56 νέοι από 7 χώρες συζήτησαν για την Ειρήνη στην Μεσόγειο μέσω του ERASMUS+

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής ανταλλαγή νέων με τίτλο «PAX Mediterranea» (Ειρήνη στην Μεσόγειο)  που φιλοξένησε στον Αγρό η οργάνωση νεολαίας «Youth Dynamics» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την εκπαίδευση, την νεολαία και τον αθλητισμό ERASMUS+. Στο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε  μεταξύ 22-30 Ιουλίου 2022  συμμετείχαν 56 νέοι και λειτουργοί νεολαίας από 7 Μεσογειακές χώρες και πιο συγκεκριμένα από Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Στόχος της ανταλλαγής, ήταν η ενδυνάμωση και προώθηση της Ειρήνης και του Διαπολιτιστικού Διαλόγου καθώς επίσης η ενθάρρυνση της συνεργασίας, στα πλαίσια μιας καθημερινότητας χωρίς διαχωρισμούς, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Στα πλαίσια του σχεδίου υλοποιήθηκαν διάφορα εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις με στόχο την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στα κοινά, την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την προώθηση της Ειρηνικής συμβίωσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι καταρτισμένοι εκπαιδευτές και οι καλεσμένοι ομιλητές με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ανάλυσαν το θέμα της Διαχείρισης Κρίσεων και Ειρηνικών Πρωτοβουλιών από όλες τις πτυχές ενώ συζητήσαν με τους συμμετέχοντες για καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη κάθε χώρα εταίρο του σεμιναρίου. Επίσης οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και προσωπικές εμπειρίες σχετικά με την καλλιέργεια θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ειρήνης όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η αλληλεγγύη και  η ισότητα.

Τους συμμετέχοντες επισκέφτηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος από τις θέσεις του είτε ως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό είχε πολλά να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες σχετικά με την Μεσογειακή Ειρήνη, και στα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τη Μεσόγειο, όπως η κρίση στον Ισραήλ και την Λιβύη, το μεταναστευτικό, οι σχέσεις με την Τουρκία και η κλιματική αλλαγή.

Στη διάρκεια του σχεδίου υλοποιήθηκε επίσης διαβούλευση στο πλαίσιο του 9ου κύκλου του Ευρωπαϊκού Διαλόγου με τη Νεολαία. Οι νέοι και νέες που συμμετείχαν στη διαβούλευση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες όσον αφορά τη δημιουργία μιας Κοινωνίας Χωρίς Αποκλεισμούς και στην επίτευξη μιας πιο Βιώσιμης και Πράσινης Ευρώπης  (Ευρωπαϊκοί Στόχοι Νεολαίας #3 και #10 αντίστοιχα).

Παράλληλα στα πλαίσια της ανταλλαγής διοργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Πράσινη Γραμμή, το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Στέλιος», το παρατηρητήριο Λήδρα το Λεβέντειο μουσείο και το Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη όπου αρμόδιοι λειτουργοί τους ενημέρωσαν για την δράση και τις δικοινοτικές Ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία οι νέοι ανέπτυξαν ποικίλες γνώσεις και δεξιότητες ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το πνεύμα δημιουργικότητας τους ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καταστάσεις κρίσεων και να αναλαμβάνουν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες το διεθνές πιστοποιητικό Youthpass, που αποτελεί ένα εργαλείο επικύρωσης της μη τυπικής μάθησης.