Α. Τρυφωνίδης : «Τέλος στις θεωρίες άνευ αποτελέσματος»

{loadposition ba_textlink}

Τι μας απάντησε σε πολλά ερωτήματα ο υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «24».

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται. Απαντά σε ερωτήματα της «24» που αφορούν στους στόχους του, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα προβλήματα και στα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία σε ευρύτερο επίπεδο.

24. Κατέρχεστε σαν υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εκλογές με κάποιο στόχο. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος;

«Η Κύπρος αναμφισβήτητα βιώνει σήμερα μια βαθιά κρίση θεσμών και αξιών. Το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών. Για το λόγο αυτό απαιτούνται ριζοσπαστικές αλλαγές. Απαιτείται η αξιοποίηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης. Μοναδικό κριτήριο πρέπει να αποτελεί η επιθυμία των πολιτών να προσφέρουν στα κοινά.

Αυτός είναι και ο στόχος μου, η συμμετοχή του λαού στα κοινά. Πάντοτε εργαζόμουν και θα συνεχίσω να εργάζομαι καθημερινά για την προώθηση και υλοποίηση των αρχών και των πολιτικών στόχων του κόμματος που είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της Διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς και η ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας με ευεργετικές συνέπειες στους ανέργους, στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στον κάθε απλό πολίτη.

Για να υπάρξει όμως ανάκαμψη θα πρέπει να υπάρξει και προσπάθεια από όλους μας. Θα πρέπει να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, τα όχι μας. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Όχι σε επιπόλαιες αποφάσεις που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας μας.»

24. Κάνατε αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρωτοστατήσατε στον αγώνα ώστε η Cyta να μην ιδιωτικοποιηθεί. Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους που σας οδηγούν στην έντονη άρνηση σας για ιδιωτικοποίηση της Cyta;

«Ως Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ Α.ΤΗ.Κ παρέδωσα στον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. τις προτάσεις για εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών τις οποίες ετοίμασαν οι Συντεχνίες των εργαζομένων. Κάλεσα το κόμμα να τις εμβολιάσει αν πιστεύει ότι μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο, ώστε ο οργανισμός να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε την Αρχή Τηλεπικοινωνιών γιατί η εν λόγω Αρχή αποτελεί τον βραχίονα της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών που είναι ο πιο κερδοφόρος ημικρατικός οργανισμός μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός και πιο αποδοτικός με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.

Η θέση της κυβέρνησης ότι με την ιδιωτικοποίηση θα μειωθούν οι τιμές είναι εντελώς αβάσιμη. Ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει μείωση αλλά αύξηση τιμών, μείωση μισθών και απολύσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αποξένωση των εργαζομένων από τα εργασιακά τους κεκτημένα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα όσα συμβαίνουν είναι έργο της Τρόικα. Αυτό όμως δεν αποτελεί επιχείρημα αλλά αποποίηση ευθυνών για να υλοποιήσει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου το εθνικό έγκλημα που σχεδίαζε από το 2001.

Μήπως λοιπόν η λογική της Τρόικα βόλεψε κάποιους που επιδίωκαν τις ιδιωτικοποιήσεις υπό το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων, με την προσδοκία να αποκομίσουν ίδιον όφελος;»

24. Θα ήθελα να μας χαρτογραφούσατε την σημερινή κοινωνία. Τι εντοπίζετε; Ποια προβλήματα υπάρχουν;

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, τα κοινοτικά παντοπωλεία πληθαίνουν και οι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επίπλαστη αισιοδοξία, μια δήθεν πρόοδο. Τίποτα βάσιμο, τίποτα απτό.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας σήμερα και δη του τραπεζικού συστήματος είναι τα κόκκινα δάνεια που φτάνουν το 150% (27 δις ευρώ) περίπου επί του ΑΕΠ. Στην ουσία πρόκειται για μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Επιβάλλεται λοιπόν, άμεση λύση για το καλό των καταθετών, των δανειστών, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα. Θα πρέπει να υπάρξουν πρακτικές λύσεις πλέον. Τέλος στις θεωρίες άνευ αποτελέσματος.

Να παρέχονται διευκολύνσεις σε πολίτες και εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και να κλείσουν επιτέλους οι εταιρείες που ζουν παρασιτικά και είναι ζημιογόνες τόσο για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες όσο και για την οικονομία γενικότερα.

Να δοθεί χώρος σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεν προβλήματα αλλά έχουν προοπτικές βιωσιμότητας να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Προτείνω επίσης την εκπαίδευση ανέργων και στελεχών εταιρειών με σκοπό να αποκτήσουν δεξιότητες και να ενταχθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Με τον τρόπο αυτό οι άνεργοι θα μπορούν να βρίσκουν ευκολότερα εργασία και ως εκ τούτου θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.»

24. Παρακολουθούμε μια σειρά σκανδάλων στον τομέα της υγείας τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα μια σειρά προβλημάτων ταλανίζουν τον χώρο…

«Ο εξορθολογισμός του συστήματος υγείας δεν σημαίνει μόνο εφαρμογή του ΓεΣΥ και αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εξορθολογισμός σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε καλύτερη ποιότητα υγείας. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση.

Η υγεία είναι το σημαντικότερο των αγαθών και για το λόγο αυτό θα αποτελέσει και προτεραιότητα μου στις όποιες μεταρρυθμίσεις προβώ.

Συγκεκριμένα, θεωρώ επιβεβλημένα μέτρα τα ακόλουθα:

1. Προώθηση νομοθετικών προτάσεων για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή της νομοθεσίας για το εθνικό σύστημα υγείας στο σύγχρονο περιβάλλον
2. Αναδιάρθρωση συνδεδεμένων οργανισμών
3. Αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός του Υπουργείου Υγείας και
4. Αναθεώρηση της πολιτικής για τα φάρμακα.

Όσο για σκάνδαλα, τα τοποθετώ στο γενικότερο σύστημα διαφθοράς που δυστυχώς έχει διεισδύσει στην πολιτική ζωή και στις στις υπηρεσίες. Το αύριο είναι θολό αν δεν καθαρίσουμε τον στάβλο του Αυγεία.»

24. Επαρχία Λευκωσίας. Προβλήματα πολλά και λύσεις ελάχιστες μέχρι σήμερα…

«Η κατάσταση της οικονομίας του τόπου σε συνδυασμό με την αναλγησία της εξουσίας οδήγησαν στο φρενάρισμα μεγάλων έργων υποδομής υψηλού κόστους.
Ένα από τα έργα αυτά που ξεκίνησε ως μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο αλλά παρέμεινε ξεχασμένο στο συρτάρι του Υπουργείου είναι η κατασκευή του περιβόητου περιμετρικού αυτοκινητόδρομου της Λευκωσίας. Η απόφαση για κατασκευή του εν λόγω δρόμου χρονολογείται από το 2000 όταν Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεκαέξι χρόνια μετά, δεν έγινε συζήτηση για προώθηση του στο εγγύς μέλλον.

Η κατασκευή του περιμετρικού υπολογίζεται στα 350 εκ ευρώ. Επί της ουσίας, θα λειτουργούσε ως σύνδεση μεταξύ των αυτοκινητόδρομων Λευκωσίας – Τροόδους και Λευκωσίας – Λεμεσού αλλά και των αξονικών δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή τα έργα αυτά να προωθηθούν και να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Στόχος και αγώνας μου θα είναι η προσπάθεια και εν τέλει η δημιουργία των εν λόγω έργων που θα συμβάλουν στη διευκόλυνση των συμπολιτών μας και στην διαμόρφωση μιας Λευκωσίας που θα θυμίζει επιτέλους ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επιπρόσθετα, στις άμεσες προτεραιότητες μου είναι η έναρξη της κατασκευής των δύο αυτοκινητοδρόμων Κοκκινοτριμιθιάς – Σολιάς και Ανθούπολης – Παλαιχωρίου οι οποίοι θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους και θα προσδώσουν μεγάλη αξία στις δύο αυτές μεγάλες περιοχές τις υπαίθρου.

Μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όμως δεν πρέπει να ξεχνά κανένα μέρος της. Μέρος της Λευκωσίας είναι και τα χωριά που ανήκουν στην ευρύτερη επαρχία. Ένα εξ αυτών είναι και ο Κάτω Πύργος Τυλληρίας. Το χωριό αυτό και οι κάτοικοι του υπέστησαν 46 χρόνια απομόνωσης. Μακριά από τα αστικά κέντρα. 3,5 ώρες για να φθάσουν στην πρωτεύουσα και δύο για την πλησιέστερη πόλη, την Πάφο.

Αποκομμένοι να παλεύουν με τη γη τους, να οργώνουν τα χωράφια, να ψαρεύουν, να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να κρατηθούν στη γη τους, στον τόπο που τους γέννησε και τους ανέθρεψε. Άνθρωποι, ουσιαστικά αβοήθητοι, να πεθαίνουν μέσα στα ασθενοφόρα. Σε πείσμα όλων των δεινών, των ταλαιπωριών, αψηφώντας τα ζόρια και τις δυσκολίες, άντεξαν οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου και της ευρύτερης περιοχής.

Το άνοιγμα του οδοφράγματος Κάτω Πύργου – Λιμνίτη σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής για τους κατοίκους. Η απόσταση από τη Λευκωσία μειώθηκε κατά πολύ και οι ευκαιρίες για ψυχαγωγία και απασχόληση αυξήθηκαν.

Ο δρόμος όμως για αναβάθμιση της περιοχής και πρόοδο των κατοίκων είναι εξαιρετικά μακρύς.

Οι αλλαγές που απαιτούνται πολλές. Στόχος μου είναι η δημιουργία ευκαιριών για τους νέους που γεννήθηκαν και εξακολουθούν να διαμένουν στον Κάτω Πύργο. Οι νέοι στην ουσία είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο αφού αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να εργαστούν σε άλλες πόλεις. Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι έχουν περιορισμένες επιλογές για ψυχαγωγία.»

24. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε αυτές τις εκλογές;

«Στη διάρκεια της επαγγελματικής διαδρομής μου είχα πάντα βασικό σημείο αναφοράς τις καθαρές σχέσεις, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Η εμπιστοσύνη ήταν πάντα ο κινητήριος μοχλός για την αναζήτηση και την υποστήριξη της αλήθειας, χωρίς εκπτώσεις και ημίμετρα, χωρίς ωραιοποιήσεις και δημαγωγία.

Πρέπει να παλέψουμε για ένα αύριο με μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα πιστεύω μας και τα ιδανικά μας. Αποτελεί καθαρά δική μας απόφαση να συμβάλουμε με όλη μας τη δύναμη για να θέσουμε νέες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Για όλους εμάς, που πιστεύουμε σε μια ειλικρινή σχέση του πολίτη με την Πολιτεία, που θέλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, που διεκδικούμε ρήξεις και τομές για το καλό του κοινωνικού συνόλου, που απαιτούμε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι προσπάθειές μας τόσο στο κυπριακό όσο και στα ζητήματα της οικονομίας, ζητώ την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπο μου. Αυτή τη φορά ζητώντας την ψήφο σας.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία.