Ο εξευτελισμός των γιατρών της Κύπρου με σφραγίδα του Υπουργείου Υγείας

 

Η μετάκληση τριών ειδικών γιατρών από το Ισραήλ, ενός ειδικού εντατικολόγου, ενός νευρολόγου και ενός νευροχειρουργού και ενός εξειδικευμένου ορθοπεδικού από την Αθήνα έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου καθότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα.
Οι πιο πάνω γιατροί ανεκλήθησαν για λόγους εντυπωσιασμού ή λόγω πιέσεως διαφόρων παραγόντων της κυπριακής κοινωνίας; Θα πρέπει αυτοί που τους μετακάλεσαν να το ξεκαθαρίσουν και να μην αφήνεται η υπόνοια ότι οι κύπριοι γιατροί είναι ανίκανοι.
Όταν διαθέτουμε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής το οποίο χρηματοδοτεί η Κυπριακή κυβέρνηση με αδρότατα ποσά και το πλασάρει ως Κέντρο «of excellence», το συγκεκριμένο Κέντρο δεν μπορεί να παρακάμπτεται, όπως επίσης δεν μπορούν να παρακάμπτονται οι γιατροί νευρολόγοι, νευροχειρουργοί και εντατικολόγοι του νοσοκομείου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, γιατί έτσι αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου για τους δικούς της λόγους που θα πρέπει να εξηγήσει.
Πέραν τούτου δεν μπορεί να αιωρείται στην ατμόσφαιρα ότι οι κύπριοι γιατροί είναι υποδεέστεροι λόγω των αυθαίρετων και μη στοιχειοθετημένων θέσεων της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου. Το γεγονός ότι έγιναν μετακλήσεις ειδικών χωρίς την εισήγηση αρμοδίων επιστημονικών εταιριών έχοντας μάλιστα κατά νου πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε γιατρούς που έχουν αναγνωριστεί ως ειδικοί ή τους χορηγήθηκε εξειδίκευση από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρο και τα οποία καλύπτονται και δεν διερευνούνται από τη Γενική Διεύθυνση, το θέμα καθίσταται πολύ σοβαρό.
Είναι εδώ που πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο και τα αρμόδια όργανα, βλέπε Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, για να διαφυλαχτεί η αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου.
Χρησιμοποιούν αυτή την πρόφαση, για να φέρουν από εκτός Κύπρου γιατρούς για μια απλή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Αυτό σημαίνει διασπάθιση δημόσιου χρήματος κύριοι. Γίνεται αυθαίρετα χωρίς αναζήτηση αντίστοιχων υπηρεσιών στην Κύπρο.
Γιατί δεν απευθυνθήκατε τουλάχιστον για δεύτερη γνώμη; Είναι γενικά παραδεκτό ότι στην Κύπρο έχουμε άξιους και αξιόλογους εντατικολόγους, νευρολόγους και νευροχειρουργούς.
Όσο για τη θέση του ΠΙΣ (Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου) επί του προκειμένου, με μια ανούσια και τυπική ανακοίνωση που εξέδωσε, την αφήνω στην κρίση του αναγνώστη…
Κατά τα άλλα, θέλουμε να καταστήσουμε την Κύπρο σαν Ιατρικό Κέντρο της Μεσογείου, στραβάρα μας!
Να θυμίσουμε ότι αφορμή για τα προαναφερθέντα προκάλεσε το γεγονός ότι, έφτασαν στις 22 Ιουνίου με ναυλωμένη πτήση από το Ισραήλ ο ειδικός εντατικολόγος, ο νευρολόγος και ο νευροχειρουργός, οι οποίοι έχουν μετακληθεί κατόπιν οδηγιών του Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του 57χρονου, ο οποίος έχει τραυματιστεί από τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας ανάφερε ότι ο 57χρονος τραυματίας βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είναι αιμοδυναμικά σταθερός.
Επίσης, σημείωσε πως έχουν διενεργηθεί όλες οι απαραίτητες ακτινολογικές εξετάσεις και εργαστηριακοί έλεγχοι, ωστόσο, κατόπιν οδηγιών του μετακαλούνται από το Ισραήλ ειδικός εντατικολόγος, νευρολόγος και νευροχειρουργός, οι οποίοι αναμένονταν να φθάσουν την περασμένη Τετάρτη με ναυλωμένη πτήση, προκειμένου να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του τραυματία.
Επιπλέον, αναφέρει ότι άλλοι δυο τραυματίες νοσηλεύονται στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Ο ένας εκ των δύο, ηλικίας 50 ετών, νοσηλεύεται, αφού έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση μικροχειρουργικής στο δεξί του χέρι χθες και επίκειται η απόλυσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ο δεύτερος, 57 χρόνων, αναμένεται να χειρουργηθεί από εξειδικευμένο ορθοπεδικό ο οποίος έχει μετακληθεί από την Ελλάδα.