Νάταρ: Aνεπαρκής και επικίνδυνη για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα που διοικεί

{loadposition ba_textlink}

Το γεγονός ότι η ελεγκτική Αρχή δεν διαφαίνεται ότι έχει την απαραίτητη επάρκεια, αντικειμενικότητα, δύναμη και ανεξαρτησία ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιες εταιρείες να κάνουν αυτοέλεγχο και να βάζουν τους κανόνες σε αρκετά θέματα.

Αυτό δηλαδή που κάποτε έκαναν οι τράπεζες με τα γνωστά για όλους τραγικά αποτελέσματα…

Η κα Νάταρ, Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, έχει την ευθύνη του Ελέγχου των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Λειτουργεί ως Αυτού Μεγαλειότητας και διευθύνει το τμήμα των Ασφαλιστικών Εταιρειών ως ένα Βασίλειο.
Βρίσκεται στο θρόνο της 17 σχεδόν χρόνια και μετά από έρευνα ψάχνουμε ακόμα το έργο και τον ρόλο της.
Ανύπαρκτος μέχρι επικίνδυνος…

Η συγκεκριμένη κυρία είναι ανεπαρκής, άρα και επικίνδυνη για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα που διοικεί.

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες με την ανοχή και την απάθεια της αρμόδιας ελεγκτικής Αρχής παραπλανούν και εμπαίζουν τους πελάτες τους. Η μόνη μεταξύ τους επικοινωνία είναι ο χαρτοπόλεμος με επιστολές, είτε για την πληρωμή του ασφαλίστρου είτε για την ετήσια ενημέρωση για την πορεία και την απόδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους.

Πόση παραπλάνηση και πόσος εμπαιγμός στον κόσμο κυρία Έφορε;

Ξέρετε, δεν έχει όλος ο κόσμος τις δικές σας μηνιαίες απολαβές. Κάποιοι άνθρωποι στερούνται βασικών αναγκών, για να πληρώσουν το μηνιαίο ασφάλιστρο τους. Δική σας υποχρέωση είναι να κάνετε απλά τη δουλειά σας. Τους απαραίτητους δηλαδή ελέγχους για προστασία αυτών των ανθρώπων πριν κλάψουμε επί ερειπίων.

Και εξηγούμε:

Παραπλανητική ενημέρωση από την Εθνική Ασφαλιστική. Προβάλλει αποδόσεις επενδυτικού Ταμείου 6.32%, ενώ αυτό είχε αρνητική απόδοση -2.49%.

Το γνωρίζετε αυτό κυρία Νάταρ;

Προφανώς όχι αφού ποσώς σας ενδιαφέρει. Οφείλατε όμως να το γνωρίζατε και να προβαίνατε στις δέουσες ενέργειες συστάσεις και αντικειμενική ενημέρωση προς τους ασφαλισμένους.
Κοροϊδία και παραπληροφόρηση προς τους ασφαλισμένους τέλος!

Στα πλαίσια της ετήσιας ενημέρωσης των κατόχων Επενδυτικών Σχεδίων για το 2014, η Εθνική Ασφαλιστική προβάλλει αποδόσεις ύψους 6.32% από την έναρξη του Επενδυτικού Ταμείου Εθνική, ενώ αυτό είχε αρνητική απόδοση -2.49% στο έτος για το οποίο γίνεται η ενημέρωση και στο οποίο έτος θα έπρεπε να γίνεται αναφορά.

Η ενημέρωση των κατόχων Ασφαλιστικών Επενδυτικών Ταμείων είναι υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιριών, βάσει οδηγιών της Εφόρου Ασφαλειών και γίνεται ετησίως, μετά τη λήξη της κάθε υπό αναφορά χρονιάς.

Για το 2014 η Εθνική Ασφαλιστική ενημέρωσε τους πελάτες της τον Μάρτιο του 2015, αποστέλλοντας τους πληροφορίες για την εικόνα του ασφαλιστηρίου τους στην οποία φαίνεται και η συσσωρευμένη χρηματική του αξία.

Στην ίδια ενημέρωση δίνονται επίσης πληροφορίες για την Κατάσταση και Σύνθεση των Επενδυτικών Ταμείων στις 31-12-2014 καθώς και για τις αποδόσεις τους, όπου φαίνεται ότι για το 2014 για το Επενδυτικό Ταμείο Εθνική ήταν αρνητική -2.49%.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές είναι με μικρά γράμματα στην πίσω σελίδα της Εικόνας Ασφαλιστηρίου, ενώ με συνοδευτική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, προβάλλεται η απόδοση του Ταμείου 6.32% από την έναρξη του, δηλαδή το 1995 και μάλιστα ότι αυτή ήταν από τις καλύτερες της αγοράς. Καμία αναφορά όμως δεν γίνεται για την αρνητική απόδοση του Ταμείου -2.49% για το 2014 που είναι το έτος για το οποίο έγινε η όλη ενημέρωση.

Η οποιαδήποτε ψηλή απόδοση του Επενδυτικού Ταμείου από την εποχή της έναρξης του το 1995 είναι επηρεασμένη πολύ περισσότερο από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στο απώτερο παρελθόν, δηλαδή τα ψηλά επιτόκια και τον ψηλό πληθωρισμό και πολύ λιγότερο από τις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, των πολύ χαμηλών επιτοκίων και του αποπληθωρισμού και καμία ουσιαστική σημασία έχει για τους κατόχους Ασφαλιστηρίων σήμερα.

Η επίκληση σήμερα της μέσης απόδοσης από ενάρξεως του Ταμείου από μόνη της, μπορεί να γίνεται είτε για να θολώσει τα νερά και να τραβήξει την προσοχή πελατών μακριά από τις σημερινές χαμηλές αποδόσεις, είτε από άγνοια των γραφόντων και υπογραφόντων.

Οποιοδήποτε από τα δυο ισχύει είναι επικίνδυνο!

Από έρευνα που έχουμε κάνει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιριών, εντοπίσαμε τις αποδόσεις του Επενδυτικού Ταμείου Εθνικής για τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τις παρουσιάζουμε για αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών.

Έτος Απόδοση Έτους Μέση Ετήσια Απόδοση από το 1995

2012                                         3.31% 6.51%
2013                                         1.85% 6.32%
2014                                         -2.49% 6.32%
2015                                         0.33% 5.53%

Πηγή : Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιριών

Περίεργο είναι επίσης πώς η Μέση Ετήσια Απόδοση του Ταμείου το 2014 παράμεινε η ίδια με αυτή του 2013, δηλαδή στο 6.32%, όταν το 2014 η απόδοση του Ταμείου ήταν αρνητική -2.49%.

Μπορεί κάποιος από την Εθνική Ασφαλιστική να μας εξηγήσει αυτό το «φαινόμενο»;
Κυρία Έφορε; Έχετε κάποια απάντηση επί τούτου σαν η καθ΄ ύλην αρμόδια Αρχή;

Κατά τον ίδιο τρόπο παρα-πληροφόρηση γίνεται για την συγκριτική απόδοση του Ταμείου με Επενδυτικά Ταμεία άλλων ασφαλιστικών εταιριών, αφού προβάλλεται δια χειρός Διευθύνοντα Συμβούλου ότι «Επιπρόσθετα, το 2014 το Επενδυτικό Ταμείο Εθνική σημείωσε μεταξύ των Ταμείων της κατηγορίας του μια από τις καλύτερες αποδόσεις της αγοράς ύψους 6.23% από την έναρξη του». Στην πραγματικότητα από τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιριών – ΣΑΕΚ, το ταμείο της Εθνικής το 2014 είχε τη δεύτερη χειρότερη απόδοση από όλα τα Επενδυτικά Ταμεία της αγοράς και από όλα τα Ταμεία της κατηγορίας του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά το 2014 Ταμεία άλλων εταιριών είχαν αποδόσεις μέχρι και 17%.
Προβολή αποδόσεων που είχαν διαμορφωθεί στο απώτερο παρελθόν μόνο παραπλανητικές μπορεί να είναι για τον μέσο καταναλωτή, που ενδεχομένως να επηρεαστεί και να μεταφέρει το ασφαλιστήριο του μαζί με όλη την αξία εξαγοράς σε άλλη ασφαλιστική εταιρία, χωρίς κανένα όφελος και συνήθως μόνο με ζημιά για τον ίδιο.

Κυρία Έφορε:

Πόσες ήταν οι μεταφορές συμβολαίων προς την Εθνική Ασφαλιστική;
Πόσες ήταν οι εφάπαξ καταβολές Ασφαλίστρων από μεταφορές συμβολαίων από άλλες εταιρίες;
Ήταν αυτές οι μεταφορές συμφέρουσες για τους πελάτες στην βάση των αποδόσεων των Ταμείων;

Από τα στατιστικά του ΣΑΕΚ για τη Νέα Παραγωγή Ασφαλίστρων για το 2014, φαίνεται ότι τα μισά ασφάλιστρα της Εθνικής ασφαλιστικής ήτοι 48% ήταν εφάπαξ ασφάλιστρα, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το σύνολο της αγοράς ήταν μόλις 28%. Με βάση την ίδια πηγή, φαίνεται να ισχύει η ίδια εικόνα και για το 2015 – προκαταρκτικά στοιχεία 9-μήνου.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιριών έχει επισημάνει το φαινόμενο των μεταφορών συμβολαίων που γίνονται στη βάση παραπληροφόρησης για τις πραγματικές αποδόσεις των Επενδυτικών Ταμείων;

Ψιλά γράμματα για την κυρία Νάταρ!

Γιατί κυρία Έφορε δεν ενημερώνετε έγκαιρα την αγορά και τους ασφαλισμένους;
Πόσο στοιχίζει η εποπτεία που δεν έχουμε;
Πόσο θα στοιχίσει στη τελική, στους ασφαλισμένους και στο κράτος;

Προφανώς η κ. Νάταρ θεωρεί ότι ηγείται ενός βασιλείου και πράττει σύμφωνα με τις ορέξεις της.
Προφανώς κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στην κ. Νάταρ, ότι στη θέση που βρίσκεται οφείλει να ενημερώνει αντικειμενικά και άμεσα το κοινό.
Εκτός εάν κρύβεται για άλλους λόγους.

Οφείλετε να δώσετε αρκετές εξηγήσεις κυρία Βικτώρια Νάταρ.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κ. Υπουργέ των Οικονομικών για να μην λαμβάνονται μέτρα.

Ετοιμαστείτε γιατί έρχονται κι άλλα…

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!