Ανάλγητος και κυνικός, ο τραπεζίτης Νίκος Μπέης παραδέχεται ότι επί διοίκησεώς του γίνονταν παράνομες ενέργειες (pics)

Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι, η τράπεζα της οποίας προΐσταται γνωρίζει πώς πελάτες της χρησιμοποιούν πρακτική «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος , φοροδιαφυγής και άλλες παράνομες ή/και παράτυπες συμπεριφορές και συμβάντα με τη δικαιολογία ότι… “αυτά έκαναν όλοι και τα γνωρίζουν όλοι”, ποσώς πρέπει να διερωτόμαστε γιατί η Κύπρος έφτασε σε αυτή την κατάντια.

Γιατί οι Τράπεζες κατέρρευσαν;
Γιατί πληρώσαμε δισεκατομμύρια ευρώ για να τις σώσουμε;
Γιατί πραγματικά περί κατάντιας πρόκειται…
Η «24» έχει κάνει ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα για τα πεπραγμένα των κυπριακών τραπεζών και των κυπριακών υποκαταστημάτων για την κρίσιμη εποχή, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το «κούρεμα» καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.
Έχουμε κάνει δεκάδες αναφορές στο ευρύτερο σκάνδαλο της καταστροφής της Κυπριακής Οικονομίας σε προηγούμενα άρθρα μας καταδεικνύοντας και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, δημοσιογράφος της εφημερίδας μας μίλησε με τον κ. Νίκο Μπέη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος μας αποκάλυψε παράνομες συμπεριφορές και συμβάντα που συνέβησαν επί διοίκησης του στην Εθνική Τράπεζα Κύπρου, λέγοντας ότι «αυτά έκαναν όλοι και τα γνωρίζουν όλοι».
Μάλιστα κύριε Μπέη!
Αυτά έκαναν και τα γνωρίζουν όλοι. Άρα, με τη δική σας «λογική» γιατί να μην το κάνετε και εσείς;
Γιατί να μην βάλετε και εσείς το δικό σας λιθαράκι στην οικονομική καταστροφή του τόπου;
Γιατί να μην στηρίξετε κι εσείς τους εν γνώσει σας παρανομούντες – κατά δικό σας ισχυρισμό – πελάτες σας;
Γιατί να μην βοηθήσετε στον αθέμιτο πλουτισμό;
Εξάλλου αυτό έκαναν όλα τα golden boys των τραπεζών, με το αζημίωτο φυσικά και σαφώς εσείς δεν αποτελείτε εξαίρεση.
Για του λόγου το αληθές, λοιπόν, ο κ. Μπέης μάς αποκάλυψε και εξήγησε το πώς διακινούνταν μαύρο χρήμα την εποχή του “κουρέματος” και ότι ο ίδιος γνώριζε όλη αυτή την υπόθεση:
Με τα δικά του λόγια:
«Έχετε αίσθηση ότι υπάρχει ένας ξενοδόχος που το ξενοδοχείο του με την TUI ή με την Thomas Cook και είπε ότι σου δίνω 10.000 διανυκτερεύσεις που κάνουν 3 εκ. ευρώ και του λέει η TUI “οκ σου στέλνω 3 εκ.” και αυτός τα έστειλε στην Κύπρο; Ούτε μία στο εκατομμύριο. Του λέει “άστα έξω” και όποτε χρειάζεται να πληρώσει για συντήρηση, για προσωπικό για οτιδήποτε, να τα φέρεις μέσα. Λείπουν τα λεφτά αυτά λοιπόν. Οι εξαγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες, αυτοί που φέρνουν τα γάλατα Nestle, ή αυτός που φέρνει τα ρούχα τα Levis, ή αυτός που φέρνει τα πετρέλαια ή τα αυτοκίνητα λέει: Στείλε μου το αυτοκίνητο των 30.000 ευρώ και εγώ θα το πουλήσω με 40.000 και θα βγάλω 10.000; Όχι!» “Κι επειδή δεν θέλω να είμαι π…, ανήθικος απέναντι στην αγορά, απέναντι στον κλάδο μου, γιατί δεν υπήρξα ποτέ, σας καλώ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από κοινού. Το πνεύμα, λοιπόν, όπως έχει δοθεί δεν έχει σε κανένα βαθμό κακοπιστία. Εδώ ξέρετε τι θα μπορούσε να είχε πει κάποιος; Καλά, προσωπικά δεδομένα; Τι προσωπικά δεδομένα; Σε ποιο βαθμό είναι προσωπικά δεδομένα όταν κάποιος έχει μία συμβατική υποχρέωση, την οποία δεν την αντιμετωπίζει ή αν θέλετε δεν την τιμά;»
Να σημειώσουμε ότι ο κύριος Μπέης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία παρεμπιπτόντως αφορούσε άλλο θέμα (τα υψηλά επιτόκια που χρεώνει η Τράπεζα τους), είπε και λάλησε, πέραν από το «μαύρο» χρήμα, για υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς και για το πώς χειρίζεται τους πελάτες της η Εθνική Τράπεζα όσον αφορά χρεωστικά επιτόκια με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο.
Για τα κεφάλαια της φοροδιαφυγής και τα χρεωστικά επιτόκια και τις στομφώδεις δηλώσεις του κύριου Μπέη επί τούτων, η «24» θα ασχοληθεί στις επόμενες εκδόσεις.
Άραγε κατά πόσο η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, ως εταιρία μητρική της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, συμφωνεί και ασπάζεται τις θέσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου τους στην Κύπρο;
Τους εκφράζουν τα λεγόμενα του κ. Μπέη; Συμφωνούν με τον τρόπο που περιέγραψε τα γεγονότα παραπάνω;
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί έλεγχο στην Εθνική Τράπεζα Κύπρου; Είναι ικανοποιημένοι από τη διοίκηση και το ήθος του κ. Μπέη;
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμμερίζεται την αναλγησία που εκφράζει ο κ. Μπέης στα λεγόμενά του για την κυπριακή κοινωνία;
Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο που θέλει να δείχνει η Εθνική Τράπεζα ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προς τον κόσμο;
Εμείς επικοινωνήσαμε με την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα και ζητήσαμε τις θέσεις τους. Αναμένουμε από όλους να τοποθετηθούν ελπίζουμε το συντομότερο.
Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και η περίπτωση της FBME
Οι δηλώσεις του κύριου Μπέη αναφορικά με το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, καθίστανται ιδιαίτερα σοβαρές, αν λάβουμε υπόψη τα τεκταινόμενα με την FBME της οποίας η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε με αμφισβητούμενη προφορική μαρτυρία, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη παραδοχή για «μαύρο» χρήμα, φοροδιαφυγή και όχι μόνο, εκ στόματος του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, κύριου Νικόλαου Μπέη.
Άραγε τι θα κάνει τώρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου; Θα ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας την Εθνικής Τράπεζας Κύπρου όπως έκανε και με την FBME; Ή θα εφαρμόσει 2 μέτρα και 2 σταθμά;
Ιανουάριος 2011
Σε συνέντευξη του στο euro2day, τον Ιανουάριο του 2011, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του στην Κύπρο, σε ερώτηση του δημοσιογράφου: «Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της ΕΤΕ στην Κύπρο, σε μια εποχή κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια παρουσίας στο νησί;» ο Νικόλαος Μπέης απάντησε:
«Η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο αποφάσισε με την υποστήριξη της Αθήνας να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης εργασιών, αφήνοντας στο παρελθόν την επί μακρόν στασιμότητα και εσωστρέφεια. Ο όμιλος με τη νέα του διοίκηση αποφάσισε να παραμερίσει τους εθνικούς και ιστορικούς λόγους παρουσίας του στο νησί και να στραφεί προς την επιχειρηματική αγορά και την πραγματική οικονομία, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στην υφιστάμενη και στη νέα πελατειακή του βάση, υποστηρίζοντας με τεχνογνωσία και πείρα (από την τεράστια δεξαμενή του) κάθε αίτημα ή πρόταση συνεργασίας που θα αξιολογηθούν και θα χαρακτηριστούν υγιή, ασφαλή και παραγωγικά».
Μάλιστα κύριε Μπέη!
Έτσι ακριβώς. Τρία χρόνια μετά την πιο πάνω απάντησή σας, μας εξηγήσατε επαρκώς τα ακριβώς εννοούσατε. Εμείς δεν είχαμε καταλάβει…
Το συγκεκριμένο σκάνδαλο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «24» δεν θα μείνει εδώ.
Έχουμε ήδη αποστείλει σχετική επιστολή για διερεύνηση του όλου θέματος στο Γενικό Εισαγγελέα, στην προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ και στον Αρχηγό Αστυνομίας καθώς και στη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.
Φτάνει πια!
Δεν μπορεί μια χούφτα ανθρώπων να αφήσει το ήδη «διαλυμένο» τραπεζικό σύστημα του τόπου, να καταρρεύσει για αλλότριους λόγους ή/και προσωπικά συμφέροντα.

8EMA 1

8EMA 1

8EMA 1