Κ. Γιωργαλλή : «Η ΕΔΕΚ θα σταθεί υπέρμαχος μιας σωστής και δίκαιης λύσης του κυπριακού»

{loadposition ba_textlink}

Ο Κωνσταντίνος Γιωργαλλή, Οργανωτικός Γραμματέας ΕΔΕΚ Λεμεσού και Υποψήφιος Βουλευτής της ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού , αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται. Απαντά σε ερωτήματα της «24» που αφορούν στους νέους, σε ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, στην οικονομία και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του παρουσιάζεται ιδιαίτερα σοβαρός, ευγενικός, εκπέμποντας πολιτικό ήθος και τεκμηριωμένο λόγο.

24. Κύριε Γιωργαλλή πείτε μας λίγα πράγματα για σας ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

«Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω τόσο τον εαυτό μου αλλά και τις θέσεις και απόψεις μου σε διάφορα ζητήματα της πολιτικής, των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, την απαξίωση των νέων…
Γεννήθηκα λοιπόν στην Λεμεσό αλλά οι γονείς μου έχουν καταγωγή την αγαπημένη Αμμόχωστο. Ο πατέρας μου Ανδρέας γεννήθηκε στο Σπαθαρικό και η μητέρα μου Παναγιώτα στη Νέτα Καρπασίας. Έχω σπουδάσει χρηματοοικονομικά και διοίκηση και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στο παρελθόν διετέλεσα επαγγελματικό στέλεχος του Κινήματος.»

24. Έχετε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν της πολιτικής;

« Έντονο ενδιαφέρον εκτός από την πολιτική έχω για το ποδόσφαιρο αφού από παιδί ακολουθούσα παντού με τον πατέρα και τα αδέλφια μου Χρίστο και Ιάκωβο την ομάδα μας που δεν είναι άλλη από την Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. Να αναφέρω επίσης ότι όταν μου το επιτρέπει ο χρόνος εξασκώ το άθλημα με φίλους σε αγώνες 5Χ5.
Από κει και πέρα μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ντοκιμαντέρ ιστορικού και επιστημονικού περιεχομένου. Θεωρώ πως είναι μια καλή μέθοδος δια βίου μάθησης.»

24. Από πότε είσαστε στο χώρο της πολιτικής και ποιος ο ρόλος σας στην ΕΔΕΚ;

«Είμαι ενεργά στην πολιτική από τα μαθητικά μου χρόνια. Έλαβα μέρος σε πάμπολλες αντικατοχικές πορείες, σε διαδηλώσεις εναντίων του σχεδίου ΑΝΑΝ καθώς και σε άλλα θέματα που αφορούσαν την μαθητιώσα νεολαία.
Αργότερα, στα φοιτητικά μου χρόνια, πριν δέκα περίπου έτη, δραστηριοποιήθηκα περισσότερο και εντάχθηκα στις τάξεις της Νεολαίας ΕΔΕΚ. Στην αρχή σαν μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής και μετά σε άλλες θέσεις. Παράλληλα για διάστημα δυο χρόνων διετέλεσα όπως σας είπα και πριν επαγγελματικό στέλεχος του Κινήματος και της Νεολαίας. Ακολούθως εκλέχθηκα μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και Οικονομικός Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΕΚ για σειρά ετών. Το 2014 ακολούθησε η εκλογή μου στην θέση του Οργανωτικού Γραμματέα στην Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού, θέση που κατέχω μέχρι και σήμερα. Είμαι επίσης εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.»

24. Πολλοί συμπολίτες μας και ειδικά οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και στα κόμματα και αρνούνται να συμμετάσχουν. Εσείς ως νέος πολιτικός πως το σχολιάζετε αυτό;

«Είναι γεγονός ότι δυστυχώς η νέα γενιά, η δική μου γενιά, αρνείται να συμμετέχει στα κοινά, αρνείται να παίρνει μέρος σε συζητήσεις και ως εκ τούτου έχουμε φτάσει σε μια εντελώς απολιτική εποχή. Αυτό προέρχεται κυρίως από την σωρεία σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας καθώς επίσης και από το ότι δεν θεωρούν πως ψηφίζοντας μπορεί να αλλάξει κάτι. Με λίγα λόγια λοιπόν οι νέοι στον τόπο μας δεν βλέπουν πως μέσω της πολιτικής μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση είναι να δραστηριοποιήσουμε την νεολαία δίνοντας της ρόλο και λόγο. Αυτό θα γίνει αφού ακούσουμε προσεκτικά το τι προβληματίζει τους νέους σήμερα. Τα προβλήματα δεν είναι άλλα από την οικονομική κρίση, την ανεργία, την διαπλοκή και ότι έχει σχέση με το μέλλον τους. Αν λοιπόν στα πιο πάνω βρούμε ως νέα γενιά τις λύσεις, τότε θα αλλάξουμε και το σημερινό απολιτικό κλίμα.»

24. Ας πάμε λίγο στις πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, υποστηρίζουν ότι το 2016 είναι το έτος της λύσης του Κυπριακού. Εσείς τι πιστεύετε;

«Ως παιδί προσφύγων θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι όντως το έτος της λύσης. Όμως δυστυχώς αυτές οι ελπίδες που αναπτύσσουν στον λαό διάφοροι κύκλοι φαίνεται πως δεν υπάρχουν. Καθημερινά στις συνομιλίες και από τα όσα έχει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποκαλύψει βλέπουμε πως τελικά δεν υπάρχει λόγος για το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργούν. Μπορούμε να αντιληφθούμε πως η λύση η οποία συζητείται θα είναι αν όχι ίδια πολύ παρόμοια με το σχέδιο ΑΝΑΝ. Όταν το 2004 προειδοποιούσαμε για τους τεράστιους κινδύνους που ελλόχευαν από ενδεχόμενη αποδοχή του διχοτομικού σχεδίου ΑΝΑΝ, οι ίδιοι περίπου κύκλοι κινδυνολογούσαν. Τα γεγονότα και πάλι τους διέψευσαν.»

24. Η ΕΔΕΚ κατηγορείται από πολλούς ότι απορρίπτει, χωρίς παράλληλα να προτείνει κάτι εναλλακτικό. Έχετε κάτι εναλλακτικό να προτείνετε;

«Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η ΕΔΕΚ θα σταθεί υπέρμαχος μιας σωστής και δίκαιης λύσης του κυπριακού. Όμως όπως έχουμε διακηρύξει στο καταστατικό μας συνέδριο τον περασμένο Ιούνιο η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν μπορεί να είναι βάση για μια δίκαιη και λειτουργική λύση που όλοι επιθυμούμε. Μια τέτοια λύση αποτελεί ρατσιστική μορφή λύσης. Ο γεωγραφικός διαχωρισμός σε εθνική βάση, η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας καθώς και η εκ προοιμίου νομιμοποίηση πέραν των 100 χιλιάδων εποίκων είναι πρόνοιες που θα είναι καταστροφικές για το μέλλον της πατρίδας μας. Έχουμε αναφέρει πως για να καταλήξουμε σε μια λύση που θα έχει μέλλον και δεν θα καταρρεύσει, πρέπει να δούμε το κυπριακό στην πραγματική του διάσταση σαν πρόβλημα εισβολής και κατοχής.»

24. Είστε από τα κόμματα που συχνά επικρίνουν την Κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί στην Οικονομία. Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει και δεν το κάνει;

«Η θριαμβολογία της κυβέρνησης για την έξοδο μας από το μνημόνιο δεν φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές ανάμεσα στον λαό. Η κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα οικονομικής διαβίωσης και αυτό δεν έχει ακόμα αλλάξει. Την οικονομική κρίση την έχει πληρώσει ο μικρομεσαίος συμπολίτης μας. Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν έχουν προτείνει ισόβαρες φορολογίες και ως εκ τούτου ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τα λάθη τραπεζών και κυβερνώντων πρώην και νυν. Επίσης δεν έχουν επιδείξει την απαραίτητη πολιτική τόλμη για αποκάλυψη και διαλεύκανση των όσων σκανδάλων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον φάκελο οικονομία.»

24. Βουλευτικές εκλογές 2016… Πιστεύετε ότι η ΕΔΕΚ θα καταφέρει να «μπει» στη Βουλή;

«Αρκετοί επιζητούν την εκλογική μας αποτυχία για να βρίσκουν μπροστά τους λιγότερες αντιστάσεις. Η ΕΔΕΚ πιστή στις αγωνιστικές της παραδόσεις οφείλει να δώσει αυτή τη μάχη με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Άρα λοιπόν θα εργαστούμε τόσο οι 56 υποψήφιοι του κινήματος όσο και τα στελέχη και τα μέλη του με ιδιαίτερο σθένος, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένας από τους στόχους η ενδυνάμωση μας σε περίπτωση πιθανού δημοψηφίσματος με την μορφή που ανέλυσα πιο πάνω. Ο πολιτικός μας ρόλος είναι συνδεδεμένος με την σύγχρονη ιστορία του τόπου και πρέπει να διασφαλίσουμε την δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας. Έτσι, η ΕΔΕΚ θα πρέπει να έχει τόσο μεγαλύτερη όσο και καλύτερη αντιπροσώπευση στο νέο κοινοβούλιο.»

24. Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος στις βουλευτικές εκλογές;

«Ο προσωπικός μου στόχος και ο λόγος που έχω θέσει τον εαυτό μου στην διάθεση του κόμματος για το ψηφοδέλτιο, είναι επειδή ακριβώς πιστεύω πως όλα τα στελέχη του κόμματος θα έπρεπε σε αυτή την κρίσιμη μάχη να δηλώσουν παρών. Έτσι, ο προσωπικός μου στόχος είναι να καταφέρω να βοηθήσω το κίνημα στο μέγιστο βαθμό για να φτάσουμε στην εκλογική μας επιτυχία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτός ο στόχος βρίσκει ανταπόκριση όχι μόνο σε συναγωνιστές και ψηφοφόρους αλλά αγκαλιάζεται από αρκετό κόσμο και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους που ασπάζονται τους ίδιους προβληματισμούς μαζί μας.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ