοι» στις Ιατρικές ή Νοσηλευτικές Υπηρεσίες.

– Η κυβέρνηση προωθεί ευλαβικά την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, εγκαταλείποντας τα δημόσια νοσηλευτήρια. Φυσικά ο τρόπος κατά τον οποίο γίνεται η αγορά των υπηρεσιών αυτών δεν έχει την οποιαδήποτε επιστημονική βάση αλλά θυμίζει σουπερμάρκετ. Τεράστια ευθύνη φέρουν και οι γιατροί.

– Η στελέχωση και οι θέσεις προαγωγής που δόθηκαν μέχρι σήμερα έχουν κομματικό χρωματισμό και χαρακτήρα και δεν ήταν βάσει πραγματικών αναγκών. Ρουσφετολογικές προαγωγές και «άνοιγμα» θέσης εν μια νυκτί , για βόλεμα ημέτερων. Χαρακτηριστική είναι η υφιστάμενη σημερινή κατανομή των θέσεων Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών.

Σύσταση προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υπουργό Οικονομικών: Να συγκληθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους έξι προηγούμενους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, για να φανούν οι αλήθειες και ποιες ήταν οι πολιτικές αποφάσεις κατά καιρού.

Σαφώς και κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις κύριε Υπουργέ…

Δεν ακούτε τις κραυγές απόγνωσης και απελπισίας των πολιτών όσον αφορά το κεφάλαιο Υγεία σε ευρύτερο επίπεδο;

Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά σε αυτό τον τόπο;

Φτάνει πλέον τζάμπα εκατομμύρια για έρευνες, μελέτες και κοστολογήσεις.

Το λιγότερο, που θα ανέμενε κανείς, θα ήταν ένα ειλικρινές ξεκαθάρισμα, που το δικαιούται άλλωστε ο πολίτης…