Μιχαήλ Α. Μηνάς: «Ο Αγώνας Έχει Σημασία»

 

{loadposition ba_textlink}

24. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Η πρώτη μου εμφάνιση στην πολιτική, ήταν το 2014 όταν κατήλθα σαν ανεξάρτητος υποψήφιος στις Ευρωεκλογές εκλογές με απώτερο σκοπό να δείξω στο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου πως δεν με αντιπροσωπεύει. Γνώριζα ότι δεν θα εκλεγόμουν ως Ευρωβουλευτής αλλά αυτό δεν με πτόησε καθόλου αφού για εμένα ο αγώνας έχει σημασία. Από την κίνηση αυτή αποκόμισα εμπειρίες που με έκαναν να πεισμώσω ακόμη περισσότερο, καθώς από τις επιθέσεις προς την πρώτη μου πολιτική προσπάθεια, κατάλαβα πως δουλεύει το σάπιο και διαβρωμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα».

«Έτσι, μετά από το πέρας των Ευρωεκλογές εκλογών, αποφασίσαμε μαζί με κάποιους συνεργάτες να προχωρήσουμε στη ίδρυση της οργάνωσης Ο.Α.Δ ούτως ώστε να δώσουμε επιτέλους στους Κύπριους ψηφοφόρους μια “καθαρή” επιλογή, ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί για το μέλλον τους, το οποίο να εξυπηρετεί την ανάγκη των πολιτών για αλλαγή. Η οργάνωσή μας απέχει κατά πολύ από το κατεστημένο, αφού όλα τα στελέχη μας είναι καινούργια στην πολιτική σκηνή, διασφαλίζοντας ότι δεν είναι διεφθαρμένα και δεν εξυπηρετούν άλλα κομματικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα, παρά μόνο αυτά των πολιτών».

«Επίσης να αναφέρω ότι δεν θέλουμε να ονομαζόμαστε κόμμα, αλλά οργάνωση. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι να αποδώσουμε δικαιοσύνη στους ιθύνοντες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πολιτική και οικονομία του τόπου».

24. Ως ένα νέο κίνημα ή οργάνωση πολιτών, λογικά αντιμετωπίζετε κάποιες προκλήσεις από την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Ποιες είναι αυτές και πώς τις ξεπερνάτε;

«Φυσικά και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, άλλωστε αν δεν αντιμετωπίζαμε δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης της οργάνωσής μας. Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η μετάδοση των ιδεών μας προς την κοινωνία μέσω των ΜΜΕ. Δυστυχώς σήμερα η πλειονότητα των ΜΜΕ, είναι “αγορασμένη” και εξυπηρετεί συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα. Όμως, ο θεός ας έχει καλά τον Mark Zuckenberg, τον Steve Jobs και όλους όσους συνέβαλαν με τις ιδέες τους στην μετάδοση και απλούστευση της επικοινωνίας μέσω της τεχνολογίας, δίνοντας μας όπλα για να πολεμήσουμε τους εχθρούς μας. Το Facebook και τα άλλα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης μας επιτρέπουν σήμερα να παρακάμψουμε τα παραδοσιακά ΜΜΕ, και έτσι η οργάνωση μας καταφέρνει να έρχεται σε επικοινωνία με τους συμπολίτες μας».

«Άλλη μια πρόκληση είναι η τελευταία κίνηση της βουλής με την αύξηση του εκλογικού μέτρου. Το θεωρούμε πρόστυχο εκ μέρους της βουλής και της κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές να ανεβάζουν το εκλογικό μέτρο εισδοχής στην βουλή από 1.8% σε 3.6%, πράγμα που σε καμιά δημοκρατικά ευνομούμενη χώρα δεν έχει συμβεί. Ο λόγος που έχουν αλλάξει το εκλογικό μέτρο είναι “ηλίου φαεινότερον”, ότι φοβούνται την εισδοχή των νέων οργανώσεων που θα κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές».

24.Οι πολίτες πως αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία σας;

«Τα σχόλια που λαμβάνουμε από τους πολίτες είναι αρκούντως ενθαρρυντικά στο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Κάθε μέρα, λαμβάνουμε μηνύματα από κάθε ηλικίας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης συνανθρώπους μας που επικροτούν την προσπάθεια μας να εγκαθιδρύσουμε μια νέα πολιτική εποχή στη Κύπρο. Το ανησυχητικό στοιχείο που παρατηρούμε, είναι ότι πολλοί από τους υποστηριχτές μας, λόγω εργασίας ή κοινωνικής κατάστασης επιλέγουν να επικοινωνούν μαζί μας ανώνυμα ή με ψευδώνυμα, φοβούμενοι τυχόν αντιδράσεις από τους ανωτέρους και περίγυρο τους που πρόσκεινται σε κόμματα (που καταντήσαμε;)».

«Εμείς σαν οργάνωση, προσπαθούμε πάντα να είμαστε μετριόφρων στην επικοινωνία μας μαζί με τους πολίτες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το κατεστημένο “θα φάει πάτσο” από εκεί που δεν το περιμένει. Τον τελευταίο λόγο έχει ο λαός, όταν θα προσέλθει στις κάλπες τον Μάιο».

24. Επομένως εσείς θέλετε να επιταχύνεται τις διαδικασίες για την τιμωρία των ενόχων για την Κυπριακή οικονομική τραγωδία. Ποιες νομίζετε είναι οι πολιτικές ευθύνες;

«Ήδη έχει περάσει ουσιώδης χρόνος από την ημερομηνία διάπραξης των εγκλημάτων και βλέπουμε μια εσκεμμένη κωλυσιεργία και ολιγωρία από μέρους της δικαιοσύνης. Οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η κωλυσιεργία είναι γνωστοί σε όλους μας. Μέσα στους καταστροφείς της οικονομίας παρουσιάζονται πολλοί «επώνυμοι». Το «κολάνι» πιάνει πάρα πολλούς δυστυχώς και οι φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ μικρές για να τους χωρέσουν».
«Εμείς σαν Ο.Α.Δ συστήνουμε την δημιουργία Ειδικών Δικαστηρίων τα οποία θα στελεχώνονται από ξένους αμερόληπτους δικαστές, διότι δυστυχώς στην Κύπρο σήμερα η δικαστική εξουσία νοσεί και αποτελεί εξάρτημα του διεφθαρμένου κατεστημένου. Με αυτό τον τρόπο θα δικαστούν οι υπαίτιοι της πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που ακόμη κυκλοφορούν έξω από τη φυλακή με τις λιμουζίνες τους σαν να μην έγινε τίποτα. Φυσικά, η ατιμωρησία υφίσταται λόγω της επιείκειας που δείχνει η κυβέρνηση και η Γενική Εισαγγελία. Είναι τόσο μικρή η Κύπρος και η διαπλοκή τόσο μεγάλη που ο καθένας θέλει να καλύψει πρώτα τους συγγενείς, φίλους και «κουμπάρους» του. Αντιλαμβάνεστε ότι το χρήμα που διασπάθισαν ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, που τελικά κατέληξαν στις τσέπες λίγων. Αν δεν αποδοθεί απόλυτη και σωστή δικαιοσύνη, να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του Κύπριου πολίτη η Κυπριακή οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Παρά μόνο θα βλέπουμε μια τεράστια αύξηση τ ης εγκληματικότητας και ως αποτέλεσμα θα δημιουργηθεί μια Κύπρος έτοιμη να εκραγεί όπως το Μαρί».

24. Ένα από τα επίκαιρα και πιο σημαντικά θέματα της Κύπρου τώρα είναι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, και εσείς με την ενδεχόμενη είσοδό σας στην Βουλή, θα πρέπει να καταθέσετε τις απόψεις σας. Πιστεύετε ότι είμαστε σε καλό δρόμο στις διαπραγματεύσεις;

«Κατ’ αρχήν να μου επιτρέψετε να τονίσω ότι εμείς σαν οργάνωση είμαστε υπέρ της λύσης του Κυπριακού αφού η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διχοτομημένη. Επίσης δεν είμαστε ρατσιστές απέναντι σε άλλες εθνότητες. Αντίθετα, μέσα στο ψηφοδέλτιο μας συμπεριλάβαμε και Κύπριο πολίτη με καταγωγή από την Ρωσία. Όμως, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η όποια λύση θα επέλθει μέσα από τις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να στηρίζεται σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όχι με την επιβλητική συμβολή των ξένων δυνάμεων».

«Οι διαπραγματεύσεις και γενικά η όποια ενέργεια από τα μεγάλα κόμματα, πιστεύουμε ότι είναι απλά άλλο ένα τέχνασμα για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, να αποσπαστεί η προσοχή του απλού πολίτη από τα καθημερινά ουσιώδη προβλήματα που είναι η ανεργία, η επιβίωση και η εξασφάλιση ενός πιάτου φαγητού και η πρόσβαση του Κύπριου πολίτη σε ένα αξιόπιστο και αξιοπρεπές σύστημα υγείας, που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει. Να προσθέσω ότι επειδή υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, υπάρχει ραγδαία αύξηση εγκλημάτων, φυσιολογικό αφού συμπολίτες μας προσφεύγουν σε άλλες λύσεις για την επιβίωσή τους. Στην Κύπρο αυξήθηκε επίσης η ζητιανιά, φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα Κυπριακά δεδομένα».

24. Μέσα στις καμπάνιες σας είναι προφανές ότι στοχεύετε πολύ στην νεολαία. Η νεολαία όμως φαίνεται να αποστασιοποιείται από την πολιτική και γενικά τα κοινά. Γιατί πιστεύετε γίνεται αυτό;

«Όταν βλέπεις την νεολαία να σκοτώνεται στα γήπεδα και δεν ασχολούνται με θέματα σημασίας, όταν βλέπεις την ημέρα των εκλογών να είναι γεμάτα τα καφέ με τους νέους να πίνουν αδιάφοροι τα φραπέ τους τότε διερωτάσαι πιο είναι τέλος πάντων το λάθος. Η οικογένεια, τα σχολεία και η εκκλησία οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την αδιαφορία της νεολαίας στα κοινά. Γιατί σε άλλες χώρες οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική από αρκετά μικροί; Πάρτε παράδειγμα την Μέρι Μπλακ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο που ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στα 20 της. Ίσως να είναι η λάθος η καλλιέργεια κουλτούρας που αναπτύξαμε τόσα χρόνια, που μάθαμε στα παιδιά μας να είναι όλα έτοιμα».

«Εμείς θέλουμε την νεολαία να έρθει πιο κοντά ώστε να αποφασίσει για το μέλλον της. Αν οι νέοι μας δεν θέλουν να δουν την συνέχεια της καταστροφής της Κύπρου μπροστά στα μάτια τους, αν θέλουν να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους και να διώξουν αυτούς που τους στέρησαν τις ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή, τότε η Ο.Α.Δ τους συμβουλεύει να δώσουν το παρόν τους στις κάλπες».

24. Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στους Κύπριους πολίτες για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου;

«Καλούμε όσες και όσους έχουν κλείσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, να ενώσουν τα χέρια τους και τις δυνάμεις τους μαζί μας και να κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές ώστε να φέρουμε επιτέλους την πολυπόθητη αλλαγή στο νησί μας. Είναι κρίμα να αφήσουμε 5 οικογένειες να κάνουν κουμάντο τα τελευταία 56 χρόνια και τελικά να μας οδηγούν σε δύο καταστροφές, την μια φορά την διχοτόμηση του 1974 και την δεύτερη με την ολοσχερή οικονομική καταστροφή του 2013. Μαζί τους, ποιος ξέρει τι μέλλει γενέσθαι»;

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!