«Απαντήσαμε στην κρίση με την ανάπτυξη»

{loadposition ba_textlink}

Ανθρώπινοι, ταπεινοί, χαμηλών τόνων, απόλυτα εργατικοί, τα τέσσερα αδέλφια Ζορπά, Κώστας, Τάσος,  Δημήτρης και Ευανθία, ανέπτυξαν ένα μικρό φούρνο που δημιούργησε ο πατέρας τους Αντρέας Ζορμπάς το 1975  στην Αθηναίου σε μια  πρώτης τάξεως πρωτοπόρο εταιρεία με Παγκύπρια και διεθνή εμβέλεια, με 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην αγορά. Με την ευκαιρία της 40χρονης παρουσίας των «Φούρνων Ζορπά», ο Τάσος Ζορπάς, σε συνέντευξή του στην «24» μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

24: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αγάπη και το πάθος για τη δουλειά. Επίσης, το γεγονός ότι οι Φούρνοι Ζορπάς τιμούν τις ίδιες αξίες, με τις οποίες ξεκίνησαν πριν από 40 χρόνια. Και φυσικά η πίστη στο Θεό».

24: Ποια είναι η  φιλοσοφία της εταιρείας;

«H φιλοσοφία της εταιρείας μας είναι ανθρωποκεντρική. Η αποστολή μας είναι μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη μας να επιδιώκουμε την διατήρηση της άριστης ποιότητας των προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που προσφέρουμε, καθώς και της εξαίρετης εξυπηρέτησης, που μας τοποθετούν στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών. Οι αξίες μας είναι: 1. Ποιότητα, 2. Συνέπεια, 3. Συνεχής ανάπτυξη».

 24: Συνεπάγεται σκληρή δουλειά;

«Θεωρούμε ότι καθετί με το οποίο θέλει κανείς να ασχοληθεί επαγγελματικά συνεπάγεται σκληρή δουλειά. Δεν αρκεί μόνο η αγάπη και το πάθος. Χρειάστηκαν πολλοί κόποι και θυσίες από εμένα, αλλά και τα αδέρφια μου, μέσα από τα χρόνια ενασχόλησής μας. Αλλά και από τους 1550 συνεργάτες μας , εργαζόμενους στην εταιρεία μας, που αποτελούν για εμάς την επέκταση της οικογένεια Ζορπάς».

24: Τώρα με την οικονομική κρίση βοηθάτε τους  φτωχούς;

«Ανέκαθεν η εταιρεία μας είχε έντονη δραστηριότητα όσον αφορά στην εταιρική κοινωνική της ευθύνη από την δημιουργία της και όχι λόγω της οικονομικής κρίσης. Eίμαστε ενεργά δίπλα σε σχολεία, συνδέσμους, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς χορηγώντας μέρος των προϊόντων μας σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο της πραγματοποίησης διάφορων εκδηλώσεων τους, με εκπαιδευτικό ή φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Επίσης να αναφέρω ότι η κορωνίδα της ΕΚΕ μας είναι το ίδρυμα ΜΑΖΙ (ΜΑΡΙΑΣ & ΑΝΔΡΕΑ ΖΟΡΠΑ ΙΔΡΥΜΑ), το οποίο δημιουργήσαμε το Μάιο του 2010 και το οποίο έχει ως κύριο στόχο του την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας».

24: Ποιο είναι το σύντομο ιστορικό των φούρνων Ζορπάς;

«Η εταιρεία Α. Ζορπάς & Υιοί Λτδ ιδρύθηκε στην Αθηένου από τον κ. Ανδρέα Ζορπά την 1η Οκτωβρίου 1975. Συστάθηκε ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στις 22/11/1979 με κύρια ασχολία την παραγωγή και διάθεση ειδών αρτοποιίας. Με το πέρασμα του χρόνου, η εταιρεία μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο όμιλο εταιρειών παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας, καλύπτοντας έτσι περισσότερες ανάγκες του Κύπριου καταναλωτή. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παραγωγή, διανομή και πώληση φρέσκων ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 54 καταστήματα Φούρνων Ζορπάς σε όλη τη Κύπρο ( 25 Λευκωσία, 11 Λεμεσό, 10 Λάρνακα, 3 Αμμόχωστο, 5 Πάφο ), 2 ζαχαροπλαστεία Pralina στη Λευκωσία  και τρεις μονάδες παραγωγής στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, στελεχωμένες  με τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό, οι οποίες συγκαταλέγονται στις κορυφαίες του κόσμου. Διανύοντας μια επιτυχημένη πορεία 40 χρόνων και σημειώνοντας πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα ανάπτυξη, ο μικρός φούρνος της Αθηένου μετατράπηκε σε Όμιλο Εταιρειών, ο οποίος μέχρι σήμερα βασίζεται στην ανθρώπινη προσέγγιση και αξίες τις οποίες ξεκίνησε».

24: Ποια τα μελλοντικά  σας  σχέδια για την εταιρεία;

«Τα άμεσα πλάνα μας συμπεριλαμβάνουν το άνοιγμα ενός νέου φούρνου Ζορπάς στο Στρόβολο μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς και το άνοιγμα καταστήματος των ζαχαροπλαστείων Πραλίνα στη Λεμεσό, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Το ζαχαροπλαστείο Πραλίνα στη Λεμεσό θα διαθέτει πέραν των υπηρεσιών του ζαχαροπλαστείου και το Pralina experience ένα καφέ – εστιατόριο όπου κανείς θα μπορεί να απολαύσει ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις σε ένα εκλεπτυσμένο περιβάλλον και με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Στο εξωτερικό όπως έχουμε ήδη αναφέρει ευελπιστούμε να έχουμε το πρώτο μας κατάστημα στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2015 που γιορτάζουμε και τα 40 χρόνια πορείας της εταιρείας μας. Η απόφαση για επέκταση της εταιρείας στην Νέα Υόρκη με το άνοιγα του ‘Φούρνου Ζορπά’ τον Οκτώβριο δεν λήφθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Θεωρούμε ότι αποτελεί φυσικό συνεπακόλουθο της μέχρι σήμερα πορείας της εταιρείας μας. Απευθυνόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική αγορά την οποία έχουμε μελετήσει πολύ πριν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Εξάλλου, βοήθησε και η εμπειρία των τελευταίων χρόνων των εξαγωγικών μας δραστηριοτήτων σε Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία και Σαουδική Αραβία, αλλά και της δημιουργίας μονάδας παραγωγής και καταστημάτων σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες στο Dubai. Να διευκρινίσω ότι πρόκειται να ανοίξουμε το πρώτο μας κατάστημα τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη με στόχο να γίνει franchise, με διαφοροποιημένο concept που να συνάδει με την αγορά εκεί και με διαφορετική επωνυμία».

24: Τι αλλαγές έφερε για σας  η οικονομική κρίση;

«Απαντήσαμε στην κρίση με την ανάπτυξη των εργασιών μας και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον για να μπορούμε να παραμείνουμε και το στήριγμα των 1550 συνεργατών μας (εργαζομένων της εταιρείας ‘Ζορπάς’) που αποτελούν για εμάς την επέκταση της οικογένειας μας. Εμείς, στους Φούρνους Ζορπάς, είχαμε προβεί άμεσα και συνεχίζουμε να έχουμε επιχορηγημένες τιμές στην αγορά των βασικών αγαθών που είναι το ψωμί και το γάλα, ακριβώς γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση των δεδομένων της οικονομίας και έως ένδειξη της ευγνωμοσύνης απέναντι στην κοινωνία μας και στους πελάτες μας για την στήριξή τους τα τελευταία 40 χρόνια. Επιπλέον, έχουμε συνηθίσει τους πελάτες μας σε προσφορές που έχουν πραγματική αξία (value for money offers)».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!