Με αγάπη από Καννάβια και Κανναβιού…

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Ναι, σε αυτά τα δύο όμορφα χωριά της κυπριακής υπαίθρου, μας μεταφέρει αναπόφευκτα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, να εγκρίνει εν μέσω αντιδράσεων, το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο για την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης. Δεν πρόκειται βέβαια για μια ξέγνοιαστη καλοκαιρινή εκδρομή, αλλά για ένα διανοητικό ταξίδι στη σκληρή κριτική για το νομοσχέδιο, που άσκησε το Σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης», που καταδίκασε την ίδια μέρα με γραπτή δήλωση, «τη λανθασμένη κατεύθυνση του νομοσχεδίου». Υπενθύμισε το Σωματείο, στην αρχική κριτική του, ότι «η ιστορική σχέση της κάνναβης με τον λαό μας, ανάγεται σε χιλιάδες ετών συμβίωσης, που επιβεβαιώνεται τόσον από ιατρικά, φιλολογικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και εθιμικά τεκμήρια. Τα δύο χωριά της Κύπρου που φέρουν το όνομα της κάνναβης, (Καννάβια Λευκωσίας και Κανναβιού Πάφου), μαρτυρούν την μακραίωνη σχέση και ωφέλιμη συμβίωση του φυτού, με τον λαό της Κύπρου. Και δεν υπάρχει Kύπριος, που να μην έχει ανατραφεί με το κανναβούρι που περιέχουν οι παραδοσιακές φλαούνες, που φτιάχνουν οι γιαγιάδες και θείες όλων μας, τις μέρες του Πάσχα».

Αναφέρονται και τα εξής, από τους Φίλους της Κάνναβης: «Είναι ολοφάνερο στο Σωματείο μας, ότι οι προτεινόμενοι Κανονισμοί, αποτελούν προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο, που είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Το απορρίπτουμε εντελώς. Για τους δημιουργούς του, έχουμε να πούμε μόνο το εξής: Με άκρατη αλαζονεία, μετέτρεψαν την άγνοια τους, σε πρόταση νόμου. Οι πρόνοιες και οι ελλείψεις των προτεινόμενων Κανονισμών, είναι τόσον απεχθείς που τους καθιστούν απορριπτέους εξ’ ολοκλήρου: το κείμενο των προτεινόμενων Κανονισμών δεν διορθώνεται και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Μόνο αν ξανα-συνταχθεί από την αρχή, πάνω σε νέα βάση, διασώζεται. Η νέα βάση ανασύνταξης των προτεινόμενων Κανονισμών, θα πρέπει να θέτουν ως κεντρικό άξονα τις ανάγκες των ασθενών και της οικονομίας. Αυτό υλοποιείται με τις προτάσεις που καταθέσαμε και τις οποίες είμαστε στη διάθεση σας, όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε έμπρακτα, ώστε να υλοποιηθούν. Προκρίνουμε ότι η ιατρική χρήση κάνναβης, που έχει πρόσφατα αυξηθεί και διασπαρεί στην Κύπρο, θα συνεχίσει να αυξάνεται σε πολύ έντονους ρυθμούς, παρ’ όλον που οι διωκτικές Αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν οδηγίες για την άνομη και αντισυνταγματική πάταξη αυτής της θεραπευτικής δραστηριότητας. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν κάνναβη στα κρυφά – εξ’ ανάγκης – καθώς και οι συγγενείς και αγαπημένοι τους, δεν εξαφανίζονται: απεναντίας, αυξάνονται αριθμητικά, ενημερώνονται υπεύθυνα, αυτο-οργανώνονται σε δίκτυα αλληλοϋποστήριξης, με κεντρικούς άξονες την παραγωγή και διανομή κάνναβης για ιατρική χρήση και την χορήγηση της για τις ανάγκες των ασθενών μας. Αυτό συμβαίνει τώρα, σήμερα. Αν οι προτεινόμενοι Κανονισμοί, μετατραπούν σε νόμο, στοχεύοντας σε υπερ-εκμετάλλευση και νέα μορφή κρατικής καταπίεσης των ασθενών, τα δίκτυα αυτά θα μεγεθυνθούν, θα γίνουν πιο αποτελεσματικά στις “παράνομες θεραπείες” και θα γίνουν απόρθητα. Ήδη τα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης, έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της Μαφίας, και οδεύουν τάχιστα, προς την αυτονόμηση. Μαζί τους και το Σωματείο μας, που θα συνεχίσει να παρέχει παντός είδους βοήθεια στους ασθενείς, μέσω αυτών των δικτύων: αν εδραιωθεί ο μονοπωλιακός συνδυασμός κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων σε νόμο, αυτές οι αυτόνομες διαδικασίες για την αυτάρκεια, αυτο-οργάνωση και αλληλοϋποστήριξη ασθενών, θα εμβαθυνθούν. Το Σωματείο μας είναι ταγμένο να συνεχίσει τη συμμετοχή του σε αυτές τις δραστηριότητες. Αλλά, η προτιμότερη λύση είναι να θεσμοθετηθούν και ρυθμιστούν νομικά οι προτάσεις που παραθέσαμε. Δηλώνουμε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις Αρχές, με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, καθώς και με τα ηθικά εργαλεία και εφόδια που έχουν προσδώσει οι ασθενείς, οι συγγενείς τους και η ευρύτερη κοινωνία στο Σωματείο μας και στο Κίνημα Νομιμοποίησης της Ιατρικής Κάνναβης, με την εμπιστοσύνη που επένδυσαν σε αυτά τα Σώματα και την υποστήριξη τους».

Το Σωματείο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της 26ης Ιουλίου 2017 για έγκριση του νομοσχεδίου για την ιατρική κάνναβη, παρατήρησε ότι «οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, φανερώνουν πως οι εξουσιαστές παραμένουν αμετανόητοι στην επιμονή τους για κερδοσκοπική εκμετάλλευση των ασθενών, μέσω της ιατρικής κάνναβης, και σε υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς που θα καταστήσουν την φροντίδα των ασθενών, ανέφικτη και ανελεύθερη. Στις ανωμαλίες και παρανομίες που προτείνει το νομοσχέδιο του Υπουργού, αντι-προτάσσουμε τα εξής: Ενθάρρυνση και υποστήριξη της καλλιέργειας κάνναβης από μικρομεσαίους παραγωγούς, σε συνεργασία με αδειοδοτημένες μονάδες μεταποίησης, για διάθεση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά, αλλά και για εξαγωγή σε άλλες χώρες, με ιατρικά προγράμματα. Σε αυτόν τον γοργά αναπτυσσόμενο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας, η Κύπρος θα μπορούσε να λάβει πολύ σημαντική θέση. Κατέχουμε την ηλιοφάνεια, το χώμα, την τεχνογνωσία και την παράδοση στις καλλιέργειες κάνναβης. Η κάνναβη που ήδη καλλιεργείται σήμερα στην Κύπρο – και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες της παρανομίας – είναι εξαιρετικά καλής ποιότητας και είναι από τις καλύτερες στον κόσμο! Αντί αυτού, η Κυβέρνηση επιμένει να θεσμοθετήσει την παράνομη μονοπωλιακή αδειοδότηση, μόνον δύο εταιρειών. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα για την καλλιέργεια κάνναβης από τους ίδιους τους ασθενείς, για τις ανάγκες τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά, ακόμα και με την βοήθεια της Αστυνομίας αν χρειάζεται, ώστε να μην προκύπτει θέμα παράνομης αγοραπωλησίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε άλλες χώρες και πολιτείες, ΟΛΟΙ οι απλοί πολίτες – όχι μόνον οι ασθενείς! – επιτρέπεται δια νόμου να καλλιεργούν αριθμό φυτών στο σπίτι τους για προσωπική χρήση. Για παράδειγμα στην Ολλανδία, επιτρέπεται σε όλους η καλλιέργεια 5 φυτών κάνναβης ανά άτομο, πράξη που έχει καταστρέψει εντελώς τον έλεγχο και εκμετάλλευση της κάνναβης από την Μαφία. Το νομοσχέδιο στην Κύπρο όμως, δεν επιτρέπει την καλλιέργεια, ούτε καν σε εγγεγραμμένους και ειδικά αδειοδοτημένους ασθενείς».

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σχολιάζοντας αρχικά, την πρόνοια για παραχώρηση δύο αδειών, για νόμιμη καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, «ενός φυτού με αποδεδειγμένα θεραπευτικές ικανότητες». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, «η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της υγείας, ωστόσο επαναλαμβάνουμε την ανησυχία μας, σε σχέση με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, το οποίο παρόλες τις δεσμεύσεις για κατάθεση του στη Βουλή πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα δεν έχει έρθει στα χέρια μας. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Νεολαία Οικολόγων κατέθεσαν από το 2014 την άποψη τους για προώθηση της ιατρικής κάνναβης, με κύριο γνώμονα το δικαίωμα ανεμπόδιστης και εύκολης πρόσβασης των ασθενών, χωρίς να υπάρχει η απαίτηση για υπουργική άδεια. Πολλοί τότε αντιμετώπισαν το αίτημα μας, με δυσπιστία. Τα παραδείγματα άλλων χωρών όμως, «ανάγκασαν» και την δική μας πολιτεία να αγγίξει το θέμα με λιγότερους ενδοιασμούς, ενώ τα δικαιώματα των ασθενών επέβαλαν την αλλαγή πολιτικής. Το νομοσχέδιο, όπως ετέθη στο δημόσιο διάλογο, δεν μας ικανοποιεί, καθώς αυτό χρήζει πολλών και σημαντικών τροποποιήσεων. Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι πραγματεύεται την ιατρική κάνναβη, ως κάποιο ένοχο ναρκωτικό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά το δικαίωμα της επιλογής στους ασθενείς, καθώς και το φάσμα των ασθενειών, στο οποίο θα συνταγογραφείται. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η ιατρική κάνναβη θα δίδεται, αφού εξαντληθούν άλλου είδους θεραπείες, σε συγκεκριμένες ασθένειες και προκαθορισμένες ποσότητες. Οι πρόνοιες αυτές είναι απαράδεκτες. Από πότε ένα υπουργείο αναλαμβάνει το ρόλο του γιατρού και αποφασίζει για τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών; Κατόπιν δημόσιων συζητήσεων που διοργάνωσε η Νεολαία Οικολόγων, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, τέθηκαν οι εισηγήσεις και οι ενστάσεις, τόσο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όσο και των παρευρισκόμενων. Αναμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου – που πολύ καθυστέρησε – για να εξετάσουμε κατά πόσον θα αποτελέσει ένα από τα πιο εκσυγχρονιστικά νομοσχέδια της παρούσας κυβέρνησης ή θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την ελπίδα των ασθενών».

Φωτό: Ένα αξιομνημόνευτο στιγμιότυπο από το διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη, που έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2016. Πρόκειται για τον Γερμανό γιατρό Franjo Grotenhermen, Πρόεδρο της Γερμανικής και της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, που παρουσίασε το νέο πρόγραμμα της Γερμανίας για την ιατρική κάνναβη, ξαπλωμένος σε φορείο, όπου είναι αναγκασμένος να παραμένει για 23 ώρες την ημέρα, αφού υποφέρει εδώ και δέκα χρόνια από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια. «Έχω κουράρει, συνολικά, περισσότερους από χίλιους ασθενείς με λουλούδια κάνναβης και είδα να βελτιώνεται η υγεία τους», είπε μεταξύ άλλων. Στο πάνελ διακρίνεται μεταξύ άλλων ο Πέτρος Ευδόκας, που κατάγγειλε ότι ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας «έβαλε παράλογους περιορισμούς στις άδειες για ιατρική χρήση της κάνναβης στην Κύπρο, αφού αυτές οι άδειες αφορούν μόνο καρκινοπαθείς και όχι και άλλους ασθενείς, που στερούνται αυτής της ευκαιρίας».