25 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου

{loadposition ba_textlink}

Εικοσιπέντε χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο στα λίγα χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτυχθεί δυναμικά και έχει να επιδείξει αξιοσημείωτο έργο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδρύθηκε το 1989 με τον Περί Πανεπιστημίου Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου σε αριθμό φοιτητών, με περισσότερους από 7.000 φοιτητές.

Το 2015 κατατάχθηκε ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Η ανάπτυξή του συνεχίζεται, με την προσθήκη καινούριων σχολών και τμημάτων. Στο παρόν στάδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει 8 σχολές, 22 τμήματα και 11 ερευνητικές μονάδες, ενώ αναμένεται ότι στην τελική του μορφή θα φιλοξενεί περίπου 10.000 φοιτητές.

Κατά την επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες βράδυ, της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη ελπίδα και φιλοδοξία τους που είναι η δημιουργία του Πανεπιστημίου της μετά λύσης εποχής, του χώρου συνάντησης όλων των νέων της Κύπρου, όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, μακρυά από διακρίσεις, μισαλλοδοξίες και διαχωρισμούς.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οργανισμό πρότυπο, ως προς τη λειτουργία του, την εφευρετικότητα, την αυτενέργεια και την επινοητικότητα των μελών του. Τολμούμε να επιδιώκουμε το συνεχή εκσυγχρονισμό, να σχεδιάζουμε για το σήμερα και το αύριο. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να αγωνιστούμε σε διεθνές επίπεδο, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον”, είπε.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης “προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας και επιδιώκουμε να είμαστε περισσότερο αυτόνομοι, ακαδημαϊκά, διοικητικά και οικονομικά”, για να προσθέσει ότι δεν θέλουν να είναι ένα κρατικοδίαιτο – κρατικό πανεπιστήμιο, αλλά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.

Αναφερόμενος στα έργα του πανεπιστημίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πρύτανης είπε ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το σύμπλεγμα των κτιρίων των Σχολών της Φιλοσοφικής, των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Κοινωνικών Επιστημών, που θα βρίσκονται ανάμεσα στο Αθλητικό Κέντρο και τη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης.

Σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να είναι ένα μικρό σε μέγεθος πανεπιστήμιο, αλλά η αξία του είναι αποδεδειγμένη, διαβεβαιώνοντας την πολιτεία αλλά και όλη την κοινωνία ότι ανταποδώσουν στο μέγιστο την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν και που τους δείχνουν.

Σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδής είπε ότι “το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας, το οποίο, με το κύρος και την αξιοπιστία του, έχει εδραιωθεί σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”, για να προσθέσει πως “έχει να επιδείξει ποιοτικό έργο, τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και σε θέματα έρευνας, καθώς και κοινωνικής προσφοράς”.

“Το έργο του”, είπε, “ βελτιώνει τη θέση του Ιδρύματος, χρόνο με τον χρόνο, στους διάφορους καταλόγους κατάταξης των Πανεπιστημίων διεθνώς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου έχουν διαπρέψει και διακριθεί σε τομείς όπως η έρευνα, η επιστήμη, οι τέχνες και η πολιτική”.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο του, αναγνωρίζοντας την αξία του Πανεπιστημίου Κύπρου που το εδραιώνει σε ένα περιφερειακό κέντρο αριστείας, θα συνεχίσει να στηρίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση των στεγαστικών του σχεδιασμών και για τη βελτίωση και ενίσχυση της ερευνητικής του δραστηριότητας και της κοινωνικής και πνευματικής του προσφοράς.

Συνέχισε λέγοντας πως “στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το Υπουργείο ενέκρινε την αποπαγοποίηση όλων των ακαδημαϊκών θέσεων, παλαιών και νέων, που ζήτησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, προωθείται η σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο”.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, που επί προεδρίας του ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ωστόσο, οι δύο αξιωματούχοι δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τις πρυτανικές αρχές, τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές να μην πάψουν ποτέ να αναζητούν, να διαμορφώνουν το ρόλο τους και την ταυτότητα τους.

“Μην πάψετε ποτέ να αμφισβητείτε. Έτσι μόνο δικαιώνεται ο τίτλος του επιστήμονα. Είμαι βέβαιος πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει για πάρα πολλά χρόνια να αποβγάζει γνώση αλλά και φως στο τόπο, αλλά και στον κόσμο”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Βασιλείου είπε πως τα πρώτα 25 χρόνια ήταν μόνο η αρχή, για να προσθέσει πως το όνειρο του ήταν και παραμένει η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο, για την περιοχή.

“Συνεχίστε το έργο σας για την υλοποίηση αυτού του ονείρου”, είπε.

Κατά την εκδήλωση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι πρώην Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο καθηγητής Νικόλας Παπαμιχαήλ και ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος, οι οποίοι εξήραν το έργο του Πανεπιστημίου, προτρέποντας την πανεπιστημιακή κοινότητα όπως βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση.

Πηγή: KYΠΕ