Από την αλήθεια δεν μπορείς να ξεφύγεις…

Kαι από το πρώτο της φύλλο τον Απρίλιο του 2014 προανήγγειλε ότι θα ασχοληθεί με τα θέματα που δεν μπορούν να θίξουν τα Μέσα που αποτελούν μέρος του κατεστημένου της Κύπρου.

Μία από τις μεγάλες δημοσιογραφικές έρευνες της «24» αφορά τα πεπραγμένα του εκδότη της εφημερίδας «Πολίτης», Γιάννη Παπαδόπουλου. Η εφημερίδα μας αποκάλυψε την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε o κ. Παπαδόπουλος από τη νομική υπηρεσία στην Κύπρο, καθώς δεν του επιδόθηκε κλήση από ελληνικό δικαστήριο, αλλά η μεγαλύτερη αποκάλυψη αφορούσε το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για την πώληση της AMER στην AC Nielsen.

Ο κ. Παπαδόπουλος εισέπραξε από την πώληση της εταιρείας του ποσό που ξεπερνούσε τα 50 εκ. δολάρια, από τα οποία δήλωσε μόλις το 11% στα αρμόδια τμήματα Εσωτερικών Προσόδων και Ελέγχου Συναλλάγματος, ενώ ισχυρίστηκε ότι το υπόλοιπο ποσό πήρε ένας Σαουδάραβας επενδυτής, τον οποίο δεν εμφάνισε ποτέ στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η υπόθεση της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται από το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας είναι το ένα μέρος του σκανδάλου, καθώς η άλλη πλευρά αφορά την ανικανότητα του Δημοσίου να εισπράξει τα χρήματα που οφείλει ο κ. Παπαδόπουλος επί χρόνια στο Kράτος.

Η «24» έδωσε την ευκαιρία στον κ. Παπαδόπουλο να τοποθετηθεί επί των αποκαλύψεων, αλλά ο εκδότης του «Πολίτη» προτίμησε να προσφύγει σε ύβρεις και χαρακτηρισμούς, παρά να απαντήσει επί της ουσίας.

Σήμερα, δύο μήνες μετά την αποκάλυψη της «24», ο κ. Παπαδόπουλος έχει… ξεχάσει παντελώς τα περί Eλευθεροτυπίας που επικαλείται όταν ο «Πολίτης» βρίσκεται στην αντίστοιχη θέση και έχει επιδοθεί σε έναν… Mαραθώνιο αγωγών προς την «24», τους διευθυντές και τους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα.

Μάλιστα, εκτός από τις αγωγές, ο κ. Παπαδόπουλος έβαλε τους ισχυρούς φίλους του να μας ζητήσουν να σταματήσουμε την έρευνα για να μην «ταλαιπω- ρήσουμε τον κ. Γιαννάκη». Η «24» έχει γράψει με στοιχεία για τον Γιάννη Παπαδόπουλο από την πρώτη ημέρα της έρευνάς μας και οι αγωγές δεν πρόκειται να μας σταματήσουν.

Αλλά καλό θα ήταν να αναρωτηθεί κανείς: Αν ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ψευδείς τις αποκαλύψεις της «24», τότε γιατί δεν τοποθετείται ως προς την… ταμπακιέρα; Γιατί δεν απαντάει για το ότι δεν έχει αποδώσει φόρους προς την κυπριακή δημοκρατία επί τόσα χρόνια; Πώς καταφέρνει να ξεφύγει από την «τσιμπίδα» της εφορίας επί τόσα χρόνια, την ώρα που πολλοί συμπολίτες του για πολύ μικρότερα χρέη «νιώθουν» την πίεση της εφορίας συνεχώς;

Η διαδικασία των αγωγών και των δικαστηρίων, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, θα πάρει πολύ χρόνο. Εξάλλου, όπως έχει γράψει η «24» η ίδια τακτική ακολουθείται από τον κ. Παπαδόπουλο για την εφημερίδα του, τον «Πολίτη», καθώς όσα «θύματα» των κατευθυνόμενων ρεπορτάζ του έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, δικαιώθηκαν μετά από χρόνια και αφού η «λάσπη» είχε μείνει. 

Επομένως, η «ταμπακιέρα» για τον κ. Παπαδόπουλο είναι η φοροδιαφυγή. Ως πότε θα «κρύβεται» πίσω από τη χιονοστιβάδα αγωγών προς δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους;

Προχωρούν οι διαδικασίες για την επιβολή του φόρου

Η διαδικασία στο Τμήμα Φορολογίας, μετά τις αποκαλύψεις της «24» για τους τρόπους που χρησιμοποιεί ο Γιάννης Παπαδόπουλος, προκειμέ- νου να αποφύγει να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί και ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι καταγγελίες της «24» «θορύβησαν» τους αρμό- διους και ήδη έχουν ζητήσει ενημέρωση ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο γ.γ των Οικο- λόγων Γιώργος Περδίκης και ο Δημήτρης Συλλούρης. Ο Έφορος Φορολογίας, Γιαννάκης Λαζάρου δεν μπορεί λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς υπάρχει ο νόμος περί εμπιστευτικότητας, αλλά διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι οι μεγάλες υποθέσεις θα φτάσουν μέχρι τέλους.

Η διαδικασία μπορεί να είναι αργή, όπως άλλωστε και όλες οι διαδικασίες που περιλαμβάνουν γρα- φειοκρατία και… δημόσιο, αλλά οι αρμόδιοι φο- ρείς τονίζουν ότι θα φροντίσουν για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δημόσια ταμεία.