68 νέοι από 4 Ευρωπαϊκές χώρες συζήτησαν για την Υγεία στον Αγρό μέσω του ERASMUS+

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής ανταλλαγή νέων με τίτλο “Youth 4 HEALTH (Νέοι για την Υγεία) που διοργανώθηκε στoν Αγρό από την οργάνωση Youth Dynamics,  μεταξύ 14-22 Απριλίου 2022. Σε αυτή έλαβαν μέρος 68  νέοι από την Ελλάδα,  την Γαλλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο. Το σχέδιο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +.

Η ανταλλαγή νέων επικεντρώθηκε στην υγεία και την ενεργό τρόπο ζωής και όπως αναμενόταν, είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια του σχεδίου, οι νέοι έπαιξαν διάφορα αθλητικά παιχνίδια, συζήτησαν για τον υγιή τρόπο ζωής και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς επίσης εργάστηκαν σε ομάδες και  δημιούργησαν  λεπτομερείς ιδέες μαζικών εκδηλώσεων για την προώθηση της υγείας, με στόχο να εφαρμοστούν στο εγγύς μέλλον.

Η πανδημία του κορονοιού έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο την ψυχική όσο και την σωματική υγεία των νέων ανθρώπων. Άγχος, στρες, αγωνία, φόβος, παχυσαρκία, κατάθλιψη ανασφάλεια και απομόνωση είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες της πανδημίας. Έτσι  η  ανάγκη για την επιστροφή σε ένα υγιεινό μοντέλο τρόπου ζωής γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.  Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μέσα από ομαδικές δραστηριότητες οι συμμετέχοντες κατανόησαν τα προβλήματα της παχυσαρκίας, του τυποποιημένου φαγητού, της ψυχικής υγείας και της έλλειψης φυσικής άσκησης και γνώρισαν τρόπους για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων που απασχολούν ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους.

Μέσα από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που περιλάμβανε μια πληθώρα εκπαιδευτικών εργαλείων και τεχνικών μη τυπικής μάθησης, οι συμμετέχοντες  απέκτησαν σημαντικές γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες, ενώ αντάλλαξαν καλές πρακτικές ώστε να εφαρμόσουν ελκυστικές και αποδοτικές μεθόδους για ένα καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο των οργανισμών τους, να συζητήσουν για τις ορθές πρακτικές σε θέματα ευ ζην, τα πλεονεκτήματα, και τις προκλήσεις της μη τυπικής εκπαίδευσης, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να σχεδιάσουν δράσεις για την νεολαία.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους από διάφορες χώρες, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και να διερευνούν τους ορίζοντες τους. Δημιούργησαν καινούργιες έτσι φιλίες και ήρθαν σε επαφή με κουλτούρες  και παραδόσεις που δεν ήξεραν.

Στα πλαίσια της ανταλλαγής, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου, όπου ενημερώθηκαν για τα διαγνωστικά μέσα πρόληψης και πρόγνωσης των παραγόντων εκείνων, που επιδρούν αρνητικά στην Υγεία και στη μακροζωία του ατόμου αλλά και τα επιστημονικά μέσα και εργαλεία με τα οποία προλαμβάνεται  η προπονητική υπερκόπωση και προστατεύεται η υγεία των αθλητών και αθλουμένων. Επίσης επισκέφτηκαν την Λεβέντειο Πινακοθήκη, την Πράσινη Γραμμή και την Πλατεία Ελευθερίας.

Mε το τέλος του προγράμματος απονεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες το πιστοποιητικό Youthpass που αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό εργαλείο πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων  που απόκτησαν μέσω της συμμετοχής τους στην ανταλλαγή νέων.