Αποχωρεί η ΑΗΚ από την ΣΕΚ!

{loadposition ba_textlink}

Πλήγμα για τον συνδικαλισμό της Κύπρου γενικότερα, αλλά και για τη ΣΕΚ ειδικότερα! Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟΠΑΗ, του συνδικαλιστικού σώματος των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, αποφάσισε ομόφωνα όπως προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να αποχωρήσει από την ΟΗΟ-ΣΕΚ!

Η επιστολή

Σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, Νίκο Μωϋσέως, που φέρει τις υπογραφές του πρόεδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέα Πανόρκου και Πέτρου Πετρίδη, αντίστοιχα, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Επειδή το ποτήρι έχει ξεχειλίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟΠΑΗ αποφάσισε ομόφωνα όπως προωθήσει πρόταση μέσω του Γενικού Συμβουλίου της προς το Παγκύπριο Συνέδριο των μελών της, για τον τερματισμό της συμμετοχής της ΕΠΟΠΑΗ ως μέλος της ΟΗΟ-ΣΕΚ. Περαιτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως στο μεταξύ αναστείλει οποιαδήποτε συμμετοχή, υποχρέωση ή δέσμευσή της προς την ΟΗΟ-ΣΕΚ».

Το σχετικό έγγραφο που εξασφάλισε η «24» και έχει ημερομηνία 27/05/2015, καταλήγει ως ακολούθως: «Ως εκ τούτου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τούδε και στο εξής η Οργάνωσή μας δεσμεύεται μόνο από τις αποφάσεις ή συμφωνίες που προέρχονται από την ίδια και από το διάλογο που συμμετέχει η ίδια. Καλούμε την ΟΗΟ-ΣΕΚ, όπως στις όποιες επαφές πραγματοποιεί να διευκρινίζει στους συνομιλητές της ότι δεν εκπροσωπεί και δεν δεσμεύει την ΕΠΟΠΑΗ».

Οι λόγοι

Τα αίτια που οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφαση είναι η στάση που τηρήθηκε από την ΟΗΟ(Ομοσπονδία Ημικρατικών Οργανισμών)-ΣΕΚ, σε σχέση με το νομοσχέδιο Περί Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων.

Η Παγκύπρια Οργάνωση των εργαζομένων στην ΑΗΚ, θεωρεί ότι η ΟΗΟ-ΣΕΚ χειρίστηκε με μετριοπάθεια το όλο θέμα παρόλο που γνώριζε τις θέσεις των εργαζομένων μελών της ΕΠΟΠΑΗ.

«Παρόλο που η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή στην φιλοσοφία του, περιορίστηκε μόνο σε ήπιες γραπτές τοποθετήσεις» σημειώνεται στην επιστολή για τη στάση της ΟΗΟ-ΣΕΚ, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η ΟΗΟ-ΣΕΚ αδυνατεί τουλάχιστον να αντιληφθεί τις συνέπειες αυτού του Νομοσχεδίου».

Ως γνωστόν, η ΕΠΟΠΑΗ ζήτησε να εξαιρεθεί από το σχετικό νομοσχέδιο, όπως έγινε και με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Γινόταν λόγος, μάλιστα, για νομοσχέδιο που έδινε υπερεξουσίες στον υπουργό και παράκαμψη του συντάγματος, ενώ εκφράζονταν φόβοι για διαδικασία αποκρατικοποίησης που θα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της ΑΗΚ και την μεταφορά των πόρων και των υπηρεσιών της Αρχής σε ξένα χέρια. «Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης της ΑΗΚ. Η παραγωγή ενέργειας είναι πιο μεγάλη από τη  ζήτηση και είμαστε καλυμμένοι μέχρι το 2020-30. Η αποκρατικοποίηση δεν εξυπηρετεί σε κάτι», ανέφερε πηγή της «24».

1500 μέλη

Όπως πληροφορείται η «24», η απόφαση του Δ.Σ. της Ελεύθερης Παγκύπριας Οργάνωσης Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού (ΕΠΟΠΑΗ), αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης των περίπου 1500 μελών της Οργάνωσης. Μάλιστα, με βάσει υπολογισμούς τα ενεργά μέλη της ΕΠΟΠΑΗ αποτελούν το 70% του εργατικού δυναμικού της Αρχής. Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, αν αυτή η απόφαση υλοποιηθεί τότε θα κάνουμε λόγο περί μεγάλου πλήγματος για την ΣΕΚ.

Μετριοπάθεια…

Οι εξελίξεις που αποκαλύπτει η «24», αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τη δυσφορία των εργαζομένων που πηγάζει από την διαχρονική μετριοπάθεια των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου. Η διαφορά με άλλες εποχές είναι ότι πλέον οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πραγματικά δύσκολες συνθήκες, αν αναλογιστούμε τα δεδομένα της οικονομίας. Κατά συνέπεια, το εργατικό δυναμικό δεν δείχνει διατεθειμένο πλέον για συμβιβασμούς.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!