Ο Παπαδόπουλος, τα εκατομμύρια και η «άγνοια» του Τ.Ε.Π

Η «24» έχει αποκαλύψει μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Κύπρο βάσει επίσημης έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας, αυτή του Γιάννη Παπαδόπουλου, του εκδότη της εφημερίδας «Πολίτης», ο οποίος κέρδισε πάνω από 60 εκ. δολάρια από την πώληση της AMER και δεν δήλωσε ποτέ ολόκληρο το ποσό στις αρχές, ως όφειλε βάσει νόμου.

Ο φάκελος του κ. Παπαδόπουλου, που καταρτίστηκε μετά από την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας για την πώληση της AMER, βρισκόταν επί χρόνια στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, επί διοικήσεως του κ. Πούφου, χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά.

Κατόπιν της έρευνας της εφημερίδας «24», οι λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας ενεργοποιήθηκαν εκ νέου και μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μας είπε η κ. Ποταμίτου, Επαρχιακή Διευθύντρια του Τμήματος Φορολογίας της Λευκωσίας τον Δεκέμβρη του 2015, ο φάκελος  βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό στο γραφείο του τότε Διευθυντή του Τμήματος, κ. Γιαννάκη Λαζάρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «24», το οφειλόμενο ποσό στο Τμήμα Φορολογίας μαζί με τα πρόστιμα και τους τόκους έχει υπολογιστεί από τους λειτουργούς σε πάνω από 30 εκ. ευρώ, ποσό για το οποίο βρίσκονταν περί το τέλος του 2015 σε διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές, δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Λαζάρου, προκειμένου να καταβάλει περίπου 5 εκ. ευρώ.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όταν παρέλθουν 12 χρόνια από την ημερομηνία που θα έπρεπε να πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό και δεν γίνει καμιά πληρωμή, εσκεμμένα ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, η οφειλή παραγράφεται. Τα 12 χρόνια παρήρθαν την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ως εκ τούτου, από την 1η Ιανουαρίου 2016, το κράτος στερείται του δικαιώματος επιβολής φορολογίας στην κ. Παπαδόπουλο. Οι μεγαλοοφειλέτες φαίνεται να καλύπτονται από το κατεστημένο και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα, την ίδια στιγμή που ο κύπριος φορολογούμενος κυνηγιέται δικαστικά για αμελητέα ποσά.

Θέλοντας να δώσουμε φως στην προκλητική αυτή συμπεριφορά του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (Τ.Ε.Π), επικοινωνήσαμε με την Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος κ. Κλέλια Παπαδοπούλου. Η κ. Παπαδοπούλου αρχικά έδειξε πλήρη άγνοια για την έκβαση της υπόθεσης και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού μιλούσε με τον κ. Γιάννη Τσαγγάρη, νέο Γενικό Διευθυντή του Τ.Ε.Π σε αντικατάσταση του αφυπηρετήσαντα κ. Λαζάρου.

Να σημειώσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι η Εκπρόσωπος Τύπου δεν επανήλθε ποτέ, στην τηλεφωνική μας επικοινωνία μας επιβεβαίωσε το τι προνοεί η ισχύουσα νομοθεσία. Ότι δηλαδή «εφόσον παρέλθουν 12 χρόνια από την ημερομηνία οφειλής του οφειλόμενου φόρου το Τμήμα στερείται του δικαιώματος επιβολής φορολογίας στον κ. Παπαδόπουλο. Αν υπάρχει ένσταση από πλευράς του οφειλέτη τότε η διάρκεια των 12 χρόνων επεκτείνεται ανάλογα». Ξεκαθάρισε δε ότι «το αδίκημα της φοροδιαφυγής αν και εφόσον μπορεί να στοιχειοθετηθεί σαν ποινικό αδίκημα, δεν παραγράφεται ποτέ».

Επομένως, εύλογα μπορούν να τεθούν τα ερωτήματα:

– Είναι προβληματισμένο το Τμήμα γιατί δεν εισπράττει τους καθυστερημένους φόρους;

– Ποιος έχει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις σε υποθέσεις εκατομμυρίων που χάνονται για τα δημόσια ταμεία; Ο κ. Τσαγγάρης; Το ελλειπές προσωπικό; Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρμόδιοι του τμήματος, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης;

– Ποιο είναι το ποσό που καθίσταται ανείσπρακτο από ολιγωρία; Αν δεν είχε αποκαλύψει την υπόθεση Παπαδόπουλου, η «24» θα είχε καταστεί «ανείσπρακτο» το ποσό; Ποιος θα έφερε την ευθύνη για τα χαμένα εκατομμύρια;

Η «24» κατέχει αναλυτικά, όλα τα οφειλόμενα ποσά του κ. Παπαδόπουλου προς το Τ.Ε.Π από το 1999 μέχρι σήμερα. Ποσά για τα οποία δεν έγινε καμιά πληρωμή. Επιπλέον τόκων…

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!