Πολύ σκληροί για πεθάνουν…Οι πιο επικίνδυνες ειδικές δυνάμεις στον κόσμο το 2018 (Βίντεο- Φωτό)

Κάνουν πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει. Εκπαίδευση ιδιαίτερα απαιτητική και λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να αντέξουν και τελικά να ενταχθούν στις ειδικές δυνάμεις. Ξεπερνούν τα όρια και δείχνουν ικανές να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή. Με τον όρο ειδικές δυνάμεις αναφέρονται οι ειδικά εκπαιδευμένες στρατιωτικές ομάδες και μονάδες που καλούνται να αναλάβουν εξειδικευμένες επιχειρήσεις όπως αναγνώριση, ανορθόδοξο πόλεμο, υποβρύχιες καταστροφές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Για αυτή την χρονιά «εκτός» έμειναν: Ισραήλ –  Sayeret Matkal, Ισπανία – Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού, Ρωσία – Spetsnaz.

Σύμφωνα με έρευνα οι πιο «δυνατές ειδικές ομάδες» στον κόσμο για το 2018 ήταν οι εξής με σειρά κατάταξης:

SAS, United Kingdom: Οι SAS είναι οι Ειδικές Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών του Βρετανικού Στρατού, ωστόσο η σωματική τους ικανότητα είναι αντίστοιχη των SEAL, η εκπαίδευση τους αντίστοιχη των MarSOC ενώ εκπαιδεύονται σε αντικείμενα αντικατασκοπείας από την MI5 και την MI6. Είναι η πιο μάχιμη μονάδα στον κόσμο και έχει την τιμή να είναι το πρότυπο που ακολουθούν σχεδόν όλες οι Ειδικές Δυνάμεις του κόσμου. Το έμβλημα τους φέρουν οι Sayetet Metkal και οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις.

Navy SEALS, United States:Χρησιμοποιώντας μονό τα δόντια τους προσπαθούν να λύσουν τα χέρια τους που είναι δεμένα στο βάθος μιας πισίνας και στη συνέχεια να τοποθετήσουν στο πρόσωπό τους τη μάσκα και να κολυμπήσουν όσο πιο αθόρυβα γίνεται. Είναι οι Navy SEALs, μια επίλεκτη ομάδα 2400 περίπου ατόμων που είναι εκπαιδευμένοι να τα βγάζουν πέρα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Είναι οι σκληροί πολεμιστές του Αμερικανικού Ναυτικού, ξακουστοί σε όλο τον κόσμο για την σωματική αλλά και πνευματική τους ανθεκτικότητα. Έχουν εκπαιδευτεί για να φτάνουν στα όρια των αντοχών τους και έχουν μάθει να εκτελούν με ακρίβεια κάθε αποστολή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους αναθέτει.

SSG, Pakistan: Η κύρια δύναμη ειδικών επιχειρήσεων του στρατού του Πακιστάν. Το SSG έχει την έδρα της στο Tarbela. Χωρίζεται σε οκτώ τάξεις. Κάθε τάγμα αποτελείται από 700 άνδρες σε τέσσερις ομάδες, με κάθε ομάδα να χωρίζεται σε διμοιρίες και στη συνέχεια σε ομάδες 10 ατόμων. Κάθε τάγμα διοικείται από συνταγματάρχη.

GIGN, France: Η συγκεκριμένη ομάδα έχει δημιουργηθεί με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των καταστάσεων ομηρίας. Ελάχιστες μονάδες μπορούν να ανταγωνιστούν την εκπαίδευση αλλά και την αποτελεσματικότητα των επίλεκτων Γάλλων στρατιωτών. Η «GIGN» δημιουργήθηκε το 1973 και έκτοτε έχει διασώσει περισσότερους από 600 ομήρους. Χαρακτηριστικό της τεράστιας επικινδυνότητας που διατρέχουν οι στρατιώτες, είναι πως το Γαλλικό δίκαιο απαγορεύει την δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες φαίνεται το πρόσωπο όσων ανήκουν στη συγκεκριμένη μονάδα.

JW GROM, Poland: Η επιλογή του προσωπικού γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα απαιτητική με αποτέλεσμα το 1ο Σύνταγμα να διατηρείται σε υψηλή μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι αποστολές που έχει την δυνατότητα να εκτελέσει, καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ. Διαθέτει εκπαιδευμένα στελέχη για εκτέλεση διεισδύσεων από αέρα (ΗΑΗΟ, ΗΑLO) από θάλασσα και ξηρά.

Delta Force, United States: Από ομάδα αντιτρομοκρατικής ελίτ, η συγκεκριμένη μυστική υπηρεσία έχει αλλάξει ονόματα ανά περιόδους. Εικάζεται ότι σχηματίστηκε το 1977. Έκανε μια πολύ κακή αρχή με την αποτυχημένη επιχείρηση Eagle Claw το 1980. Από τότε, η Delta έχει διακριθεί στο πεδίο της μάχης σε διάφορες επιχειρήσεις από την εισβολή του Παναμά μέχρι στον Πόλεμο του Κόλπου αλλά και στο κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν στα Όρη Tora Bora.

https://www.youtube.com/watch?v=7qmuKPo28_8

Kommando Spezialkräfte:

Οι Kommando Spezialkräfte Marine (KSM) είναι μια ειδική μονάδα κομάντος του γερμανικού ναυτικού και είναι η απάντηση του Βερολίνου στους Navy SEALS των αμερικάνων. Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στον κόσμο (ψυχρός πόλεμος, θαλάσσια πειρατεία κ.λπ.), η KSM λειτουργεί ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας. Η Γερμανική Αρχή Προμηθειών (BAAINBw) υπέγραψε σύμβαση με τη Rheinmetall για την προμήθεια νέων σκοπευτικών λέιζερ για πυροβόλα όπλα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού Στρατού (Kommando Spezialkräfte, KSK).

EKO Cobra, Austria: Η ελίτ της αυστριακής αστυνομίας. Παλαιότερα γνωστή ως Gendarmerieeinsatz kommando η οποία δημιουργήθηκε το 1978, κυρίως ως απάντηση στην επίθεση εναντίον Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο. Η κύρια βάση τους βρίσκεται στο Wiener Neustadt, με εκπαιδεύσεις στο Γκρατς, το Λιντς και το Ίνσμπρουκ. Η EKO Cobra έχει αντιτρομοκρατική δράσης στην Αυστρίας χωρίς να αποτελεί μέρος της αυστριακής ομοσπονδιακής αστυνομίας αλλά βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών.

Διάκριση για ΕΚΑΜ ΚΑΙ ΕΛ.ΑΣ σε αγώνες

Σημαντική διεθνή διάκριση κατέκτησε η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) το 2018. Κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση στη συνολική βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη στον 10ο ετήσιο διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων στο εκπαιδευτικό κέντρο KASOTC της Ιορδανίας, υψηλότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, αποσπώντας τα ευμενή σχόλια των διοργανωτών και των υπολοίπων συμμετεχόντων για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης της.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 29 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2018, με τη συμμέτοχη ομάδων από 40 Ειδικές Μονάδες 24 χωρών (Αυστρία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κατάρ, Κένυα, Κίνα, Κόσσοβο, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μολδαβία, Μπρούνεϊ, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία). Οι ομάδες διαγωνίζονταν σε επτά διαφορετικά «στάδια-αγωνίσματα» δεξιοτήτων, όπου απαιτείται συνδυασμός ικανοτήτων στην αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα, τη σκοπευτική ικανότητα, την ομαδική συνεργασία και την επιχειρησιακή τακτική.

Επιλογή  ΣΥΟΠ για τις Ειδικές Δυνάμεις στην Κύπρο:

Η επιλογή ΣΥΟΠ για τις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ-ΣΝ-ΟΥΚ) πραγματοποιείται μεταξύ των επιθυμούντων ΣΥΟΠ που διαθέτουν τα παρακάτω προσόντα:

  • Να είναι Ικανοί πρώτης κατηγορίας (Ι/1) από άποψης σωματικής ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Εθνικής Φρουράς Νόμων.
  • Να μην πάσχουν από δυσχρωματοψία, που διαπιστώνεται από τους ψευδοϊσοχρωματικούς πίνακες ISHIHARA.
  • Νοείται ότι, όσοι κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας μετατάχθηκαν για οποιονδήποτε λόγο από τις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ-ΣΝ-ΟΥΚ) δεν δύνανται να επιλεχθούν στις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ-ΣΝ-ΟΥΚ).

Επιπρόσθετα των παραπάνω θα πρέπει για τις Δυνάμεις Καταδρομών:

  • Να έχουν ύψος 1 μέτρο και 65 εκατοστά ή περισσότερο.
  • Να μη φέρουν τατουάζ σε σημεία του σώματός τους που δεν καλύπτονται από τη θερινή στολή ασκήσεων

Για τις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ-ΣΝ-ΟΥΚ) επιλέγονται, με διαταγή του Α/ΓΕΕΦ, όσοι συγκέντρωσαν αθροιστικά τα περισσότερα μόρια. Σε περίπτωσης ισοβαθμίας θα προηγείται εκείνος που έχει την καλύτερη επίδοση στο δρόμο 1600μ και ακολούθως εκείνος που έχει την καλύτερη επίδοση στις κάμψεις. Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας:

Για τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών θα προηγείται εκείνος που έχει την καλύτερη επίδοση στην κολύμβηση 300μ και ακολούθως εκείνος που έχει την καλύτερη επίδοση στις έλξεις σε μονόζυγο. Σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας τότε θα γίνεται επιλογή με βάση την αρχαιότητα στην επετηρίδα.

 

Ευχαριστίες στο ΓΓΕΦ για τις πληροφορίες