Από τη Λευκωσία στον «Τάφο» του Καράκας

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μυρωδιά ναφθαλίνης, με…σοβιετικό άρωμα, έφερε η εκδήλωση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης, μιας από τις… θυγατρικές οργανώσεις  του ΑΚΕΛ, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Άντρου Κυπριανού, «για καταδίκη της προσπάθειας ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα»…Μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Φανής Χριστοδούλου – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ – για τα «ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ», και για δήθεν «τεχνητή κρίση» στη χώρα, προβάλλοντας τον τερατώδη ισχυρισμό, ότι «σήμερα δεν υπάρχει η λεγόμενη «ανθρωπιστική κρίση» στη Βενεζουέλα», που είναι ουσιαστικά μια ύβρις ενάντια στον λαό της Βενεζουέλας που κυριολεκτικά πεθαίνει από την πείνα, βυθισμένος στην εξαθλίωση που προκάλεσε το διεφθαρμένο καθεστώς των «μαρξιστών» απατεώνων. Ο βασανισμένος λαός της Βενεζουέλας απουσίαζε από το σοσιαλιστικό λογύδριο του κομματικού στελέχους, όπως και από τις σχετικές ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ, αφού δυστυχώς η διεθνιστική τους αλληλεγγύη εξαντλείται σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον, στην πολιτική υποστήριξη «σοσιαλιστών» τυράννων σαν τον Νικολάς Μαδούρο και πριν από αυτόν, τον πολιτικό του πατέρα Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας. Δεν θα πω περισσότερα, μόνο ότι αφιερώνω στους ηγέτες του κόμματος της κυπριακής Αριστεράς, το βιβλίο με τίτλο «Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο», που ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης παρουσίασε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη 2018. «Το ζήτημα της Βενεζουέλας», είπε στη διάρκεια της παρουσίασης, «δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές πεποιθήσεις κανενός. Στη Βενεζουέλα υπάρχει μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν γίνει εγκλήματα από το καθεστώς, βασανιστήρια σε ειδικούς χώρους κράτησης όπως είναι ο λεγόμενος «Τάφος», δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι αριστερός ή δεξιός για να καταδικάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Είναι ζήτημα ανθρωπισμού». Στην εκδήλωση εκείνη, η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μιράντα Ξαφά, παρουσίασε με στοιχεία την οικονομική καταστροφή στην οποία έχει βυθιστεί η Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια. «Μια πρώην πλούσια χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, με τους πολίτες να φεύγουν κατά χιλιάδες, να μεταναστεύουν για να αποφύγουν την πείνα, την ανεργία, τον υπερπληθωρισμό, την έλλειψη βασικών αγαθών και την εγκληματικότητα. Αυτή η τραγική κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα πολέμου ή φυσικών καταστροφών, αλλά της μαρξιστικής επανάστασης του Τσάβες και του διαδόχου του Μαδούρο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σήμερα χαμηλότερο από αυτό που ήταν τη δεκαετία του 1960. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».

Στο συγκλονιστικό βιβλίο του Ιάσωνα Πιπίνη περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, συνέντευξη με τη Γιαμίλε Σάλεχ, (Yamile Saleh), μητέρα του 28χρονου Λόρεντ Σάλεχ (Lorent Saleh), ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές του  Μαδούρο – ένας από τους εκατοντάδες φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Όπως περιγράφει ο Ι. Πιπίνης, οι φυλακές αυτές βρίσκονται πέντε υπόγεια κάτω από τη γη στο κεντρικό κτίριο της Μπολιβαριανής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βενεζουέλας (SEBIN) στο κέντρο του Καράκας και σε αυτές υποβάλλονται πολλοί σε σκληρά βασανιστήρια. Τους κρεμάζουν για ώρες από τα χέρια ή από τα πόδια και δέχονται χτυπήματα σε όλο τους το σώμα, μένουν για μέρες σε κελιά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν πέσει θύματα βιασμού, υφίστανται εγκαύματα, εικονικές εκτελέσεις. Ο Λόρεντ Σάλεχ, που αγωνίστηκε για χρόνια για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα, κατηγορήθηκε από το καθεστώς Μαδούρο για «συνωμοσία και κάλεσμα σε εξέγερση», «τρομοκρατική δράση» και «προπαγάνδα», χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος του, χωρίς να έχει απολογηθεί και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δικαστεί!

«Αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα δεν είναι μια φαντασία, είναι η αλήθεια», είπε η μητέρα του φυλακισμένου Λόρεντ Σάλεχ στον Έλληνα δημοσιογράφο. «Εσείς οι Έλληνες που γνωρίζετε τι είναι η ελευθερία και η Δημοκρατία, μην αφήσετε να χαθούν ποτέ», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι η αξία τους. Πόσο σημαντικά είναι. Ο γιος μου βρίσκεται στη φυλακή, εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ είναι αθώος. Γιατί, αν είναι ένοχος για κάτι, γιατί δεν τον δικάζουν; Γιατί δεν του ζητούν να απολογηθεί; Επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι αθώος. Τον έχουν στη φυλακή επειδή κατήγγειλε τα βασανιστήρια, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές διώξεις στη Βενεζουέλα. Όμως, αυτός δεν είναι λόγος για να βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια. Ζητώ τη βοήθεια του κόσμου, να μάθει ο κόσμος στην Ελλάδα τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Δεν σας λέω ψέματα. Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Εγώ είμαι μια μητέρα Βενεζουελάνα, όπως οποιαδήποτε άλλη μητέρα που υποφέρει, όταν το παιδί της δεν έχει φάρμακα ή γάλα. Εμένα το μοναδικό παιδί μου βρίσκεται στη φυλακή. Είναι μια αδικία. Βασανίστηκε, ταπεινώθηκε. Αυτό που συμβαίνει είναι χειρότερο από μια δικτατορία»…

Η Yamile Saleh μητέρα του φυλακισμένου πολιτικού κρατούμενου στη Βενεζουέλα Lorent Saleh.

Ο Lorent Saleh άσχημα κτυπημένος από αστυνομικούς του καθεστώτος Μαδούρο, μεταφέρεται στη φυλακή όπου κρατείται για 4 χρόνια χωρίς δίκη…

Φώτο: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του ΑΚΕΛ υπέρ του δικτάτορα Μαδούρο έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία.